„Ha Brüsszel tovább feszíti a húrt, lezárjuk a határt” – nem csitul hazánkban sem az ukrán gabonaügy

2023. szeptember 22. 08:48

Megkérdeztük a MAGOSZ érdekképviseleti szervezetet a fejleményekről, állítják, a végsőkig kiállnak a magyar gazdák érdekeiért.

2023. szeptember 22. 08:48
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Felháborító, hogy az az ország, amely elárasztja az európai piacokat ellenőrizetlen dömpingáras termékeivel, még számon kéri rajtunk azt, hogy mi megvédjük a saját gazdálkodóinkat – írta lapunknak Cseh Tibor András. a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára, akitől azt kérdeztük, mit szólnak ahhoz, hogy Ukrajna be akarja perelni hazánkat azért, amiért nem oldjuk fel az ukrán gabona behozatali tilalmát. Kijev ugyanakkor nem csak hazánkat, Lengyelországot is megfenyegette, amiből nem kis purparlé lett.

Ezt is ajánljuk a témában

A MAGOSZ főtitkára hozzátette: az ukrán kereskedelmi képviselő nemrég képes volt azt a képmutató nyilatkozatot tenni, hogy nincs itt semmilyen piactorzítás, hiszen ők most csak a világpiaci árakon szállítanak be az Unió területére. „De ki döngölte földbe az árakat? Ki szállított a háború előtthöz képest 3000 százalékal nagyobb mennyiséget az EU-ba gabonából? Ki árasztotta el Európát az ellenőrizetlen tojással, mézzel, sertéshússal?” – tette fel a kérdéseket Cseh Tibor András. 

Kiemelte: 

érdekes módon a zöld szervezetek most csendben hallgatnak arról, hogy az Ukrajnában használt növényvédőszerek jelentős részét az EU-ban már évtizedek óta betiltották. 

Ukrajnának inkább ezeken kellene elgondolkodnia, nem pedig Magyarországot vagy Lengyelországot perelnie egy olyan ügyben, amely létfontosságú a hazai piacok és fogyasztók védelme érdekében” – fogalmazott.

A főtitkár szerint egyáltalán nem meglepő, hogy az Európai Bizottság fenyegeti az ügyben hazánkat, hisz komoly veszítenivalójuk van nekik is, csak más összefüggésben: 

az ukrán termőföldek döntő részben nagy amerikai vagy nyugat-európai cégek kezében vannak. 

Az ő szempontjukból teljesen logikus, hogy meg kell térülnie a befektetéseiknek, csak közben azt felejtik el, hogy ezzel teljesen tönkreteszik a kelet-európai gazdákat.

 „Maga az uniós agrárbiztos jelentette ki azt számunkra, hogy az ukrán importot tekintsük csak háborús támogatásnak, hisz az európai gazdáknak is hozzá kell járulniuk Ukrajna háborújához. Arra viszont soha nem tudtak választ adni, hogy miért engedik be az ellenőrizetlen forrásból származó árut az uniós piacra?” – hívta fel a figyelmet a főtitkár. 

Hozzátette: mindenki tudja, hogy egy magyar vagy egy lengyel gazdának sokkal szigorúbb élelmiszerbiztonsági, állatjóléti előírásoknak kell megfelelnie, mint egy ukrajnai óriáscégnek. A főtitkár szomorúnak nevezte, hogy az Európai Bizottságot ezek a szempontok egyáltalán nem érdeklik, csak a nyugati tőkés érdekek. Cseh Tibor András világossá tette: 

a végsőkig kiállnak a magyar gazdák érdekeiért. 

Folyamatos kapcsolatban vannak az Agrárminisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a szakmai szervezetekkel, egyeztetnek a külföldi érdekképviseletekkel, de tárgyaltak már az uniós agrárbiztossal is. „Vannak persze keményebb eszközeink is, legutóbb például a záhonyi határátkelőhelynél tüntettünk az uniós import ellen, ahol megüzentük Brüsszelnek: ha tovább feszíti a húrt, akkor készek vagyunk lezárni a határt is” – tette hozzá. A főtitkár szerint az ukrán import egyoldalú korlátozása miatt várhatóan komoly zsarolásnak teszik majd ki Magyarországot, de a MAGOSZ kiáll a magyar kormány mellett, hiszen az ismeretlen eredetű ukrán import megállítása most már létkérdés nem csak a magyar gazdák, hanem a tudatos fogyasztók számára is.

Nyitókép: a MAGOSZ tiltakozó akciója Záhonynál szeptember 17-én. (Fotó:MTI/Balázs Attila)

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mekazo
2023. szeptember 22. 16:55
Európai Unió = Szovjetunió. Csak az ideológiát leváltotta a TŐKE.
Intar
2023. szeptember 22. 16:28
Az ukrán szemetet ki kell engedni a földre és nem csak a gabonát!
Genusnextgen
2023. szeptember 22. 11:08
Zárjátok ti le a kurva anyátokat büdös tirpákok.
Giovanni
2023. szeptember 22. 10:51
Én nem értem ezt a gabona-ügyet. Valaki megmagyarázná, miről is van szó? Eredetileg az ukránok át akarták vinni a gabonájukat az európai országokon, vagyis tranzitot kértek. Akkor hogyan fordulhatott elő, hogy "itt ragadt" a gabona? Ha mi átengedjük a gabonájukat, akkor mire fel perelnek bennünket? Hiszen mi teljesitjük azt, amit kértek. Azt meg végképp nem értem, hogy ha néhány környező országra nézve elfogadhatatlan a mérgezett, gmo kezelt gabona, akkor ezt miért nem nyilvánitja minden európai ország elfogadhatatlannak? Vagyis a többi európai ország számára elfogadható ugyanaz a gabona? Arról már nem is beszélve, hogy az afrikai országoknak mindegy, mit esznek? Hiszen Afrika elvileg vásárolhat gabonát máshonnét is, pl. Oroszország, tehát valamelyest verseny van a világpiacon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!