Orbán: Ne a magyarok fizessék meg a rossz döntés költségeit, hanem azok, akik a döntést hozták

2023. december 15. 07:33

A miniszterelnök péntek reggel Ukrajna EU-csatlakozásáról, az ukránoknak szánt magyar pénzekről, valamint a szuverenitásvédelmi törvényről is beszélt. Összefoglalónk!

2023. december 15. 07:33

Orbán Viktor péntek reggel interjút adott a Kossuth Rádió brüsszeli tudósítójának. A miniszterelnök a beszélgetés elején elmondta: hosszú tárgyaláson van túl az EU-csúcs résztvevőivel.

 Nyolc órán keresztül próbáltam meggyőzni mindenkit, hogy ne tűzzük napirendre. A döntés időszerűtlen. Térjünk vissza arra, amikor Ukrajna alkalmas lesz arra, hogy tárgyaljunk

– fogalmazott, de mint hozzátette: nem lehetett meggyőzni az uniós vezetőket. Mint a kormányfő fogalmazott: az EU-csúcs résztvevőinek két komoly érve volt.

„Csináljátok egyedül”

Az egyik érv a magyar kormányfő szerint az volt, hogy ők 26-an voltak, míg a magyar kormányfő egyedüli politikusként próbált rámutatni, hogy egy rossz döntést hoznak meg. A másikérv pedig az volt, hogy az EU-csúcs résztvevői ezzel a lépéssel szeretnék Ukrajnát arra ösztökélni, hogy folytassa a háborút.

Nem akartam Magyarország lelkiismerét magamra venni, ezért mondtam, hogy csináljátok egyedül

– fejtette ki a kormányfő arra a kérdésre válaszolva, hogy miért vonult ki csütörtökön az ülésteremből, amikor az EU-csúcs résztvevői elkezdték tárgyalni Ukrajna EU-tagságát.

Orbán Viktor: A magyarok pénzét is oda adták volna Ukrajnának, ezt megvétóztam

A magyar miniszterelnök a beszélgetés során arra is kitért: az ülésen 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt forrás folyósításáról is szerettek volna döntést hozni az EU-csúcs résztvevői, de a kormányfő jelezte: ez már olyan konkrét lépés, amit Magyarország nem támogat, így erről nem is született döntés. 

„A tagállamok, köztük a magyarok pénzét is oda adták volna Ukrajnának. Ezt az Ukrajnának szánt 50 milliárdot, illetve a költségvetés ehhez kapcsolódó módosítását meg kellett vétóznom. Nem volt más választásuk, tudomásul kellett venni” – szögezte le a kormányfő. 

A miniszterelnök arra is kitért: „Világossá tettem, hogy ennek a döntésnek a pénzügyi következményeit a magyarok nem fogják kifizetni. Ha szükség lesz rá, Magyarország a kéziféket be fogja húzni. Erről ne legyen kétségünk.” Amikor mindenki egy rossz irányba akar elnindulni, Magyarország legfeljebb annyit tehet, hogy figyelmezteti őket, hogy ez egy rossz döntés – tette hozzá a kormányfő.

Hazánk a migráció és a brüsszeli szankciók kapcsán is megtette a szükséges lépéseket – idézte fel Orbán Viktor.

Magyarország nem tud mindig vétózni, de amikor a szankciók következményeit nekünk kellett volna elszenvedni, Magyarország behúzta a kéziféket”

– fogalmazott. A miniszterelnök aláhúzta: az EU ráadásul hitelt akar felvenni arra, hogy Ukrajnát finanszírozza, amit már „kipróbált” a koronavírus-járvány után, amikor egyesek hozzáférhettek az említett pénzekhez, míg mások, például Magyarország nem, vagyis már akkor kiderült: ez egy rossz koncepció. „Egyszer tettünk kivételt, rosszul is jártunk” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hangsúlyozta: nem finanszírozni kell a háborút, hanem lezárni. „Nem fogadható el, hogy a magyarok pénzét oda akarják adni a háborúba” – rögzítette a kormányfő.

Szuverenitásról, EU-s támogatásokról

A szuverenitási kérdések kapcsán a miniszterelnök kiemelte: a legnagyobb kincs minden ország esetében annak függetlensége, ezt szolgálja az országok alkotmányos rendszere is. A magyar rendszer erős lábakon áll, azonban mint a 2022-es választási kampányból kiderült: a lábak között, vagy mellett begurulnak a külföldi pénzek, és megjelennek az azok mögött álló külföldi érdekek.

„A baloldal megtalálta a módját, hogy részben a baloldali média, részben a nekik dolgozó civil szervezeteken keresztül külföldi pénzen befolyásolják a választást.

A szuverenitásvédelmi törvény azért született meg, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő. A dollárok nem tudnak begurulni a baloldal kasszájába”

 – mutatott rá Orbán Viktor. Hozzátette: akinek sérti az érdekét a törvény, annak nyilván nem tetszik, azonban a magyar kormány célja nem is az volt, hogy nekik megfeleljen a jogszabályalkotással, hanem az, hogy megvédje Magyarországot.

„Azért tudunk jobban élni, mert az egész világpiacra termelünk. Nem elszigetelődés, vagy bekapcsolódás a szuverenitás kérdése, hanem a helyes bekapcsolódás a nemzetközi életbe” – fogalmazott a kormányfő egy másik, szuverenitást érintő kérdésre válaszolva. Mint kiemelte: a kormány kötelességének érzi, hogy a magyar emberek álláspontját képviselje, amivel szemben a baloldal „zsoldosként” eljárva, nem a magyar emberek érdekei szerint jár el.

Mint a miniszterelnök rámutatott: a nemzeti konzultáció abban is segíti az embereket, hogy olyan kérdésekben is elmondják a véleményüket, amikről ritkán beszélnek. Orbán Viktor szerint ugyanis a legfontosabb az, hogy

minden fontos ügyben a magyar parlament és a magyar nép választott képviselői döntenek. Így lesz ez Ukrajna EU-csatlakozása, valamint más fontos ügy kapcsán is.”

Véget ért az interjú, köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

***

 

Összesen 391 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lilla50
2023. december 16. 08:14
Orbánia a zsarolás bemutatásával és gyakorlatra emelésével olyan mentális rombolást hajt végre, amelynek kiheverése évtizedekbe fog kerülni. Az meg félelmetes, hogy Európa többi országának kormányfői abba belementek. Van előkép! Putyin végbeviheti az eurázsianizmus gondolatát és visszaállíthatja Sztálin birodalmát . Idő kérdése , az út kinyílt hozzá
iimre
2023. december 15. 23:29
"gyaloggos dec. 15. 15:02 iimre! AZ EU érdekei nem azonosak az USA érdekeivel! AZ USA teszi a dolgát a saját érdekei szerint, az EU pedig megy FEJJEL a falnak!" Nem ismered az összefüggést? https://www.vilaghelyzete.com/2015/09/kotelezo-tananyag-az-usa-strategiajanak.html Az EU nem önálló intézmény, hiszen Németország és Nyugat–Európa a II. vh. vége óta egyértelmű amerókai katonai megszállás (felszabadítás) alatt áll — és ezzel együtt jár a politikai, gazdasági és kulturális függés is. (Akik éltek benne, tudják, hogy itt ugyanez a szereposztás volt '45-től '90-ig, csak a CCCP/Szovjetunió irányításával.) Lásd: • https://magyarnemzet.hu/velemeny/2021/04/az-ujrainditas-gomb-megnyomasa • https://magyarnemzet.hu/velemeny/2022/09/ki-all-ursula-von-der-leyen-mogott • https://magyarnemzet.hu/velemeny/2022/12/ursula-von-der-leyen-gyanus-ugyei • https://magyarnemzet.hu/velemeny/2022/10/egy-bankhaz-mindenek-felett
iimre
2023. december 15. 23:12
"antal-jozsef-2 dec. 15. 09:38 Orbán szerint érdemes egy olyan közösségbe tartozni ahol minket csicskáztatnak....Taps! Nézz meg egy fidesz szavazót..." • Te meg nézd meg az országgyűlési választások eredményét* 2010 óta, seggfej! :DDD * https://vtr.valasztas.hu/nyito
2023. december 15. 23:00 Szerkesztve
"Lpazo dec. 15. 09:41 Tökéletesen csinálta Orbán! - nem finanszírozzuk Ukrajnát - eu-s pénzek jönnek Mindez azért a semmiért, hogy elmondhassa az EU, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások Ukrajnával, ami tudjuk, hogy akár 20 évig is tarthat" Nem egészen. Már a tárgyalások megkezdésekor adhat pénzt az EU, ezért volt a cirkusz: https://mandiner.hu/belfold/2023/12/igy-vandorolnak-az-amerikaiak-zsebebe-az-ukranoknak-adott-eu-s-milliardok-video) "Ukrajnával azért akarja megkezdeni az Európai Unió a csatlakozási tárgyalásokat, mert akkor megnyílnak az előcsatlakozási alapok — jelentette ki Kiszelly Zoltán a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban. A Századvég Politikai Elemzések Központjának az igazgatója kijelentette, a háborúban álló országnak szánt 50 plusz 20 milliárd eurónyi, négy évre szóló támogatáson felül kapná meg az ezzel az alappal járó forrásokat, s emellett még egy, a békével kapcsolatos, de valójában háborúfinanszírozási alapot is megtoldanák ötmilliárd euróval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!