Csányi Vilmos: Ez a rendszer nemcsak anyagi, hanem szellemi nyomorba is taszít három-négymillió embert

2023. december 25. 20:24

Az etológus szerint hazánk egyre jobban hasonlít a világháború utáni önmagára.

2023. december 25. 20:24
null

A 24.hu készített karácsonyi nagyinterjút a Széchenyi-díjas etológussal, Csányi Vilmossal. A beszélgetés során megkérték, hogy ossza meg az öt kedvenc regénye címét, és hogy ezekről beszélgethessenek az ünnep alkalmából. Csányi Vilmos hangsúlyozta, hogy az ország jövője szorosan összefügg az oktatás helyzetével. Természetesen a kormánykritika sem maradhatott ki a beszélgetésből.

Ez a rendszer nemcsak anyagi, hanem szellemi nyomorba is taszít három-négymillió embert

– mondta Csányi, majd hozzátette, hogy „nemcsak azért, mert kevés a pedagógusok fizetése, majd eltartja őket a családjuk, hanem mert alapvetően meg kellett volna változtatni az oktatási rendszer tartalmát is, a huszonegyedik századhoz igazítani, de ez nem történt meg”.

„Felőlem újrateremthetnek régi társadalmi osztályokat, létrehozhatnak párthű újkapitalistákat és újgazdagokat. De közben érteni kéne, hogy egy ország jövője az oktatásától függ. Ez a rendszer nemcsak anyagi, hanem szellemi nyomorba is taszít három-négymillió embert. Nemcsak azért, mert kevés a pedagógusok fizetése, majd eltartja őket a családjuk, hanem mert alapvetően meg kellett volna változtatni az oktatási rendszer tartalmát, igazítani a huszonegyedik századhoz, de ez nem történt meg. Aminek egyetlen előnye, hogy a nyomorban élő tanulatlanok torkán könnyebb lenyomni a leegyszerűsítetett politikai kommunikációt” – hangsúlyozta az ellenzékiek körében népszerű szlogent az etológus, miközben a múlt héten jelentették be: januártól 32 százalékos pedagógus-béremelés várható, amely nemcsak a tanárokra, hanem az óvodapedagógusokra is kiterjedhet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Csányi meglátása szerint a hazai közállapotok kapcsán

hazánk egyre jobban hasonlít a világháború utáni önmagára.

***

Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

 

Összesen 451 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2024. január 14. 02:54
Kintről ez egy álom pedig élő horror behálózott mindent a szellemi nyomor /Auróra - Közvetítő/
Bendzsó Boy
2024. január 13. 19:26
Csányinak az semmi , hogy a Horthy rendszerben Klebelsberg Kunó utasítására kezdték el a pécsi, szegedi és a debreceni egyetemek építését? Ilyen fejjel ne menjen fiatalok közé, mert visszamaradnak a fejlődésben!
Bendzsó Boy
2024. január 13. 19:02
Az állatok viselkedését kutató ,átment kutyába! Ugat mint a veszett kutya, A komcsik alatt szájkosarat viselt szorosra húzva hogy kisem tudta nyitni a pofáját! Akkor neki nem ütötte át az ingerküszöbét a tízezer tanár elküldése és az oktatásra fordított pénzek csökkenése! A Horthy rendszer rossz példa mivel akkor pont megreformálták az oktatást hogy a szegények is részesüljenek belőle még a legkisebb településeken is!
Lajoss
2023. december 31. 09:37
A szomorú valóság.😢
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!