„Veszedelmes” ragadozót kaptak lencsevégre a Börzsönyben (VIDEÓ)

2023. november 06. 19:23

Sikeres a Duna-Ipoly Nemzeti Park fajmegőrzési programja.

2023. november 06. 19:23

Érdekes felvételt tett közzé a Duna-Ipoly Nemzeti Park a Börzsönyben ólálkodó egyik vadmacskáról a Facebookon. A nemzeti park bejegyzése szerint a videóra vett – fokozottan védett – vadmacska (Felis silvestris) a nemzeti parkban elkerített területen él, egy fajmegőrzési programban vesz részt, és

továbbra is jól érzi magát 

 – írták. Hozzátették, hogy a területen legalább két kifejlett egyed él, 2023 nyarán pedig további két vadmacskakölyök is nevelkedett a területen. 

A vadmacska számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű, összefüggő erdőket. Fontos számukra, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra. Ezért a megkezdett természetvédelmi erdőkezeléseket (lékek, változatos holta-formák, mikro-élőhelyek kialakítását) a LIFE4OakForests projekt keretében idén télen is folytatják. 

A nemzeti park felhívta a figyelmet arra, hogy

a vadmacskák nehezen tűrik az erdő bolygatását, a zavarást, 

például illegális technikai sportokat az erdők területén.

A faj fennmaradásának további veszélyeztető tényezője az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házimacskák. A házimacskák nemcsak a faj genetikai elszegényedése miatt veszélyesek, hanem versengenek a táplálékért és a legjobb búvóhelyekért, valamint betegségeket adhatnak át a vadmacskáknak – írták.

A vadmacskák egyébként kitűnő ragadozók annak ellenére, hogy alig nagyobbak egy tipikus házimacskánál; szinte bármilyen állatra vadásznak, amelyet el tudnak ejteni. Esznek madarakat, hüllőket – az átlagos macska reakcióideje körülbelül 20-70 milliszekundum, ami gyorsabb, mint egy átlagos kígyóé (44-70 ms) –, kisebb emlősöket, de adott esetben egy mezei nyulat vagy őzgidát is képesek lehetnek elejteni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: képernyőfelvétel 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2023. december 01. 21:29
Amikor télen este 7-kor, tök sötétben, -10 fokban, 20cm-es hóban, 5m-re töled rádvillantja a szemét mint egy reflektor, az azért nem olyan vicces elhihetitek. Főleg ha csak 4 éves vagy.
GrumpyGerald
2023. november 07. 11:30
"Szemtől szembe" áll a népszerűsítő fészbuk videó címében. Nekem kurva igénytelenül hangzik ez az alak! Szemtől szemben, ha már. (Tudom, igényesség.... hol élek.)
faramuci
2023. november 07. 07:12
JAJJJ CICA ESZEM AZT A ...............
backsplash
2023. november 07. 06:53
Cuki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!