Tisztázzuk azt a populizmusvádat!

2023. november 13. 22:49

A globalista liberálisok szerint egy modern kori arisztokráciára van szükség, amelyet leginkább elitokráciának nevezhetnénk.

2023. november 13. 22:49
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Nemzet

„Ha jobban belegondolunk, akkor észrevehetjük, hogy ez a felfogás a demokratikus elvet gyakorlatilag a populizmussal azonosítja, s a demokráciát a liberalizmussal helyettesíti be. Szavakban ugyan a demokráciát akarja megmenteni, de valójában a demokrácia helyébe állítja a liberalizmust, és a demokráciát megszünteti, mintegy felülírja.

Utóbbi azért is állítható, mert a neoliberálisok számára a valódi társadalmi tudás nem a választók hektikus és tájékozatlan többségénél rejlik, hanem a felkészült, szakmailag kompetens egyénnél, aki leginkább közgazdász, pénzügyi szakember, és átlátja a globalizmus bonyolult gazdasági és pénzügyi folyamatait, egyben a piac szereplője. Ebben az összefüggésben a (neo)liberális demokrácia nem más, mint a globális piac szereplőinek, szakértőinek helyzetbe hozása, kiszolgálása a többséggel szemben is. Másképpen: a demokráciában is a legtehetségesebb és legdinamikusabb egyének és csoportok uralma kell hogy érvényesüljön, s ők ezen a terepen találhatók.

Összegzésképpen: a globalista liberálisok szerint egy modern kori arisztokráciára van szükség, amelyet mai szóval leginkább elitokráciának nevezhetnénk. Az elitokrácia azért jó szó, mert a demokrácia ellentéte: elitokrácia, tehát a népuralom helyett az elit uralmát jelenti. És itt bezárul a kör: a globalista liberalizmus ebben az eltorzított, az eredetitől fényévekre eltávolodott formájában nem más, mint demokrácia nélküli elitizmus.

Hogy a végén játsszak egy kicsit a szavakkal, illetve kicsit viccelődjek a felkapott fogalommal: mi ez a világmegváltó szerepfelfogás, ha nem éppen maga a megtestesült populizmus? S nem éppen ez az, amit Gyurcsánytól kezdve mondjuk Szabó Tímeáig képvisel a magyar balliberális ellenzék? Szóval kik is valójában a populisták, ha van egyáltalán bármi értelme e fogalomnak?”

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
augustus2-0
2023. november 14. 13:07
És az egész ott függ össze a hitehagyással, hogy Isten az, aki elsődlegesen demokrata. Szabad akaratot adott az embernek, tudván azt, hogy ebben benne van az is, hogy a dolgok (átmenetileg) rossz irányt vehetnek. A cikkben vázolt liberális pedig minden áron meg akarja akadályozni azt, hogy a dolgok a (szerinte) rossz irányba menjenek. Ezért akarják lebontani a demokráciát. Ennek az egyik ravasz módja az, hogy rendben, legyenek választások, de a szavazópolgárt olyan szintre kell lebutítani, hogy teljes mértékben vezérelhető legyen pl. a médián keresztül. Itt Magyarországon került csavar a gépezetbe, mert az óriási liberális médiatúlsúly ellenére megvolt a harmadik 2/3. Ennek az egyik oka az ellenzék teljes alkalmatlansága (megjegyzem, ez nagy baj az egészséges demokrácia szempontjából), aminek az oka pedig talán az, hogy akit Isten el akar veszejteni, annak elveszi a józan eszét. Bízzunk benne, hogy erről van szó.
MaBaker
2023. november 14. 09:43
A fent leírt gondolatok nagyjából szóról-szóra megjelennek 1915-ben Nahum Goldman cionista zsidó könyvében a "The spirit of militarism" című műben. https://archive.org/details/spiritofmilitarism-bilingual/page/n71/mode/2up Több mint 100 évvel ezelőtt betűre leírja azt a szándékos bomlasztást, ami már emberöltők óta folyamatban van a hagyományos értékekkel szemben és ami szerinte szükséges az új, piramis-szerű társadalmi rendszer létrehozásához. Bár nem írja le, hogy pontosan kikre gondol, mint a jövő "uralkodóira", de mivel maga is cionista és ő alapította meg a zsidó világkongresszust és több zsidó szervezetet, sejthető a gondolatmenet kimenetele. Természetesen szerinte csak akkor lesz tartós béke a világon, ha ez az új rendszer létrejön és megszilárdul. Érdekes módon mindezt a könyv címeként is választott katonai szellem totális elterjesztésének segítségével látja elérhetőnek. Ergo addig háborúznak, amégy a sajátjaik nem kerülnek hatalomba és nem nyomnak el mindenki mást. Globálisan
Pelso j.
2023. november 14. 06:29
Miért emlegeted népuralmat? Ha itt az lenne, akkor ti már messze lennétek. Hogy pont ti akarjátok másra kenni a populizmust, az átlátszó és nevetséges.
dryanwolf
2023. november 14. 04:29
Szóval kik is valójában a populisták... Kezébe vette (az inflációt), megtörte és így szólt: "...fognak kapni, Feri bátyám, novemberben egy nyolcvanast.")
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!