Itt a vége: lebontják hazánkban a legendás áruházat

2023. november 21. 07:07

Az ikonikussá vált áruház több mint négy évtizeden át szolgálta ki az ott élőket és a turistákat.

2023. november 21. 07:07
null

A Tokaj Skála Áruházat, amely a Tokaj főterén állt és 1983-ban épült, most lebontásra kerül – derült ki a Boon értesüléséből. 

Az ikonikus helyi épületet még Sáros László, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja készítette, és a tervezés során szokatlan bátorsággal döntött úgy, hogy nem húzza be az áruházat tizenöt méterrel a házak sora felé, hanem megtartotta a történeti beépítési vonalat, és végül zárt sorú beépítésben helyezve el az épületet.

Az ikonikussá vált áruház több mint négy évtizeden át szolgálta ki az ott élőket és a turistákat.

Az áruház népszerűsége azonban az idő múlásával jelentősen csökkent. A portál megjegyzi, hogy napjainkban az épület már nem szolgálja az itt élők igényeit, hiányzik a megfelelő méretű parkoló, és energetikailag is elavulttá vált. Ezért döntés született az áruház sorsa felett és november 20-án, hétfőn megkezdték az bontást.

A bontásra ítélt tokaji áruházépületet már felállványozták. Fotó: BNR

A tervek szerint a bontás 2024. januárjáig tart majd, és a fejlesztés eredményeként a főtér és a főutca egy hosszabb szakasza is megújul. A tervek szerint új parkok jönnek létre, valamint kávézók és éttermek is megnyílnak majd.

***

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Mike Kemp / In Pictures via Getty Images

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2023. november 21. 18:08
A szocializmusban nagyon olcsón, de valami nagyon modernet akartak építeni, aztán inkább durva és jellegtelen lett...
Ergit
2023. november 21. 18:05
Nagyon ronda! Jobb is, hogy lebontják!
Fenrir
2023. november 21. 14:29
Ja hogy még él a tervező és ráadásul az MMA-ban tevékenykedik. Először nem értettem miért nyal be csontig a mandi egy ilyen ótvar tákolmány megálmodójának. Persze amilyen a mai építészet, a tokajiak most kezdhetnek el igazán rettegni.
Rodolfo
2023. november 21. 10:09
Szegeden a Nagyáruház is egy ilyesféle épület, a maga lepukkant szoci jellegével. Nagyon remélem hogy az is lebontásra kerül hamarosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!