A Fiumei úti sírkertbe kerülnek a Petőfi hídnál elszórt sírkövek

2023. november 02. 13:50

A Nemzeti Örökség Intézet igyekszik megszüntetni a kegyeletsértő állapotokat.

2023. november 02. 13:50

A Duna alacsony vízállása miatt ismét láthatóvá váltak a 60 évvel ezelőtt a Duna partján elszórt sírkövek – írta a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). Abból a célból, hogy megszüntesse a kegyeletsértő az állapotot a NÖRI, mint a Miniszterelnökség kegyeleti kultúrával foglalkozó háttérintézménye, kiemelte a mozdítható síremlékeket, és méltó helyre, a Fiumei úti sírkertbe szállította azokat. 

A szervezet emlékeztetett, hogy Budapest területén a jelenleginél sokkal több temető volt, amelyek a lakosság számának növekedésével és a város terjedésével felszámolásra, beépítésre kerültek. Számos síremlék megmentésre került ezekből a temetőkből, így került több sír a Fiumei úti sírkertbe például a Váci úti temető felszámolásakor.

A Németvölgyi temető 1885 és 1912 között volt aktív temető, de csak a 60-as években számolták fel – írták. Számos sírkövet a hozzátartozók kérésére a Farkasréti temetőbe vagy a mai Fiumei úti sírkertbe szállítottak, de 

valószínűleg több száz síremlék esett áldozatul a Duna partvédő kőszórásakor.

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója a síremlékek kiemelése kapcsán elmondta, 

a végtisztesség épített emlékeit nem lehet ilyen lelketlenül, az egykori kommunista rendszer embertelen és kulturálatlan módján építkezési anyagnak tekinteni.

A mostani alkalommal négy mozdítható sírkövet sikerült kiemelni a folyó partjáról, de feltett szándékunk, hogy alacsony vízállásoknál a munka folyamatos végzésével egyre több, ilyen méltatlanul felhasznált síremléket mentsünk meg és szállítsuk azokat egy kegyeleti szempontból méltó helyre, a nemzet központi történelmi temetőjébe, a Fiumei úti sírkertbe”.

A kiemelt sírköveknek külön helyet biztosítanak majd a Fiumei úti sírkertben.

 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Nemzeti Örökség Intézete

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2023. november 02. 21:05
Emlékem szerint, amikor az ebédszünetben az R épületnél lementem a parta, nem szórást láttam ott, hanem kirakott sírkövekből "védfalat".
Akitlosz
2023. november 02. 14:34
Mi a különbség a sírkert és a temető között?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!