Az amerikai parancsnok megnevezte: ők állnak a jemeni húszik vörös-tengeri támadásai mögött!

2024. január 22. 18:53

A jemeni lázadók november óta legkevesebb 34 támadást követtek el, többek között amerikai hajók ellen is.

2024. január 22. 18:53

Irán áll a jemeni húszi lázadók Vörös-tengeren elkövetett támadásai mögött – jelentette ki hétfőn az Egyesült Államok haditengerészetének közel-keleti parancsnoka. Brad Cooper altengernagy, az 5. flotta parancsnoka a támadásokban való közvetlen iráni szerepvállalásról az AP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: „a korábban csak a Perzsa-öböl és a Hormuzi-szoros térségét érintő fenyegetés ma már a Közel-Kelet egy jóval tágabb részére irányul, és az 1980-as évek óta nem láttak a területen olyan komoly támadásokat, amelyeket mostanában követnek el a húszik a kereskedelmi hajók ellen”

Ezt is ajánljuk a témában

A húszik 2014-ben foglalták el az ország északi részét

Hozzátette, hogy „Irán nemcsak anyagi forrásokkal és felszerelésekkel, hanem kiképzéssel is segíti a húszikat, akik a kapott fegyvereket még az Indiai-óceánra is képesek eljuttatni; ezért az amerikai 5. flotta és szövetségesei meglehetősen nagy, 25 900 négyzetkilométeres megfigyelési területet alakítottak ki drónjaik számára”.   Az Irán által támogatott jemeni húszik 2014-ben foglalták el az ország északi részét és a fővárost, Szanaát, menekülésre kényszerítve a jemeni kormányt. 

A húszik a gázai fegyveres konfliktusba beszállva, a palesztinok melletti kiállásként november óta legalább 34 támadást követtek el a Vörös-tengeren a Földközi tengerre tartó kereskedelmi hajók ellen. A támadások jelentősen lelassították a nemzetközi kőolajszállítás ötödik legfontosabb útvonalának számító Vörös-tenger hajóforgalmát, és Egyiptomnak a Szuezi-csatornából származó bevételeit. 

(MTI)

Nyitókép: MOHAMMED HUWAIS / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. január 22. 20:49
Észak-Jemen jó hely, ott van elég khatlevél.
jandor
2024. január 22. 20:37
A régi Észak-Jemen egy húszi ország volt. Ma is azt a területet tartják kézen. Újra szét kell válniuk, és vége a polgárháborúnak!
453682
2024. január 22. 19:48
Ha Iránt megtámadják, az lesz izrael és az usa temetője...
powerage
2024. január 22. 19:41
A jemeni polgárháborúba meg a szaudiak avatkoztak be amerikai felszereléssel, kiképzéssel, támogatással. És akkor mi van? Ha mindenki hazatakarodna, hogy a saját háza táján tegyen rendet, békésebb lenne a világ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!