Csak a multik paradicsomában működik az egyszerűsített állam

2023. szeptember 05. 18:17

A NER felhalmozó kapitalizmusa annyiban különbözik a klasszikus liberális kapitalizmustól, hogy a rablók és tolvajok maguk a felhalmozó kapitalisták.

2023. szeptember 05. 18:17
Schiffer András
Schiffer András
24.hu

„Orbán Viktor 2014-ben meghirdette az illiberális állam kiépítését, ehhez képest az elmúlt közel egy évtizedben törvények-intézkedések sorával megvalósította a liberális utópiát Magyarországon. Orbán Viktor ugyan illiberális államot hirdetett 2014-ben, azonban a NER kormányzati ciklusai több vonatkozásban is egy liberális utópiát teljesítenek be.

A NER felhalmozó kapitalizmusa annyiban különbözik a klasszikus liberális kapitalizmustól, hogy a rablók és tolvajok – ha nagy tételről van szó – maguk a felhalmozó kapitalisták, a rablás és tolvajlás esetükben a felhalmozás, az állam feladata pedig kimerül a felhalmozás zavartalanságának és a felhalmozott vagyon háborítatlanságának szavatolásában. A NER állama ezért egyszerre éjjeliőr és egy hipercentralizált konstrukció.

A NER Magyarországán a közösségi ellenőrzés funkciói leépültek. A munkások egészségét veszélyeztető cégeket nem fenyegeti munkaügyi ellenőrzés, Budapest belsejében akár maradandó testi károsodást is okozhat egy kontár tetőtér-beépítés, hiszen az építésrendészet nem működik, ahogyan a környezetvédelmi felügyelet sem, és ahogyan elfogynak a természetvédelmi őrök, a rendőrjárőrök, a fogyasztóvédelem pedig a kormányzati kommunikációs kampányok végrehajtására szorítkozik – és így tovább. S persze leépül a szociális, s benne – a családbarát Magyarország nagyobb dicsőségére – a gyermekvédelmi intézményrendszer is.

Az éjjeliőr-állam kiépítésének újabb stációját jelenti a néhány hete megjelent törvénytervezet az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről. A propagandaminisztérium indokolása bámulatos: »A törvényjavaslat célja jelentősen csökkenteni az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terheit. A vállalkozások adminisztratív terheit csökkenti a különböző szabályzatkészítésre kötelezettek körének szűkítése«.

Miféle terheket kíván levenni az Orbán-kormány az állampolgárok és a vállalkozások válláról? Lassan eljutunk oda, hogy egy-egy akkugyár vagy atomerőmű esetében valamennyi szakhatósági engedélyt kiválthatja a miniszterelnöki pátens. A törvénytervezet egy dologban tényleg tehermentesíti a polgárokat: nem kell többet közmeghallgatásra járnunk.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik