Orbán Viktor: Soha nem voltunk még ilyen nehéz helyzetben

2023. október 17. 17:25

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin is beszédet mondott kétoldalú tárgyalásuk után.

2023. október 17. 17:25
ORB¡N Viktor; PUTYIN, Vlagyimir

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben. A tárgyalások után Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor is beszédet mondott.

Magyar-orosz kapcsolat

„Annak ellenére, hogy a mai geopolitikai viszonyok között a kapcsolattartás és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei nagyon korlátozottak, elégedettséget okoz, hogy számos európai országgal fenn tudjuk tartani, sőt fejlesztjük a kapcsolatainkat. Az egyik ilyen Magyarország”

− mondta el Vlagyimir Putyin Orbán Viktorral való találkozás után.

Majd így folytatta:

 „Magyarország és Oroszország kapcsolatai az elmúlt évtizedekben kizárólag egymás érdekeinek figyelembevételével, mindig a pozitívumra támaszkodva épültek.  

Ez jelentős számú tevékenységi területre vonatkozik, elsősorban gazdaságra. Tavaly jelentősen – nyolcvan százalék felett – bővült a kereskedelmi és gazdasági együttműködés a két ország között. Sajnos idén az első hét hónapban mínusz 35 százalékos visszaesést tapasztaltunk. Ez hála istennek nem több mint nyolcvan százaléka a tavalyi évnek, de mindig lehet azt keresni, hogy tudnák fejleszteni a továbbiakban.”

Putyin elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy Magyarországgal mint európai uniós országgal lehetőségük van eszmecserére nemcsak a kétoldalú kapcsolatokról, hanem a világ és Európa helyzetéről is.

„Tudjuk, hogy álláspontjaink nem mindig esnek egybe, de véleményem szerint mindig rendkívül fontos, hogy lehetőségünk legyen véleménycserére”

− emelte ki az orosz elnök.

A magyar miniszterelnök is értékelte a találkozót

Orbán Viktor beszédében elmondta, hogy 2009 óta 13. alkalommal találkoztak az orosz elnökkel.

„Mint kifejtette, voltak már nehéz találkozóik, de soha nem volt olyan nehéz, mint a mostani. Soha nem voltunk még ilyen nehéz helyzetben”

− hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hozzátette, hogy Magyarország soha nem akart szembeszállni Oroszországgal, éppen ellenkezőleg, Magyarország célja mindig is a legjobb kapcsolatok kialakítása és kölcsönös bővítése volt, ami nekünk sikerült.

Orbán Viktor szerint a katonai hadműveletet és a szankciókat a két ország kapcsolata „sajnos nagyon megszenvedte”, és ez „mélyen érintette a közösen felépített szövetséget”.

Elmondta, hogy amit Magyarország ma meg tud tenni, azt megteszi. Vagyis megpróbálunk mindent megmenteni a kétoldalú kapcsolatainkból.

„Érdekeltek vagyunk abban, hogy ezt az együttműködést ne csak kommunikációs szinten, hanem gazdasági szinten is támogassuk, amíg ez lehetséges”

− emelte ki Orbán Viktor.

A kormányfő köszönetet mondott azért, hogy a Roszatom továbbra is kiváló partnere Magyarországnak. Köszönetet mondott a Gazpromnak is, hogy teljesítette a megállapodásban vállalt kötelezettségeit. Mint a magyar miniszterelnök elmondta, sokat sikerült megmenteni abból, amit korábban elért a két ország. Senki sem szereti, ha az elért eredmények semmissé válnak – jelentette ki.

(MTI)

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

 

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerek-a-perec
2023. október 18. 11:39
A csúti cigány halandzsájaival tereli a figyelmet a magyar állampolgárokat érintő kérdésekről, azaz: a taknya, az ország kormányzásával miért nincs elfoglalva?
Pelso j.
2023. október 18. 05:41
Unknown@ Nahát, vajon mi generálja dühös zavarod? Megvan: a valóság pillanatnyi és részleges felismerése....
Tommaso
2023. október 17. 23:00
Mindenki üzletel diktatúrákkal, de a többiek nem nyalják ki a seggüket hanem szóvá teszik, elítélik a hibás, sok esetben embertelen politikájukat Orbanisztánban még békésen sem lehet tüntetni, ha a kínai vagy a török diktátor-elnök halad át a városon. Orbán és a rendőrsége tétlenül nézte, hogy Erdogan testőrei agyba-főbe verjenek egy MAGYAR EMBERT, aki kifejezte véleményét.
Tommaso
2023. október 17. 22:55
Orbán árulása, Putyinseggnyalása most végképp lelepleződött. Oroszország támadó, területrabló háborúját KATONAI MŰVELET-nek nevezte. Átvette az ellenség terminológiáját, még ebben is Putyint másolja. Arról nem is beszélve, hogy az állítólagos terrorizmus-ellenessége is szertefoszlott. Azzal hogy a HAMASZ-t támogató afganisztáni tálib terroristákkal ült egy tárgyalóasztalhoz. Rendkívül kártékony Magyarország számára, hogy egy ilyen, a szövetségeseit is cserbenhagyó, köpönyegforgató, kétkulacsos, megbízhatatlan szélkakas ül a "trónján", ráadásul teljhatalommal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!