A Fidesz a politikatudományi elvekre is rácáfolt – elemző a Mandinernek

2023. november 18. 05:28

Mráz Ágoston Sámuel szerint a kormánypártnak külföldön elsősorban a Fidesz-jelenség megértetése okozhat nehézséget.

2023. november 18. 05:28
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A Fidesz Magyarország legnagyobb, legszervezettebb és egyetlen néppártja.

Versenytársai mind csak egy-egy társadalmi réteg politikai képviseletével próbálkoznak inkább kevesebb, mint több sikerrel és országos lefedettségük is messze elmarad a Fideszétől. Az MSZP országos hálózata elporladt, utódpártjai pedig nem tudtak helyette saját, országos lefedettségű szervezetet építeni” – mondta a nagyobbik kormánypárt helyzetét értékelve a Mandinernek Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

Az elemző a szombati Fidesz-kongresszus kapcsán kifejtette: több mint 35 évvel ezelőtt létrejött mai kormánypárt hosszú utat járt be. 

Az első évtizedében, a rendszerváltozás zűrzavarában a fennmaradásáért, a modern pártversenyhez igazodó működési formájának kialakításáért, majd a jobboldali politikai identitásának meghatározásáért kellett küzdenie.”

Így jutott el a Fidesz fennállásnak 10. évfordulójára az első kormányalakításhoz, fűzte hozzá.

„A következő évtizedben a kormányzás, majd a 2002-es választási vereség feldolgozása, a polgári körök beolvasztásával a jelentős taglétszám-, az első nemzeti konzultációval a további szavazótábor-bővülés, a választókerületi elnökökre épülő szervezeti struktúrával pedig a lehető leghatékonyabb szervezet kialakítása volt napirenden” – mondta Mráz Ágoston Sámuel, emlékeztetve, hogy ekkor, éppen 20 évvel ezelőtt lett újra Orbán Viktor a párt elnöke.

Mint fogalmazott, a modern politika perszonalizációs trendjeinek megfelelően a Fidesz is az „Orbán Viktor miniszterelnökségét támogató” politikai közösséggé fejlődött, amely a 2006-os, újbóli választási vereséget is túlélte.

A húsz évvel ezelőtt felállított szervezeti struktúra változatlan és alapja a hatékony és 2006 óta kivétel nélkül sikeres kampányoknak” – tette hozzá.

A Nézőpont Intézet vezetője szerint külföldön elsősorban a Fidesz-jelenség megértetése okozhat nehézséget a kormánypártnak. Európa-szerte megszűntek az elmúlt évtizedben a pártrendszerben domináns pozícióban lévő kormánypártok, de az egypárti kormánytöbbségre sincs már sehol máshol példa az Európai Unióban.

Az utolsó bástyák, a svéd szociáldemokrácia és a bajor keresztényszociális unió is nagyjából egy évtizede vesztette el a társadalmi többség bizalmát” – hívta fel a figyelmet Mráz. 

Ebben a helyzetben az elemző szerint meglehetősen nehéz a Fidesznek európai partnereivel megértetnie a sikerreceptjét, és megtalálnia a megfelelő szövetségeseket.

Mráz Ágoston Sámuel úgy látja: ha nem alakul át jövőre a teljes európai pártrendszer, a legvalószínűbb forgatókönyvnek az európai konzervatívokkal való együttműködés, illetve az együttműködés formájának megtalálása tűnik. „Belföldön elsősorban a gazdasági nehézségek, a szankciós infláció s az európai gazdasági környezet kedvezőtlen helyzete, okozhat nehézséget a Fidesznek. 

Ugyanakkor a politikatudományi elvekre rácáfolt a nagyobbik kormánypárt, szemben a régió többi kormánypártjával nem gyengült láthatóan a népszerűsége”

 – hangsúlyozta az elemző.

A kongresszus kapcsán megjegyezte: a kétévente tartott kongresszus stratégiai irányok kijelölésére alkalmas. 2025 őszéig tartó időszakba a nemzeti konzultáció, egy európai és egy önkormányzati választás, az uniós soros elnökség, illetve a kormányzati ciklus második fele is beleesik. Egyetlen politológus sem tudja megmondani előre, miről fog beszélni egy politikus, de észszerű lenne, ha a következő két év irányairól, hangsúlyos témáiról, s várható konfliktusairól szólna, mondta a Nézőpont Intézet vezetője, jelezve: a migráció, a genderpropaganda és a háború témái is napirendre kerülhetnek.

Mivel az EP-választás kampánya már szeptember óta zajlik, a Fidesz Brüsszelt a hatalmával való visszaéléssel vádolja, Dobrev Klára pedig ismét az Európai Egyesült Államok programjáról álmodozik, valószínű, hogy az európai parlamenti választás is kiemelt témája lesz a kongresszusnak.

A miniszterelnök-pártelnök már régóta beszél arról, hogy „Brüsszelben változás kell”, amelyhez fontos lesz a magyar kormánypárt immár szokásos ötven százalék fölötti eredménye, eredményes szövetségkeresése, és egy „új Brüsszelről” szóló elképzelésének vázolása – mutatott rá Mráz Ágoston Sámuel. 

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén. (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. november 18. 18:34
“Az egyetlen kompetens ellenzéki ember…” - írja nekem egy másik hívő. Elnézést. Itt a MAGA kompetenciájával van baj. A kompetencia szakértelmet, hozzáértést jelenti. De mihez nekünk itt, mint állampolgárnak érteni? Természetesen (?) ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni, mi is egy kormányzó párt kompetenciájának a kritériuma. És ezt tudjuk is: hát a sikeresség! De miben is sikeres a Fidesz? Nézzünk pár objektív szempontot: - 4+1-szer megnyerték a választást? Igen. - Nőtt a lélekszám? Nem. - Nőtt az élveszületések száma? Nem. - Nőtt a GDP-ben mért életszínvonal? Nem. (A GDP növekedése az EU támogatásnak köszönhető.) - Nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség? Igen. Nézzük az egyebeket - Javult a demokrácia? Nem. - Nőtt a szabadság? Nem. - Nőtt a gazdasági verseny? Nem. - Nőtt a kommunikációs kormányzati előny? Igen. - Javult a képzettség? Nem. - Javult az egészségügy? Nem. És még egy hangulatnövelő szempont: - Nőtt M.Lölő vagyona? Igen. Most, ha azt mondja, hogy az az egy “+” a többi “-“-nak köszönhető…
survivor
2023. november 18. 13:23
Zokni Az egyetlen kompetens ellenzéki ember Schiffer. Ja , nem politizál. Esetleg a kis buzi LMP-s ? Ja, az anyukája FIDESZ-es...
survivor
2023. november 18. 13:20
A FIDESZ lehet valamilyen, de az ellenzék SOKKAL rosszabb. 2022-ben sikerült kiemelniük a politikai élet LEGROSSZABB arcát -MZP-t Butasága talán még Fegyőrét is egy paraszthajszállal meghaladta. Fegyőr csak nevetséges, de MZP irritáló, bántó, buta. Tanítani fogják, mit NE MONDJON a választóknak egy jelölt...
Zokni
2023. november 18. 12:44
“Az alapdolog, hogy a FIDESZ-KDNP pártszövetségben igen nagy erkölcsi és szellemi kapacitás tömörült össze…” - írja egy másik hívő. Ez vicces. Nagyon vicces. Nem is az ereszfutó melegre gondolok, hanem azokra a vagyonokra, melyek a Vezér körül keletkeznek. Ha még a bűvös kocka feltalálásáról vagy hasonlóról volna szó. Hiszen alapfeltétel, hogy egyik sem tudja kirakni. Szóval ezek mind lopott vagyonok! Ráadásul külföld a fő forrás: “EURÓJOBBOLDAL” bémeg! Tényleg azt hiszem, hogy itt vmi vetélkedő folyik a ki tud nagyobb hülyeséget mondani az Orbán rendszer védelmében…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!