Itt vannak a számítások: a korábbiaknál kicsit több esélye van idén a fehér karácsonynak

2023. december 13. 12:44

Biztosat azonban még nem lehet mondani, tizedfokokon múlhat a csapadék formája.

2023. december 13. 12:44
null

A december eleji intenzív havazás sokakban felkeltette a reményt, hogy hosszú idő után 2023-ban fehér karácsonyunk lehet. A hófödte házakban megünnepelt Szenteste azonban régen sem volt a közép-európai térség jellemzője, mint Molnár László, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak elmondta: korábban 3 évente beszélhettünk fehér karácsonyról Magyaországon. Ez változott az utóbbi évtizedben 5-10 éves átlagra, az ok pedig a klímaváltozás.

A korábbi évektől eltérően azonban most nem lehet kizárni a fehér csapadékot december 24-én, illetve az azt megelőző napokban. Mivel az időjárás azonban rendkívül gyorsan és erős szélsőségek között változik, a meteorológusok örökérvényű válasza a fehér karácsonyra általában az, hogy 50 százalék: vagy igen, vagy nem.

A 24.hu cikke emlékeztet: idén biztatóak az előzmények, hiszen rég tapasztaltunk olyan nagy területet érintő, jelentős havazást, mint az ősz végi és tél eleji napokban. 

Most vasárnap, december 11-én azonban komoly változás történt. Megszűnt az északias áramlás, helyette nyugatról egy melegfront vonult át rajtunk, a gyors melegedés kedden már 11-12 Celsius-fokos maximumokat hozott, és az éjszakai fagy is megszűnt. 

A folytatás nagyon változékonynak ígérkezik, ami hullámokban érkező csapadékot, felmelegedéseket és lehűléseket jelent. 

Jelenleg olyan 30 százalék az esélye annak, hogy hidegebb, télies karácsonyunk lesz – jelentette ki a lap kérdésére Molnár László. Ez azonban csak az egyik faktor, emellett jelentősége lesz még a csapadék formájának is, amit nem lehet kiszámítani: tizedfokokon múlhat, hogy szitáló hóesésről vagy záporokról beszéljünk december 24-én.

Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2023. december 13. 13:26
Van esély a fehér karácsonyra, a Spitzbergákon..
contractor-2
2023. december 13. 13:12
A "Reszkessetek betörők"-ben mindig fehér karácsony van, Nekem annyi elég is. Semmi szükségem a hóra. De úgy látom minden internetes oldal kihasználja a fehér karácsony témát mint kattintás vadászat. "Pisztácia soha nem is volt"
h040183
2023. december 13. 13:05
A 24.hu ír Szentestéről? Így? Nem karécsonyfaünnep?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!