The New York Times: Halványulnak Orbán Viktor álmai egy illiberális páneurópai szövetségről

2023. november 09. 18:30

A lap szerint a magyar miniszterelnök erőfeszítéseit aláássa európai szövetségeseinek kudarca.

2023. november 09. 18:30

A keresztény értékek védelmére és a bevándorlók távoltartására tett ígéreteivel tavaly megnyert negyedik választását követően Orbán Viktor ujjongva mondott köszönetet a lengyelországi konzervatívok és más külföldi „barátok” támogatásáért – kezdi cikkét a New York Times. 

Orbán Viktor reményei, – hogy egy páneurópai mozgalom élére állhat – egyre jobban halványulnak, folytatja a lap

A cikk elsősorban európai szövetségeseinek gyenge választási eredményeit és az ukrajnai háború miatti mély megosztottságot említi a fő okok között. „A legfontosabb, hogy a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt – Orbán Viktor Fidesz pártjának régi partnere az Európai Unióval a kisebbségi jogok, a migránsok, a jogállamiság és más kérdések kapcsán folytatott harcokban – a múlt hónapban elveszítette az általános választásokat” – olvasható az írásban. A cikk szerint ezt követte 

Orbán Viktor politikai szövetségeseinek választási kudarcai az elmúlt két évben Európa-szerte, 

tavaly nyáron Spanyolországban, valamint Szlovéniában és a Cseh Köztársaságban. 

Olaszország is elfordult Magyarországtól

Olaszországban tavaly egy kemény jobboldali koalíció nyerte meg a választásokat, és Giorgia Meloni lett a miniszterelnök, aki osztja Orbán Viktor nézeteit a kulturális kérdésekről és a nemzeti szuverenitásról. Azóta azonban elfordult Magyarországtól, 

mivel az Kreml-barát módon reagált Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójára

– írják a cikkben, majd felidézik: a múlt hónapban Orbán Viktor Kínában járt, ahol Vlagyimir V. Putyin elnökkel találkozott. Azt mondta az orosz vezetőnek, hogy Magyarország „soha nem akart konfrontálódni Oroszországgal”, és „mindig is szívesen bővítette a kapcsolatokat”.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. november 14. 19:59
Létre kell hozni a hazai nagytökés réteget, szupergazdag vállalkozókkal, hogy a magyar munka haszna az országban maradjon. Különben a külföldi mágnások kiviszik az országból a hasznot.. Ha ez a szupargazdag réteg gazdaságilag jól szuperál, éljenek olyan luxusban, amilyenben csak akarnak. A velük szembeni irigység a primitívség ismertetöjele. Mészáros egy közölük, de még nagyon sok Mészáros kell. Karácsony viszont csak egy kell, az ami a naptárban van. Gyurcsány vagyona az utóbbi 12 évben a sokszorosára nött. És ez a szemérmetlen, álszent farizeus akar a szegények szószólója lenni. Ez olyan mintha Quasimodo a Notre-Dame csúf toronyöre akarna szépségversenyt rendezni. Gyurcsány titokban üzi mutyijait, de annyit tudunk róla, hogy idegen hatalmak segítségével akar a magyar trónra ülni, gyanus külföldi bankokban dugdossa a pénzét és nemcsak hogy nem járul hozzá a magyar gazdasági teljesítményhez, hanem magyar-ellenes agitációjával, lázításával, árulásával óriási gazdasági károkat okoz.
Palatin
2023. november 14. 19:55
Miért is kellene Orbánt leváltani? Hogy visszajöjjön Gyurcsány, ez a léha, alkalmatlan, korrupt szélhámos? Hagyjuk ezt az örültséget. Örüljenek a magyarok, hogy ilyen remek politikus vezeti az országukat. Sokan irigyelnek minket ezért. Orbán tudja, hogy kitöl kell elszigetelödni és kivel kell tárgyalni. Ö egy zseniális politikai vezetö, mellette a hazaáruló csibészek joggal nem jutnak labdához, ezért próbálják hazugságokkal, trágáságokkal támadni. Az ellenlábasait és ellenségeit ezért az unióban is, itthon is majd megeszi a frász, mert érzik, hogy ezt a hegyet nem fogják tudni megmászni. Ami pl. a nemzetellenes ballibsi magyar ellenzéket illeti, akik már eszelös ámokfutókká lettek ettöl a belsö gyötrelemtöl, ök még oxigén palackkal sem tudnák megmászni Orbán elhasznált papucsát sem. A gyurcsányisták annyira utálják a saját honfitársaikat, hogy ök a magyarok minden sikerét egy sorscsapásként élik meg. Az ország vagyonáért ácsingóznak. Az országot a prédájuknak tekintik.
Palatin
2023. november 14. 19:54
Ha Orbán elképzelései nem valósulnak meg, akkor az nem is elsösorban Magyarországnak lesz rossz, hanem egész Európának. Mi magyarok megoldjuk a problémáinkat, aki béna, az Európa. Orbán megadta a receptet, de megfözni a töltöttkáposztát a nyugati pancseroknak kell.
Kybon
2023. november 09. 21:53
Csak egy hideg, viharos tél vagy egy száraz, viharos nyár kell az elkényelmesedett Nyugat részbeni észheztérítésére. A második eset manapság esélyesebb. Lényegében a sors versenyt tart: a betunyult európaiak vagy hamarabb fognak bármitől észhez térni, vagy egy keleti irányba hajlongó kalifátusban találják magukat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!