„Uniós polgárháborút” vízionál az angol lap, amiért Magyarország figyelmen kívül hagyja Von der Leyen álláspontját

2023. szeptember 20. 09:08

A Daily Express szerint problémás, hogy egyes tagállamok saját céljaikat helyezik Zelenszkij bajba jutott államának érdekei elé.

2023. szeptember 20. 09:08
null

Uniós polgárháborút hozhat, hogy a tagállamok figyelmen kívül hagyják Ursula von der Leyen ukrán gabonatilalomra vonatkozó álláspontját – írja a Daily Express. Felidézik: az EU úgy döntött, hogy a szeptember 15-i lejárati határidő után nem hosszabbítja meg a felmentést, amelyet még az év elején Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, valamint Bulgária és Románia kapott az ukrán gabonával kapcsolatban, 

ez pedig a lap szerint felháborodást váltott ki, és éket vert a tagállamok közé. 

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia semmibe vette az uniós bizottságot, és a javaslat ellenére tilalmat rendelt el az ukrán gabonára – írják.

„Lázadó tagállamok” 

Varsó közölte, hogy a tilalom „határozatlan időre” szól, Magyarország pedig egy lépéssel tovább ment, és megtiltotta egy sor ukrán termék, köztük a hús, méz és bor behozatalát is. Ezek után azzal vádolták a tagállamokat, hogy megválogatják, hogy melyik uniós politikákat követik, illetve saját céljaikat Zelenszkij elnök bajba jutott államának érdekei elé helyezik. 

A lépés felháborodást váltott ki a nyugat-európai tagállamok fővárosaiban, 

köztük Berlinben, Párizsban és Madridban. Cem Özdemir német miniszter azzal vádolta Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, hogy „részmunkaidős szolidaritást” tanúsítanak Ukrajnával szemben, és felszólította a „tagállamok lázadó csoportját”, hogy „tartózkodjanak” attól, hogy Vlagyimir Putyin kedvében járjanak. 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Voloka
2023. szeptember 21. 07:25
Elmebetegek! Idióták! "A Daily Express szerint problémás, hogy egyes tagállamok saját céljaikat helyezik ....." más államok érdekei elé. Rohadt hazug, álszent mocskok! S közben letarolnak mindent, s mindenkit az USA.. meg az angolszász államok "érdekei" szerint!
bagira002
2023. szeptember 21. 05:20
Brüsszel visszaüzent csak a Kaili módszert fogadja el , bőröndnyi pénzel Ursulához besétál ez a eus elvárás.
eusebius
2023. szeptember 20. 22:01
“putting their own objectives ahead of that of President Zelensky’s embattled state“ Tetszenek érteni? “ saját céljaikat helyezik Zelenszkij bajba jutott államának érdekei elé” TETSZENEK ÉRTENI? Ukrajna, Ukrajna über alles! God save our garcious Z! Allons enfant de la Ujrajna…
stefan74
2023. szeptember 20. 21:32
Semmi gáz, vegyék meg nyugaton a gabonát. Basszák szét a gazdáiakat, szolgáltassák ki magukat. Zselé meg nyalja ki gazdái seggét. Leszarom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik