Lengyelország élén egy becsületes demokrata vezetőnek óriási szerepe lesz

2023. október 18. 19:26

A hétvégén megtartott lengyel választások kapcsán kérdezte a Közbeszéd.hu Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarország Néppárt elnökét, vajon mégis mit várhat Európa Donald Tusk győzelmétől, és mit várhatunk mi magyarok az Orbán-rendszerben. Interjú

2023. október 18. 19:26
Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter
Közbeszéd.hu

Toók László Flórián: Mi az álláspontja a hétvégén megtartott lengyel választások kapcsán? Hogyan értékeli az eredményt?

Márki-Zay Péter: Egyrészről reménykeltő, hogy Orbán korábbi legerősebb európai illiberális támogatója és szövetségese megbukott saját választásán. Másrészt tudatában kell lennünk, hogy a lengyel belpolitikai viszonyok sokmindenben különböznek a magyarországiaktól, leginkább a kormánytól független sajtó erejében. De ott még a kormánypárti köztévé is megszervezte a jelöltek nyílt, élő vitáját, amire Orbán és sajtója soha nem lett volna hajlandó. Elsősorban ennek és az országon belüli propaganda relatív gyengeségének köszönhetően az Európa-ellenesség, migránsozás, vagy az ott is a választások napján rendezett kamu-népszavazás sem tudta hatalomban tartani Orbán korábbi szövetségesét.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a lengyel választási rendszer a magyarhoz képest egy arányos, sokpárti rendszer, ahol a tisztán listás alsóházi szavazatoknak volt meghatározó szerepe. A parlament felsőházának 100 tagjáról ott is egyfordulós választáson szavaztak, emiatt az ellenzéki pártoknak ott is össze kellett fogni, és kétharmados győzelmet arattak.

TLF: Milyen szerepet játszhat az európai színtéren Tusk az Orbáni politika vonatkozását tekintve?

MZP: Donald Tusk-kal két éve ismerkedtem meg, majd tavaly márciusban Budapesten is hosszabban beszélgettünk. Jobboldali liberalizmusa és kereszténysége alapvetően szembeállítja az élete során immár minden ideológiát kipróbált Orbán Viktorral, mégis a korrupciót tartom a legfőbb különbségnek. Donald Tusk elmondása szerint még az Unió elnökeként sem engedhette volna meg magának, hogy gyermekeit olyan magániskolákba járassa, mint Orbán – és ezt el is mondta neki, még mikor együtt voltak az Európai Néppártban.

Elmondása szerint Lengyelország azért tudott az elmúlt évtizedekben sikeresen felzárkózni a Nyugathoz (és nemcsak gazdaságilag, hanem még annál is sikeresebben az oktatás területén), mert ott a legnagyobb kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki erő mindketten korrupcióellenes platformon szerveződtek.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. október 24. 01:28
Lengyelország ezután kapja feketelevest, csalit jól bekapták , elásták magukat . Tusk viszi az eus pénzt , abból a nép egy garast se kap , Tusk elvtárs Gyurcsány módra osztogat . Nem gondoltam hogy lengyeléknél ilyen sok marha van.
Libernyákkomcsi nem hülye csak aljas
2023. október 20. 07:02
Csakhogy, még nem láttam becsületes demokrata vezetőt.
Osztap_Bender
2023. október 20. 06:46
Lengyelország élén egy becsületes demokrata vezetőnek óriási szerepe lesz No de hol az a becsületes, demokrata vezető? Csak nem erre a jenki faszkalapra gondolsz? Szegény Lengyelország, szegény lengyelek, mehettek meghalni "ukrajnáért" és a zsidókért.
Lajoss
2023. október 19. 16:19
Győztek a fiatalok,és az írástudók! Gratulálok Lengyelország! ! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!