Szlovák lap: Orbán politikája befolyásolhatja a szlovákiai választásokat

2023. szeptember 07. 10:04

A Pravda.sk cikke szerint a miniszterelnök nagy hatással van a magyar kisebbségre.

2023. szeptember 07. 10:04

A Pravda.sk szerint Orbán Viktor befolyásolhatja a szlovákiai választásokat. A lapban azt írják: egy felmérés eredményei aláássák azt az elképzelést, hogy a Szlovákiai magyar kisebbség egy olyan információs buborékban él, amelyben alapvetően a magyar kormány nézeteit terjesztő források dominálnak. Ennek ellenére viszont, ahogy írják:

Orbán Viktor politikája viszonylag nagy hatással van rájuk. 

A Political Capital egy közös projekt keretében az Adapt Institute-al készített egy elemzést, amely Magyarország szlovákiai politikai és média befolyására összpontosít. 2022 májusában, az amerikai konzervatívok nagyszabású budapesti konferenciáján Orbán Viktor a „nem a migrációra, nem a genderre, nem a háborúra” szlogenben foglalta össze politikai programját. 

Csak 8 százaléknyian követik a híreket magyarul

A magyar kormánytisztviselők, a média és az influencerek megfigyelése megerősíti, hogy ez a három leggyakoribb narratíva, amelyet szisztematikusan tolnak a magyar információs térbe. Az AKO 2023. augusztus 2. és augusztus 4. között végzett, kifejezetten a szlovákiai magyar ajkú polgárokra összpontosító felmérése kimutatta, hogy 

 

ezeket az attitűdöket a többségük átveszi. 

 

Az AKO felméréséből azonban az is kiderült, hogy a magyarul beszélő megkérdezettek 63 százaléka nagyobb mértékben szlovák nyelven követik a híreket, 22 százalékuk ugyanúgy magyarul és szlovákul is, és csak 8 százalékuk követi a híreket nagyobb mértékben magyarul. 

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Natila
2023. szeptember 11. 00:16
A pillangóhatás mi! :-)
piramis-2
2023. szeptember 08. 12:07
Ki az a bácsi, Orbán mellett a képen? Hol van ma?
alenka
2023. szeptember 08. 00:21
A szlovákiai magyarokról ez nem igaz ,ott inkább a szlovák is megtanul magyarul,ha magyarlakta területre költözik....kivételesen jók a magyar iskolák,sőt az egyetemek is...ott születtem, éltem ...magyarságunkra mindig úgy tekintettünk,mint egy isteni ajándékra...erre az anyaországbeli nagy magyarság egy ocsmány része saját hazáját mocskolja,feketíti be...mert nekik mindig könnyű volt magyarnak lenni...
irondome
2023. szeptember 07. 17:16
Hol élnek ezek? Hat nem olvasták, h. teljesen el van szigetelődve?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!