Orbán Viktor Kazahsztánba utazott, erről fog tárgyalni

2023. november 01. 10:39

A delegációval tartott Szijjártó Péter és Varga Mihály is.

2023. november 01. 10:39

Orbán Viktor miniszterelnök Kazahsztán fővárosába, Asztanába utazott, ahol hivatalos kétoldalú találkozóit követően részt vesz a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán. A magyar delegáció, melynek tagja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is – tárgyalásokat folytat Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel, Alikhan Szmailov miniszterelnökkel és Jerlan Kosanov parlamenti elnökkel.   

Magyarország és Kazahsztán szorosan együttműködik az energetika területén. 

2023 januárjában a békés célú nukleáris energia használatának oktatásáról szóló egyetértési nyilatkozatot írtak alá” – emlékeztetett a sajtófőnök, hozzátéve: vállalati szinten is kiemelkedő az energetikai együttműködésünk, számos érdekelt magyar cég van jelen a kazah piacon. Az oktatás is az államközi kapcsolatok egyik kiemelt területe, az asztanai tárgyalások során aláírják a 2024-2026 közötti időszakra vonatkozó Stipendium Hungaricum megállapodást, valamint folyamatban van több magyar egyetem kazahsztáni megjelenésének előkészítése is.  

„Kulcsfontosságú platform”

A Türk Államok Szervezetének „türk idő” vagy „türk éra” mottóval megrendezett pénteki csúcstalálkozója a szervezet honlapja szerint „kulcsfontosságú platformként szolgál majd a széleskörű napirendről szóló magas szintű megbeszélésekhez. A vezetők sarkalatos kérdésekben döntenek, megállapodásokat véglegesítenek olyan területeken, mint a gazdaság, a kereskedelem, a közlekedés és a vámügy”. A türk államok – Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Magyarország, Törökország, Türkmenisztán és Üzbegisztán – vezetői a régión belüli és azon túli politikai és gazdasági fejleményekről is tárgyalnak majd – olvasható a közleményben.

(MTI)

Nyitókép: Archív/ Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével Nurszultanban 2019. április 24-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2023. november 08. 15:10 Szerkesztve
Aki még nem tudná, Világrend váltás van, Kelet és Kína lesz a harmadik pólus, az USA és Németország mellett. Szerintem nagyon is hasznos, ha mi jó kapcsolatokat építünk ki ezekkel az országokkal. Mert az usa és a nyugat hanyatlani fog, ők pedig felerősödnek. Orbán Viktor előrelátó.
Pelso j.
2023. november 01. 12:47
Türelem@ Hát hogyne. A reálpolitika abszolút ismérve a türk csúcstalálkozón való pózolás.
Pelso j.
2023. november 01. 12:42
esvany-0 Mármint a te jövődet? Oda költözöl?
Pelso j.
2023. november 01. 12:41
"Magyarország és Kazahsztán szorosan együttműködik az energetika területén. " Ennek részleteit mikor tudhatja meg a közvélemény? -csak hogy senki ne gondolhassa azt, hogy a kamuszöveg mögött ismét egy zsebremutyi van kialakulóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!