Mekkora Európát akarunk?

2023. december 13. 22:03

2023. december 13. 22:03
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor

Talán csak történelmi véletlen, ám a korszellem különösen markáns kifejeződése is lehetett, hogy az európai egység megteremtése érdekében tett erőfeszítések elismeréséért évente odaítélt Nagy Károly-díjat 1950. május elsején, nyolc nappal az integrációs folyamatot elindító Schuman-nyilatkozat elhangzása előtt adták át Aachenben. Ma, hetven év után talán már halványabb az egybeesés nyilvánvalósága, akkor azonban Nagy Károly az éppen elinduló, hat államot magába foglaló folyamat tökéletes előképének tűnt. Királysága a Római Birodalom össze­omlása következtében beálló általános hanyatlás utáni újjáébredés első jele. Kereszténysége és ennek összehangolása a világi hatalommal pedig nagyjából megegyezett azzal a képpel, amit a második világ­háború utáni kereszténydemokraták emelt fővel vállalható előzménynek tarthattak.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2023. december 14. 15:50 Szerkesztve
Oh az a Nagy díj: RICHARD COUDENHOVE-KALERGI az első díjazott. ( Praktischer Idealismus, PANEUROPA Verlag, 1925.) ""Führerrasse des Europas: .... "" Ezerkilencszázhuszonötös kiadás. ( " az európai egység megteremtése érdekében tett erőfeszítések elismeréséért évente odaítélt Nagy Károly-díjat 1950. május elsején, nyolc nappal az integrációs folyamatot elindító Schuman-nyilatkozat elhangzása előtt adták át Aachenben.") PS.: A négy pont helyén vajon mit nem írtam ki?
alexandrosz-2
2023. december 14. 10:08
Az, hogy te navracsicska, hazug, bukott komisszárként mekkorát akarsz, a lőtéri sánta kutyát sem érdekli, mert Európa nem a komisszáruniótokkal egyenlő. Akármit is hazudoztok. Európa egy sokezer éves földrajzi, kulturális fogalom, ami szarik rád meg az akaratotokra barom. Arról hazudj valamit, hol a lé, amit 1,5 éve ígérgetsz a komisszárhaverjaiddal pezsgőzgésetek és a soktucatnyi, komisszárparancsra megszavazott, csak a magyarokra érvényes "mérföldkövetek" után? Sehol. Hazug szar vagy. Bukott komisszár.
Salitis
2023. december 13. 23:20
Amihez mikroszkóp kell, hogy észre vegyük. De ezekből az idiótákból ennyi is sok.
pandalala
2023. december 13. 22:35
Az "EU" az egy 'nyugati' tákolmány. Lassan (gyorsan!) már semmi köze Európához!!!! :-(((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!