Székelyudvarhelyi tragédia: nem sikerült újraéleszteni az egyik áldozatot

2023. december 18. 19:22

A harmadikként kimentett áldozat Marosvásárhelyre szállítását a körülmények miatt nem tudják helikopterrel megoldani.

2023. december 18. 19:22

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, leomlott egy székelyudvarhelyi diákotthon külső fala, négy gyermek szorult a romok alá. Időközben a szekelyhon.ro szomorú hírt közölt: 

nem sikerült újraéleszteni a tragédia egyik áldozatát 

– idézték Alina Maria Ciobotariút, a Hargita megyei tűzoltóság sajtószóvivőjét.

A lap azt is hozzátette, hogy a központi híroldalak kivétel nélkül a székelyudvarhelyi szerencsétlenségről cikkeznek, a News.ro Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkárra hivatkozva arról ír, hogy a harmadikként kimentett áldozat Marosvásárhelyre szállítását a körülmények miatt nem tudják helikopterrel megoldani, ezért egy mobil intenzív terápiás egység indul útnak. 

A román oktatási miniszter támogatást ígért

Mint ismert, a nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltók három diákot mentettek ki a romok alól, ketten eszméletüknél voltak, de egyikük állapota válságos volt. A sérülteket – három 15-17 év közötti diáklányt – átvette a mentőszolgálat.

A Hargita megyei katasztrófavédelem (ISU) később azt közölte, hogy a legsúlyosabb állapotban, szívleállással kimentett lányt közben sikerült újraéleszteni, a romok alatt lévő fiú pedig eszméleténél van, és a mentőegységeknek sikerült kapcsolatba lépniük és kommunikálniuk vele.

Ligia Deca román oktatási miniszter támogatást ígért a gimnáziumnak,

 azt azonban nem tudta megmondani, hogy az épület szerepelt-e a földrengés esetén omlásveszélyesként számon tartott tanintézmények listáján.

Az emeletes épület külső fala mintegy 200 négyzetméternyi felületen omlott le.

A Székelyhon.ro hírportál egy nappal a tragédia előtt átfogó beszámolót közölt arról, hogy a Tamási Áron Gimnázium egyetlen, még renoválásra váró épülete is hamarosan megújulhat, miután az utóbbi években a tanintézmény főépületét és az Iskola utcában található régi zárda épületét is teljesen felújították a magyar állami támogatásoknak köszönhetően.

Laczkó György igazgató a lapnak úgy nyilatkozott: a diákotthon felújítására jövőre érkezhet további anyaországi támogatás, de máris zajlanak halaszthatatlan munkálatok a Márton Áron téren található épület udvarán.

A mentésről készült felvételeket alább tekinthetik meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci-9-9
2023. december 20. 10:31
Az épület alul szét volt ázva, ezek meg árkot ástak közvetlenül a fal tövében??????
Nuttika
2023. december 18. 21:48
A hírek szerint egy 17 éves fiú az áldozat. A fiúk hálója a földszinten, a lányoké az emeleten volt. Mire megtalálták a fiúk, késő volt. Isten nyugosztalja. A családnak, barátoknak pedig részvétem.
Welszibard
2023. december 18. 21:03
Ez az ócska épület jutott az őslakos magyaroknak a büszke honrabló román nemzettől. Felháboríitó, hogy egy országot kaptak Trianon után, ők beleültek a javainka, a kastélyainkba, nekünk meg egy összedőlő épületet hagytak, ahol fiatal magyar életek vesztek el. Szégyellje magát a terület és vagyonrabló román nemzet, ő a felelős a gyerekek haláláért.
GrumpyGerald
2023. december 18. 20:51
Hogyan lehetséges egy homlokzati fal teljes összeomlása??? Ezen a felújítás se segített volna, a tartó- és homlokzati falak lebontása és újraépítése ugyanis nem "felújítási" kategória, mint az közismert lehet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!