Gulyás Gergely: Svédország mindent megtesz, hogy hazánk ne ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást

2023. szeptember 13. 16:40

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint arról, hogy bekéretik-e a svéd nagykövetet, a Külügyminisztériumnak kell döntést hoznia.

2023. szeptember 13. 16:40
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közösségi oldalán tudatta, hogy rendkívüli időpontban: szerdán 16:30-tól tartják a kormányinfót. A kormányülésről a kormányszóvivő azt írta a Facebookon, hogy „a kormány célja világos, a háború és a szankciók ellenére is: letörjük az inflációt, újraindítjuk a gazdaságot és megőrizzük Magyarország békéjét”

A csütörtök délelőtt kezdődő V. Budapesti Demográfiai Csúccsal kapcsolatban a sajtótájékoztató elején Gulyás Gergely úgy fogalmazott, olyan kérdésről tárgyalnak majd, amely Európában nem kap elég figyelmet. Jelentős előrelépést sikerült elérni a demográfia terén, de még nem tartunk ott, ahol szeretnénk, fogalmazott a miniszter. Ha a korábbi tendencia nem változott volna, ma 160 ezerrel lennénk kevesebbek mi magyarok, ismertette. 

Januártól új családpolitikai intézkedéseket fogad majd el a kabinet, hangsúlyozta a tárcavezető. 

A kormány azt kéri az Európai Bizottságtól, hosszabbítsa meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, amely szeptemberben lejár. Ha az ukrán gabona tömérdek mennyiségben a régió agrárpiacára ömlik, az szétveri azt, mutatott rá Gulyás Gergely. 

A tárcavezető hangsúlyozta, az elsődleges kormányzati cél továbbra is az, hogy az év végére egy számjegyűre csökkentse az éves inflációs rátát. Aggasztó jel azonban, hogy az üzemanyagár jelentősen nő, aminek oka, hogy az ukrán vezetéken keresztül magasabb tranzitdíj miatt a korábbi ötszöröséért tudjuk behozni Magyarországra az alapanyagot. 

Akik a háztartási méretű naperőműre már benyújtották a létesítési igényt, tíz éven keresztül megmarad az éves szaldó elszámolás Brüsszel követelése ellenére, hangsúlyozta Gulyás Gergely. 

Szentkirályi Alexandra a kormány nevében elismerését fejezte ki a magyar barlangi mentőszolgálatnak – a 29 tagú egység Törökországban több mint ezer méteres mélységben mentette meg egy amerikai kutató életét. 

A Mandiner kérdésére válaszolva Gulyás Gergely arról beszélt, ha Svédországban valóban általános iskolákban vetítik a lejárató videót, akkor 

Svédország mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást”. 

Mint mondta, érdemes a frakcióülés előtt levetíteni a kisfilmet a Fidesz és a KDNP képviselőinek, akik a svédnél egy jóval sokszínűbb közéletben küzdenek meg négyévente képviselői mandátumukért és ezt követően hozzanak döntést maguk a parlamenti képviselők arról, hogy támogatják-e Svédország NATO-csatlakozását, egy olyan országét, amely azt állítja rólunk, hogy nem vagyunk demokrácia. Ezt javasolni is fogja Kocsis Máté frakcióvezetőnek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Arról, hogy bekéretik-e a svéd nagykövetet, Gulyás Gergely azt mondta, a Külügyminisztériumnak kell döntést hoznia. 

Lapunk kérdésére, miszerint hogy haladnak a tárgyalások az Európai Unióval és mikor érkezhetnek a források, a tárcavezető elmondta, már régóta érkeznie kellene a forrásoknak, szavai szerint az uniónak vissza kellene térnie a szerződésekhez. 

A feltételeket teljesítettük, készre jelentettük, a bizottságnak kell most erről döntenie novemberig”

– jelezte Gulyás Gergely, aki szerint Magyarországnak nincs szüksége további lépésekre, hogy a kohéziós forrásokhoz hozzájusson.

A politikus megjegyezte, azt szeretné, ha Brüsszelben változások történnének és Európa valós problémáival foglalkoznának, mint például a béke minél előbbi megteremtése és jó lenne, ha „az uniós intézmények pozitív jövőképet tudnának felrajzolni”. 

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének Amerikába be nem engedésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, ez egy rendkívül barátságtalan gesztus és semmilyen hivatalos kommunikáció nem történt az ügyben, nem értik, hogy az utazó nagykövetként utazó újságíró beutazását miért kellett megtiltani. 

Ezt is ajánljuk a témában

A nyugdíjhelyzettel kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta, amennyiben magasabb az infláció a nyugdíjemelés mértékénél, úgy ennek megfelelően kell kifizetni a különbözetet novemberben. A miniszter szerint ezzel kapcsolatban szeptember végén dönthet a kormány. 

A budapesti közlekedési helyzettel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, az elmúlt négy évben sokat romlott a helyzet, miután a fővárosi vezetés észszerűtlen korlátozásokat vezetett be. 

Ezzel nem értünk egyet, de ezt a fővárosi választópolgároknak kell majd értékelniük”

– mondta a miniszter. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Budapest Airport felvásárlással kapcsolatban a Miniszterelnökség első embere elmondta, a kormánypártok álláspontja mindig is az volt, hogy a repteret nem szabad eladni. Úgy fogalmazott: ha sikerül visszavásárolni, akkor az nagy siker lesz. A tárcavezető leszögezte, közel állnak a megállapodáshoz, de még nincs mindenben megegyezés és addig nem hoznak nyilvánosságra róla információt. 

A hadköteles ukrán menekültek kiadásával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, nem érkezett ilyen igény Kijevtől, ám azt nem is hajthatnák végre a nemzetközi jog szabályai szerint, ugyanis az tiltja a menekültek kiadását. 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 13. 22:58
>>>Zsolakomarom 2023. szeptember 13. 19:07 Ezert kar volt kormanyinfot tartani<<< Ezért igen. Nem is ezért tartották.
kunfia1
2023. szeptember 13. 22:36
"újraindítjuk a gazdaságot" Valaki segítene, és belinkelné, hogy mikor állt meg?
Akitlosz
2023. szeptember 13. 20:41
Eleve ott kezdődik, hogy fel sem merik tenni szavazásra Svédország NATO tagságát több mint egy éve. Nem döntenek sehogyan sem, sumákolnak.
Akitlosz
2023. szeptember 13. 20:37
"Januártól új családpolitikai intézkedéseket fogad majd el a kabinet, hangsúlyozta a tárcavezető. " Majd megint jól a családoknál hagyandják azt a pénzt, ami már amúgy is náluk van! A kormánynak semmibe nem kerül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!