Nem vagyunk mi elvtársak!

2023. október 23. 07:19

Elképesztő teljesítményt nyújtott a nemzet ’56 őszén, és nem először a történelemben.

2023. október 23. 07:19
null
Borvendég Zsuzsanna
Borvendég Zsuzsanna
Pesti Srácok

„67 évvel ezelőtt néhány pillanatra helyreállt a kizökkent idő. Hatalmas szellemi, lelki és fizikai erőfeszítést tett a nemzet, hogy visszaszerezze sorsának irányítását, hogy újra rátaláljon az ezredéves rendre, amely meghatározta életünket és megszabta feladatainkat itt, a Kárpátok gyűrűjében. Mondhatnánk, hogy nem történt semmi különös, csak ami a sorsunk évszázadok óta: megpróbáltuk lerázni immár a sokadik nagy birodalom rabigáját – sikertelenül. De ez nem igaz. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nagyon is különleges volt, ami akkor történt!

»Amikor a berlini felkelésről hallottunk: főként az emberek elszántságát bámultam, hogy a tankoknak – a mai hatalom pisszenést sem tűrő eszközeinek – neki menjenek; Magyarországon ilyesmi nem fordulhatna elő, – mondtuk még a poznańi események után is. Nem, mert a magyarok kevesebbet szenvedtek, hanem mert gyávábbnak, vagy ha úgy tetszik, megfontoltabbnak tartottam őket. S most mégiscsak nekimentek a falnak. Ez elképesztő volt és szívet fagyasztó!« – írta Németh László 1956 októberéről.

Valóban elképesztő teljesítményt nyújtott a nemzet ’56 őszén, és nem először a történelemben. Az igazán kilátástalan helyzetekben mindig rejtett szellemi energiák törtek a felszínre, és adtak erőt ahhoz, hogy visszatereljük a kizökkent időt a medrébe. Gondoljunk akár a Hunyadiak emberfeletti küzdelmeire, vagy a trianoni katasztrófára. A bátorság mindig is a magyar lélek sajátja volt, de inkább óvatos körültekintés, vagy – ahogy Németh László fogalmazott – megfontoltság jellemezte ezt legtöbbször és nem az izzó hevület. 1956 ősze azonban izzott, mint a galagonya…”

***

Nyitókép: MTI / Tóth László

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P_F_Juli
2023. október 23. 11:29
"1956 őszén kiderült, hogy elszámították magukat: nem olyan fából faragták a magyart, hogy – akár a legbrutálisabb terrort elszenvedve is – néhány év alatt megtagadja múltját és hitét. Az akkori fiatalságot még az a nemzedék nevelte, akik számára a hazaszeretet alapvetés volt, akik már egyszer átélték a kataklizmát és a nemzethalálból visszahozták hazájukat: életképes, prosperáló országot építettek Trianon után. Ők ismerték a túlélés receptjét és tudásukat átadták az utánuk következőknek." Borvendég Zsuzsanna írásai mindig lenyűgözőek. Irigylésre méltó hazaszeretet árad belőle, és a mondanivalója iránymutatást adhat a legnehezebb időkben is. Az '56-os események szívet melengető tanulsága a mai nemzedékek számára is meghatározó, ha a gyerekeinknek élhető hazát szeretnénk örökül hagyni. A múlt történelme ott van mindannyiunk szívében, csak magunk elé kell tennünk, s átsegít bennünket a legnehezebb időkben is. A hazaszeretet érzését soha nem szabad szégyellni, enélkül nincs jövő.
gyzoltan-2
2023. október 23. 09:10
Egykor büszke voltam 1956 Októberére, ma fájdalommal gondolhatok, a valóság halvány ismeretében, a magyarság megvezetésére, tragédiájára! A kulcsszó; SZUEZ!
Novicsok-5
2023. október 23. 08:33
Aztán jött a rendszerváltásnak gúnyolt módszerváltás és a gyilkosok és leszármazottaik megúszták a felelősségrevonást, a mai napig a saját hazájuk ellen áskálódnak. Az 56-osok megcsúfolása.
lajajakab11
2023. október 23. 08:26
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT dupla golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!! JELENTKEZŐK(alul):
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!