A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Budapest gondjai, lemaradása, gazdátlansága megoldásra vár

2023. december 04. 06:12

Érdemes lenne egy kicsit kilépni a szokásos Fidesz-baloldal kettősségből és megpróbálni elsősorban azt megvizsgálni, hogy mi szolgálja Budapest érdekét.

2023. december 04. 06:12
Karácsony Gergely főpolgármester (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. november 29-én. Balról Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes.
MTI/Kovács Attila
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Index

„Érdeklődéssel figyeltem, hogy az október elején itt, az Indexen megjelent cikkem után vita indult meg a közgyűlés választási módjával kapcsolatban. Azt javasoltam két hónapja, hogy térjünk vissza a rendszerváltás idején megalkotott és 24 évig jól működő modellhez, amely szerint a testület tagjait listás szavazással választjuk. A két legfőbb érvem a javaslat mellett úgy szólt, hogy egyrészt így nagyobb eséllyel jelenik meg a Budapest egészében gondolkodó, hosszútávú szempont a politikai vitákban. Másrészt tisztábbá, világosabbá teszi a pártok közti erőviszonyokat az ilyen szabályozás. Tudom, hogy ez a javaslat csak egy kis szeletében befolyásolhatja a főváros működését. Budapest gondjai, lemaradása, gazdátlansága sokkal több rétegű, mint pusztán a közgyűlés választási módja. De ez is egy probléma azok közül, amelyek megoldásra várnak. Ha  lehetőségünk nyílik rá, érdemes változtatni azon a rendszeren, ami annak idején a Fidesz javaslatára került bevezetésre és úgy tűnik, nem vált be.

Örömmel tapasztaltam, hogy a témával foglalkozó szakértők jelentős része támogatólag foglalt állást az általam felvetettekkel kapcsolatban.

Annak viszont nem örültem, hogy végül a szélsőjobboldali Mi Hazánk párt nyújtott be a parlamentben hasonló tartalmú előterjesztést. Igaz, a nyilvánosság előtt elmondottak mindig közkinccsé válnak, szabadon lehet a leírtakat felhasználni bárkinek, nem élveznek védelmet. Az országgyűlésben elindult diskurzus esetében viszont ma még nem látható, hogy hoz-e a főváros helyzetét javító eredményt. Nehéz lenne ebben a pillanatban megmondani, hogy a hallottak alapján az egyes frakciók mit gondolnak. (Külön érdekessége a megszólalásoknak, hogy most azok a pártok szólalnak fel ellene, akik annak idején ezt a szabályozást védték. A jelenlegi szisztémáról például azt mondta az MSZP, hogy „részérdekek csataterévé silányította a Fővárosi Közgyűlést”, illetve eddig nem látott, borzalmas aránytalanságot teremt. Az LMP egyértelműen a listás választás mellett kardoskodott és elvetette azt az egyenlő választójogot sértő megoldást, amit most viszont védelmébe vesz. A Jobbik és a Párbeszéd alaptörvény-ellenesnek tekintette azt a jelenlegi rendszert, amiről néhány napja kijelentette, hogy nem akarja megváltoztatni.)

A vita sajátosságai mellett mindenképpen hasznos, hogy elindult a gondolkodás az „ország szívének” jövőjéről. Érdemes lenne egy kicsit kilépni a szokásos Fidesz-baloldal, kormány-ellenzék kettősségből és megpróbálni elsősorban azt megvizsgálni, hogy mi szolgálja Budapest érdekét, fejlődését. 150 éves gyönyörű fővárosunk megérdemelné a kitüntetett figyelmet. Remélem, hogy a politikai élet szereplői meg fogják találni ezt a megoldást.”

***

Nyitóképen: Karácsony Gergely főpolgármester (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. november 29-én. Balról Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes. Fotó: MTI/Kovács Attila

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. december 11. 12:22
http://tartarossz.blogspot.com/2015/06/keselyuk-nyara.html A második szabadulásom utáni első szabad versposzt. Nekem mint a kerület és terület bár ismeretlen költőjének több jogom és gondom van az itteni világgal, mint bárki másnak. Ki géppel száll fölébe annak csak választási körzet e táj, és nem tudja hol lakott itt Zajti Ferenc turanista-indiakutató, pedig tudni muszáj.
ProletarFC
2023. december 11. 12:06
Én hajlandó vagyok indulni a polgármester választáson független jelöltként, de csak itt a 15.kerületben. Itt vannak a referenciáim és a rövid életrajzom. 2009 március 9 - 2009. június 8. Venyige BV és Gyorskocsi utcai BV intézetben mint vizsgálati fogságban lévő fogvatartott tartózkodtam egy magánéleti perpatvar miatt. Fogvatartással kapcsolatos blogposzt https://tartarossz.blogspot.com/2009/06/utolso-edzes-gyorskocsi-utcai-bv-ben.html "pokoljárás Lassan eltelik egy hónap, és nincs kényszerem már arra, hogy a naptáramból kiikszeljem az eltelt napokat. Ez a szabadság persze illúzió. Hallotok majd háborúkról, válságokról és főként elsőfokú tárgyalásról. Aminek eredményeképp eldől, hogy életben hagy az állam vagy eltemet, ha eltemet. Mindenesetre a három hónap alatt, találtam egy kis mennyországot a pokol kellős közepén. Ezért szeretném megköszönni azt, hogy létezett valamikor egy 510/es zárka a Gyorskocsi utcában, ahol az előzetes elviselhető volt. " 2009. július 2., csütörtök
zsolt196969
2023. december 04. 17:57
Azt Hiszem a Demszky Gábor Fideszes volt???? Ja nem. Csak a városért dolgozott meg a falukért amit vett a horvátoknál. Bocsi
Box Hill
2023. december 04. 11:25
Az önkormányzatokban nincs helye az országos pártpolitikának. Nincs szocialista meg konzervatív kátyúzás vagy útburkolatfestés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról