Věra Jourová: Kizárt mindenféle politikai alku a magyar kormány és a Bizottság között

2023. október 14. 15:23

A politikus ugyanakkor azt mondta, ha a kormány ki tudja javítani a hiányosságokat, nem lesz akadálya a pénzek folyósításának.

2023. október 14. 15:23
European Commission Vice-president Vera Jourova in Brussels

Věra Jourová, az Európai Bizottság (EB) demokráciáért és alapjogok érvényesítéséért felelős alelnöke a Szabad Európának adott interjúban kijelentette, kizárt mindenféle politikai alku a magyar kormány és az EB között, amely a költségvetési felülvizsgálat átengedésének fejében megnyitná a pénzcsapokat. A politikus ugyanakkor azt mondta, 

ha a kormány ki tudja javítani a hiányosságokat, nem lesz akadálya a pénzek folyósításának.

Az alelnök úgy fogalmazott, „ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy mindent végrehajtsanak, amit vállaltak”. Leszögezte, a Bizottságnak az volt a célja a kifizetések blokkolásával, hogy Magyarország végrehajtsa a bírói rendszerben és az ügyészség tevékenységében szükséges reformokat, de emellett létezik egy másik feltétel is, az, hogy gondoskodni kell az alapvető jogok védelméről.

Jourová szerint a magyar kormány erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy meggyőzze az Európai Bizottságot arról, korrigálja a Brüsszel által kérteket és elvártakat. S úgy véli, a folyamat mögött nem áll semmilyen ideológia, inkább technikai és jogi munkáról van szó. Az alelnöknek meggyőződése, hogy az erőfeszítések arra irányulnak, hogy a források megérkezzenek Magyarországra.

Nyitókép: Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. október 16. 17:29
Semmi ideológia? Csakugyan? Olyan dolokat kértek rajtunk számon, amelyek más tagállamokban sincsenek úgy, mégsincs gond velük. Sőt, azt is megkockáztatom, hogy mi inkább vagyunk jogállam sok másikkal szemben. De nem baj, vár a detox, majd küldenek helyetted egy még rosszabbat.
hunok99
2023. október 16. 06:24
Ribanc, hogy az apad miert nem egy oszverbe dugta az anyad helyett, amikor reszegen megcsinalt.....he?!
julius68-2
2023. október 14. 22:13
A Beneš-dekrétumok alapján a német és magyar kisebbséggel szemben alkalmazott bánásmód összeegyeztethetetlen volt az emberi jogokkal, ellentétes volt a nemzetközi jog általános elveivel, a diszkrimináció és a kényszermunka tilalmával, továbbá a tulajdon sérthetetlenségének elvével. A dekrétumokat az egykori Csehszlovákia mindkét utódállama, Csehország és Szlovákia is jogrendje részének tekinti. A dekrétumok összeegyeztethetetlenek az Európai Unió Alapjogi Chartájával. Az EU részéről elég nagy pofátlanság, hogy az EB demokráciáért és alapjogok érvényesítéséért felelős alelnökének Věra Jourovát tették meg egy olyan országból, amelyiknek a jogrendjében a kollektív bűnösség elvére épülő törvény szerepel. Azt még ennek a nőnek van képe minket alapjogokból leckéztetni.
ZUzoli Süli
2023. október 14. 21:55
ez még nincs sitten
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!