Puzsér: Karácsony Gergely vezetése alatt rosszabb lett a helyzet Budapesten, mint Tarlós idején volt, de a fővárosiaknak ez nem fáj

2023. szeptember 08. 21:26

A publicista szerint amúgy a Fideszben mindenki Orbán Viktor akar lenni. Ha meg valaki mégis a saját útján szeretne haladni, akkor „úgy jár, mint Lázár János”.

2023. szeptember 08. 21:26

A Fideszben minden hatalom Orbán Viktoré, minden döntést ő hoz, még azt is, amit ténylegesen nem, mert a Fideszben mindenki Orbán fejével próbál gondolkodni, mindenki a saját területén kicsi Orbán Viktor akar lenni, mert ez a pártban a túlélés záloga, az előrelépés feltétele. Ha a saját utadat járod, úgy jársz, mint Lázár János, és mehetsz a Tenisz Szövetségbe – jelentette ki a Magyar Hang Kompország című műsorában Puzsér Róbert.

Szerinte éppen ezért a jelenlegi rendszer úgy működik, mint a bolsevizmus. 

Puzsér Róbert úgy véli, Orbánnak négy fő ideológusa van: Demeter Szilárd, Orbán Balázs, Békés Márton és G. Fodor Gábor. Nekik az a feladatuk, hogy „erkölcsöt hazudjanak a rendszer mögé”, mivel a „rablásnak, nincs ideája”

A jelenlegi rendszer szerinte „moszkovita”, Fehéroroszországgal és Szerbiával került egy platformra, mivel Magyarország Moszkvával szövetkezik, és nem a Nyugattal. Arra a felvetésre, hogy Novák Katalin ezzel ellentétes kijelentéseket tesz,

a publicista azt mondta, hogy ebben a rendszerben Novák Katalin a „jó zsaru”, Orbán Viktor pedig a „rossz zsaru”. 

Vona Gábor pártalapításával kapcsolatosan kijelentette: korábban nem tudta, hogy biztosan vissza akar-e térni a politikába, de ő nem csodálkozik a dolgon. Puzsér szerint a jelenlegi rendszert az alternatíva nélküliség tartja fent, mivel Orbán Viktornak megvan a kormányzóképessége, ami az ellenzéknek nincs. Puzsér szerint például a Momentumra nem lehet rábízni az országot, mert a Momentum valójában olyan, mint egy üdítőital-reklám. Szerinte viszont nagy szükség lenne egy ellenpólusra, de legalábbis egy olyan pártra, amely minimum a vezetési képesség illúzióját fel tudja mutatni. A publicista úgy látja Vona Gáborra vár ez a feladatra, de azt, hogy erre megfelelő személy lesz-e, azt a történelem fogja megmutatni.

Szerinte Vona már kilépett a néppártosodás ellőtti Jobbik „sötét, fasizsta árnyékából”

Puzsér elismerte, hogy „benézte”, amikor támogatta Márki-Zay Pétert, de ezzel szerinte „nincs egyedül”. Szerinte Márki-Zay sikeresen megteremtette az ellenzékváltás illúzióját, de később kiderült róla, hogy nincsenek vezetői képességei, és felmerültek morális problémák is.

Az volt az érzése, hogy Márki-Zaynak valójában nem az ország vezetése volt a célja, hanem a „saját bűnszervezetét” akarta megteremteni, 

mondta ezt arról, hogy Márki-Zay saját frakciót akart magának a parlamentben. Szerinte nem megnyerni kell a választást, hanem mindent jól csinálni, és rábízni a döntést a választókra, Márki-Zay Péter viszont inkább elszabotálta az ellenzék esélyeit. Puzsér azt mondta, Magyarországon nem jobb- és baloldal között van a törésvonal a társasdalomban, hanem a „feudalizmus és a polgári társadalom” között; szerinte a kormány tagadja a modernitást, így „tagadja a konzervativizmust és a nacionalizmust is”.

Puzsér úgy véli: azok az emberek, akik megtapasztalják az „unortodox gazdaságpolitika csődjét”, esetleg a miniszterelnök ellen fordulhatnak. Arra a felvetésre, hogy mi okozhat fordulatot, úgy reagált, hogy erre akkor van esély, ha minél kevesebb ember fogja a „rendszer haszonélvezőjének” érezni magát.  Hozzátette, minél erősebb lesz a hanyatlás, az embereket annál inkább irritálni fogja az oligarchák megléte. Szerinte nem véletlen, hogy Pesty László éppen most ad hangot a Fidesz belső kiritkájának.

Szerinte fennáll annak a veszélye is, ha amennyiben valaki legyőzi a Fideszt kétharmaddal, „akkor valójában nem fogja visszaállítani a köztársaságot, hanem átveszi a NER-t”. 

A publicista arról is beszélt, hogy nem fog elindulni a főpolgármester–választáson, mivel más tervei vannak. Puzsér úgy gondolja, annak ellenére, hogy semmi esélye nem volt 2019-ben annak, hogy megválasszák a főváros vezetőjének, még sikeresnek tartja az akkori kampányát, mivel az üzeneteit, a Sétáló Budapest koncepcióját sok emberhez el tudta juttatni.

 

Szerinte Karácsony Gergely vezetése alatt rosszabb lett a helyzet Budapesten, mint Tarlós idején, de a fővárosiaknak ez nem fáj

 

– tette hozzá.

Arról, hogy milyen közéleti ambíciói vannak azt mondta el, hogy az „egykori bajtársaival”, korábbi aktivistáival, és értelmiségiekkel azt tervezik, hogy létrehoznak egy kulturális bázist, egy kulturális teret, az ehhez tartozó online és offline struktúrákkal együtt. Reméli, hogy ez megteremtheti azt a „szellemi hátországot”, amelyből egyszer a jövőben egy „politikai alternatíva” képződhet. Hozzátette, az ősz folyamán fogják bejelenteni a projekt részleteit. 

***

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik