„Uniós polgárháborút” vízionál az angol lap, amiért Magyarország figyelmen kívül hagyja Von der Leyen álláspontját

2023. szeptember 20. 09:08

A Daily Express szerint problémás, hogy egyes tagállamok saját céljaikat helyezik Zelenszkij bajba jutott államának érdekei elé.

2023. szeptember 20. 09:08
null

Uniós polgárháborút hozhat, hogy a tagállamok figyelmen kívül hagyják Ursula von der Leyen ukrán gabonatilalomra vonatkozó álláspontját – írja a Daily Express. Felidézik: az EU úgy döntött, hogy a szeptember 15-i lejárati határidő után nem hosszabbítja meg a felmentést, amelyet még az év elején Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, valamint Bulgária és Románia kapott az ukrán gabonával kapcsolatban, 

ez pedig a lap szerint felháborodást váltott ki, és éket vert a tagállamok közé. 

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia semmibe vette az uniós bizottságot, és a javaslat ellenére tilalmat rendelt el az ukrán gabonára – írják.

„Lázadó tagállamok” 

Varsó közölte, hogy a tilalom „határozatlan időre” szól, Magyarország pedig egy lépéssel tovább ment, és megtiltotta egy sor ukrán termék, köztük a hús, méz és bor behozatalát is. Ezek után azzal vádolták a tagállamokat, hogy megválogatják, hogy melyik uniós politikákat követik, illetve saját céljaikat Zelenszkij elnök bajba jutott államának érdekei elé helyezik. 

A lépés felháborodást váltott ki a nyugat-európai tagállamok fővárosaiban, 

köztük Berlinben, Párizsban és Madridban. Cem Özdemir német miniszter azzal vádolta Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, hogy „részmunkaidős szolidaritást” tanúsítanak Ukrajnával szemben, és felszólította a „tagállamok lázadó csoportját”, hogy „tartózkodjanak” attól, hogy Vlagyimir Putyin kedvében járjanak. 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik