Konzervatívnak lenni vállalás, a keskenyebb út

2023. szeptember 13. 22:52

A konzervativizmus nemcsak világlátás, de életmód, viselkedési kultúra is.

2023. szeptember 13. 22:52
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„A nap a Kommentár lapszámbemutatójával zárult. 

A folyóirat ezúttal az ifjú konzervatívok (22-33 évesek) kiváló írásainak adott teret, a szerzők közül hárommal, Halkó Petrával, Czopf Áronnal és Lisztóczki Péterrel beszélgetett Horváth Szilárd.
Öröm volt látni, hogy az ifjabb korosztály milyen elkötelezett, ám egy kis kritikai észrevétel is eszembe jutott, nem a lapszámbemutató (!) hanem közelmúltbeli élményeim kapcsán. 
Konzervatív közösségi eseményeken sajnos nem egyszer tapasztalom, hogy mintha az udvariasság elemi szabályainak fittyet hányna a fiatalabb korosztály. Fiúk huppannak le a székre a lányok előtt, elfelejtkeznek a köszönésről egy liftbe lépve vagy épp sorbaállva minden zokszó nélkül belibbenek az ott várakozó elé. Sajnos nem egyedi esetekről beszélek.
A konzervativizmus nemcsak világlátás, de életmód, viselkedési kultúra is, ami nem nélkülözheti a férfi és nő, a fiatal és idősebb közti illemszabályok követését, amiknek egy bizonyos életkortól belülről (kellene) fakadniuk. Igen, konzervatívnak lenni vállalás, a keskenyebb út.
E megjegyzésem nem egy okoskodó »néni« kioktatása, jobbító szándékú jelzés csak.

Lehet ebben is fejlődni!”

Nyitókép: 

 

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik