Karikó Katalin Nobel-díjának története egy kávégépnél kezdődött (VIDEÓ)

2023. október 02. 18:20

Az első magyar Nobel-díjas nő a Pennsylvaniai Egyetem sajtótájékoztatóján mesélte el, hogyan jutott el a Nobel-díjig.

2023. október 02. 18:20

Az orvosi Nobel-díj idei kitüntetettjei, Karikó Katalin és Drew Weissman a Pennsylvaniai Egyetemen válaszoltak újságírók kérdéseire azzal kapcsolatban, hogyan jutottak el odáig, hogy megkapják a legnagyobb tudományos elismerést, és szerintük mi a vonzó a tudományos pályában.

Karikó Katalin a sajtótájékoztató elején elmondta, hatalmas élmény volt számára, amikor 1989-ben a Pennsylvaniai Egyetemre érkezett, ahol olyan tudósok előadásait hallgathatta, amilyenekét korábban soha. 

1997-ben itt találkozott Drew Weismannal, „egy kávéautomatánál”, mondta nevetve. 

Ezután kezdtek el együtt dolgozni a vakcinák fejlesztésén. Az évek során sok nehézségbe ütköztek, körülöttük sokan feladták a küzdelmet, mivel nagyon kevés támogatást kaptak. De ők ketten végig kitartottak egymás mellett, hosszú éveken át, aminek aztán meg is lett az eredménye.

Ezután Karikó elmondta, hogyan tudta meg, hogy ő kapta a Nobel-díjat

Ezt is ajánljuk a témában

Arra a kérdésre, hogy számítottak-e a díjra, amikor a Biotechnek bemutatták az eredményeiket, határozott nemmel válaszolt. 

„Nem díjakért dolgozunk. Akkor az volt a fontos, hogy felmutassunk egy produktumot, ami működik” – mondta Karikó.

Karikó Katalin egyike azon kevés nőnek, akik tudományos Nobel-díjban részesültek. Ezért meg is kapta a kérdést, hogy mit tanácsolna más nőknek, akik érdeklődnek a tudományos pálya iránt, és szeretnének sikeresek lenni a szakterületükön. 

A Nobel-díjas kutató viccelődve azzal kezdte: meg kell találni a megfelelő férjet, aki támogatja a feleségét abban, hogy megvalósítsa az álmát.

Hozzátette: az is fontos, hogy a mentális egészségünk mellett a fizikai egészségünkre is odafigyeljünk. Végül pedig azt szokta mondani a diákjainak: „olyan pályát válassz, amit élvezel”.

A két friss Nobel-díjas egyetértett abban, hogy manapság nem annyira vonzó a tudományos pálya, mivel sok fiatal azonnali sikerekre, elismerésre vágyik, amit ez a szakma nem ad meg. 

„De mi élvezzük. És bár nem jön könnyen az eredmény, mi szeretjük ezt csinálni” – mondta Karikó.

A sajtótájékoztató itt tekinthető meg:

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép:MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2023. október 03. 08:27
"Így sem volt jó, Úgy sem volt jó, Sehogyan sem volt az jó..." - ugya drágalátos hozzászóló hülyelvtársak"
Menhetten
2023. október 03. 07:10
Nobel-díjat kapott a " vidéki asszonyság ". Most már a mi kutyánk köjke.. Orbán szerint..
Isten jobb keze
2023. október 03. 02:03
Mandi te utolsó szarházi geci Láda, te katiról lehoztad azt is annó katiról hogy besúgo, kém vokt anno.. ekkora szarkavaró utolsó geci ládát, mint ami te fsgy ilyet a göld még egyet nem hirdott a hátán! 💩💩
Hekimeki
2023. október 02. 23:18
Ki nem szarja le ezt a tömeggyilkos vén kurvát 😠😠😠😠😠❗❗❗❗❗Majd felébredtek FASSZOPÓk😂😂😂😂🤡🤡🤡🤡🤡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!