A fiatalok pénzügyi forradalma - okos döntésektől a gazdag jövőig

2023. december 06. 11:46

2023. december 06. 11:46
null

A Z generáció, - azaz az 1997 és 2012 között születettek -, Magyarországon egyre meghatározóbb szerepet játszik a pénzügyi szektorban, alakítva a banki fejlesztéseket.  Ők olyan pénzügyi kihívásokkal néznek szembe, amelyek lényegesen eltérnek szüleik tapasztalataitól. Míg az előző generáció óvatosabb a devizahitel-válság miatt, a Z-gyerekek pénzügyi szemlélete szabadságot és kockázatvállalást tükröz. A bankoknak alkalmazkodniuk kell ehhez az új megközelítéshez, innovatív megoldásokkal segítve a sikeres pénzkezelést.

Az egyik fontos aspektus, amely a Z generációt jellemzi, hogy a pénzügyek terén való eligazodásuk sokkal korábban kezdődik, mint az előző nemzedékek esetében. A digitális eszközök és az internet lehetőséget teremtenek arra, hogy már fiatalkorban megismerjék a pénzügyi alapokat. Könnyebben hozzáférnek információkhoz, tanácsokhoz, és az online banki szolgáltatások segítségével már fiatalon képesek pénzügyeiket kezelni. Számukra a pénz már nem csak fizikai valóság, hanem digitális eszköz is. Ez új lehetőségeket nyit meg számukra, miközben új kihívások elé is állítja őket.

További meghatározó tényező a Z generáció pénzügyi gondolkodásában a fogyasztói szokások változása. A fiatalok inkább az élményekre, szolgáltatásokra és kényelmes megoldásokra helyezik a hangsúlyt, mintsem a hagyományos tárgyak megvásárlására. Ez a fajta fogyasztói viselkedés hatással van a pénzügyi prioritásokra is. A Z generáció tagjai inkább fektetnek élményekbe, utazásokba, oktatásba, mintsem hagyományos eszközökbe, például ingatlanba.

A fiatalok körében ma egyre elterjedtebb a vállalkozói szellem és a kreativitás iránti vágy. Az önálló vállalkozások és az online piacterek elterjedése új lehetőségeket kínál a pénzügyi függetlenség elérésére. A digitális technológiák segítik az ötletek megvalósítását és saját projektek létrehozását. A vállalkozó szemléletű fiatalok a hagyományos alkalmazotti állások helyett az innováció és a szabadság iránti vágyukat követik, elősegítve ezzel a személyes és a szakmai fejlődést.

A pénzügyi bizonytalanság és a jövőkép

A Z generáció számára egyre inkább kihívás az anyagi biztonság megteremtése. Az eladósodás és a munkanélküliség valós problémákká váltak, amelyekkel sok fiatalnak szembe kell néznie. A pandémia tovább súlyosbította a gazdasági helyzetüket, és rávilágított arra, hogy mennyire fontos az anyagi tartalékok felépítése és a pénzügyi tervezés. Gyakran találják magukat olyan helyzetekben, ahol rugalmasnak kell lenniük. A váratlan kiadások, az egészségügyi és a lakhatási költségek mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a fiatalok anyagi stabilitását.

Oktatás és diákhitel

A diákhitel Magyarországon számos előnnyel jár a fiatalok számára. Azok, akik felismerik ennek a lehetőségnek az előnyeit, a hitel felvételével saját fejlődésüket támogatják. A pénzügyi felelősségvállalásnak kiemelt szerepe van ebben a folyamatban, hiszen a diákhitel segítségével fizethetik a tandíjat, A hallgatók számára létrehozott hitelforma biztonságos körülmények között teszi lehetővé ezt a fajta pénzügyi tervezést és kezelést. Ezen eszköz segítségével a hallgatók nemcsak tanulmányaikat finanszírozhatják, hanem pénzügyi tudatosságukat is fejleszthetik, és kombinálhatják az oktatási és pénzügyi célokat a saját jövőjük építése érdekében.

Diákhitel Számla segíti a fiatalokat

A diákhitelezés több mint 22 éve sikeresen működik hazánkban. Célja az, hogy kormányzati támogatással olyan pénzügyi lehetőségeket teremtsen a magyar felsőoktatásban részt vevő hallgatóknak, amelyekkel azok élhetnek, akik tanulni szeretnének. A diákhitel segítséget nyújt abban, hogy a diplomaszerzésnek ne legyen anyagi akadálya. Többféle konstrukcióban is fel lehet venni: kamatmentesen a tandíjak fedezésére (Diákhitel2) és kedvező kamattal, szabad felhasználásra (Diákhitel1).

Az MBH Diákhitel Számla* új és meglévő diákhitel mellé egyaránt igényelhető, díjmentes számlavezetést, 0 Ft-os használati díj mellett 100%-ban újrahasznosított anyagból készült bankkártyát, díjmentes korlátlan bankkártyás vásárlást, valamint kedvezményes utalást és készpénzfelvételt biztosít. A számlacsomag további kedvezményeit – elektronikus csatornák és SMS szolgáltatás díjmentes használata, beépített díjmentes külföldi utasbiztosítás, további biztosításokra nyújtott 10 százalék kedvezmény, opcionális megtakarítási számla és lakáshitel kedvezmény – is igénybe vehetik a hallgatók.

* Jelen rövidített tájékoztató a teljesség igénye nélkül készült, és a termék fontosabb jellemzőit tartalmazza. A közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek. A jelen tájékoztató továbbá nem minősül a biztosításra vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy biztosítási tanácsadásnak. A biztosítás részletes feltételeiről, a biztosító mentesülésének eseteiről, felelősségének kizárásáról és további fontos információkról részletes felvilágosítást a Biztosítási Feltételekben találsz. A biztosítást a haláleseti szolgáltatást illetően a CIG PANNÓNIA Életbiztosító Nyrt., egyéb esetekben a CIG PANNÓNIA Első Magyar Biztosító Zrt. (a továbbiakban együttesen: Biztosítók) nyújtja. A csoportos biztosítás szerződője az MBH Bank Nyrt. A Bank a hitelfedezeti biztosítással kapcsolatban a CIG PANNÓNIA Életbiztosító Nyrt., és a CIG PANNÓNIA Első Magyar Általános Biztosító Zrt. függő biztosítás közvetítőjeként jár el, mely tevékenységéért a Biztosítótól díjazásban részesül. A biztosítási díj magában foglalja a Bank, mint biztosításközvetítő javadalmazását is.

A kriptovaluták és a fenntarthatóság

A Z generáció számára a kriptovaluták és a pénzügyi innovációk már a digitális mindennapok részét képezik. A decentralizált rendszerek és új technológiák iránti érdeklődésük formálhatja a jövő pénzügyi világát. Bár a digitális eszközök használata számukra természetes, kihívásokkal is jár. Ennek ellenére a Z generáció valószínűleg úttörő szerepet vállal a jövő bankolásában, és az ő kezükben formálódik majd meg a pénzügyi innovációk jövője.

A Z generáció pénzügyi gondolkodása Magyarországon tehát számos tényezőtől függ. A technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti elkötelezettség és az önállóság meghatározó szerepet játszanak ebben. A digitális eszközök iránti affinitásuk nemcsak kihívásokat teremt, hanem új, innovatív megközelítéseket is inspirál a pénzügyi területeken. Ez a csoport nemcsak alkalmazkodik, hanem formálja is a jövőt, egyesítve a tradicionális és modern elemeket. A Z generáció nem csupán fogyasztó, hanem aktív résztvevője a pénzügyi innovációnak, előre vetítve egy rugalmasabb és fenntarthatóbb gazdaság kialakulását.

 

* EBKM 0,01%. Jelen tájékoztatás kizárólag a figyelemfelkeltést szolgálja, nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. 

Az MBH Diákhitel Számla részletes leírását és az igénybevétel feltételeit az MBH Bank Nyrt. Lakossági számlavezetési hir­detmény és a Lakossági forint vagy deviza fizetési számla általános szerződési feltételek, az Elektronikus Szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei valamint az MBH Bank Nyrt. Általános Üzlet­szabályzata és Függelékei tartalmazzák.

A MBH Diákhitel Számla számlanyitás feltételei: Diákhitel szerződés. A kedvezményes számlára azon ügyfelek jogosultak, akik már elindították hiteligénylésüket a Diákhitel Központnál, és a Diákhitelre való és így a számlanyitásra való jogosultságukat a Diákhitel Központ az MBH Bank Nyrt. részére igazolta. 

Az MBH Diákhitel Számla esetében érvényességi idő kerül alkalmazásra. A számla érvényességi ideje Diákhitel jogosultság megszűnését követő egy év. A jogosultság megszűnését a Diákhitel Központ jelzi a Bank felé. az érvényességi idő lejáratát követő­en, csomagváltás vagy a számlacsomagra történő újraszerződés hiányában a Lakossági számlavezetési hirdetményben fog­lalt MBH Belépő Számlacsomag kondíciói lesznek az irányadóak.

Az MBH Bank bankszámlái és betétek az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosítottak. További részletek és feltételek a www.oba.hu oldalon találhatóak.

 

Fotó: GettyImages 

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 10. 14:07
De ki a fasz fog DOLGOZNI ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!