Bakondi György: Helyes döntés volt a szigorú határőrizet elrendelése nyolc évvel ezelőtt

2023. szeptember 16. 21:54

„E nélkül milliók jutottak volna át rajtunk keresztül Nyugat-Európába, a magyar emberek biztonsága és szuverenitása nem lett volna garantálható” – fogalmazott a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

2023. szeptember 16. 21:54
ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo; PINTÉR Sándor

Az elmúlt nyolc esztendő eseményei bebizonyították, hogy helyes döntés volt elrendelni a szigorú határőrizetet déli határon, mert anélkül milliók jutottak volna Nyugat Európába Magyarországon keresztül – hangoztatta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 Ma este című műsorában szombaton.

Nyolc évvel ezelőtt helyes döntés született

Bakondi Györgyöt annak apropóján kérdezték a műsorban, hogy nyolc évvel ezelőtt ezen a napon támadták meg a migránsok a röszkei határátkelőhelyet.

A műsorban elhangzott: miután Magyarország 2015. szeptember 15-én lezárta a határait, migránsok jól megszervezett támadást intéztek a magyar határ ellen Röszkénél, amelynek során csak hosszú órák után sikerült megfékezni a tömeget, és ami alatt húsz rendőr is megsérült.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója felidézte: a magyar kormány bő nyolc évvel ezelőtt az emberek megkérdezését követően döntött úgy, hogy – műszaki és jogi határzárral, megfelelő rendőri, katonai erő bevetésével – megállítja a migránsok százezreinek átáramlását a déli határvidéken.

„A rendkívül bátor, egyedülálló döntésről az elmúlt nyolc évben bebizonyosodott, hogy helyes volt, 

mert e nélkül milliók jutottak volna át rajtunk keresztül Nyugat-Európába, e nélkül a magyar emberek biztonsága és szuverenitása nem lett volna garantálható” – hívta fel a figyelmet.

EU migrációs politikája

Bakondi György megjegyezte: bár Magyarország a kormány által finanszírozott intézkedéseivel, erőforrásaival folyamatosan védi az egész Európai Uniót, 

a közösség politikai támadásokat indít és bírálatokat fogalmaz meg ahelyett, hogy segítené a védekezést.

Szerinte az EU migrációs politikája azon az ideológiai megfontoláson alapszik, amely szerint minél több embert akarnak beengedni, amely szerint az a jó, hogyha a nemzetállamok szuverenitását, védekezési képességét föllazítják, ha színessé válik a társadalom és ha a beérkezettek közegészségügyi, társadalmi, ideológiai és politikai értelemben egyaránt instabilitást okoznak. 

Bakondi György rámutatott: a migránsok nem tudják igazolni személyazonosságukat, nem tudni honnan jönnek, mi elől menekülnek.

Határőrök, újabb veszélyek

Bakondi György beszámolt róla: 

az elmúlt időszakban magasabbra emelték és duplájára növelték a déli határzár hosszúságát, a határőrök korszerű eszközöket kaptak, 

ezzel még komolyabb védelemben részesül az ország és az Európai Unió, mint amilyenben a röszkei ostrom alatt rászesült.

A legújabb veszélyként a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a 

Szaharától délre fekvő Száhel-övezetből milliók indulhatnak el a közeljövőben Európa felé, 

ezért a magyar kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az újabb jelenségeket.

Bakondi György sajnálattal közölte, hogy mindezekkel együtt összeurópai szinten nem lát komoly elmozdulást: „migrációs paktum készül az Európai Unióban, továbbra is a kvóták szerinti elosztásról és a gyűjtőtáborokról van szó, de úgy vélte, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy ennek az elfogadását késleltesse vagy akadályozza” – fogalmazott.

(MTI)

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2023. szeptember 17. 10:49
Ha nem lenne kerítés, most is tömött sorokban vonulnának. Én már egy hétre megnyitnám, mert a szomszédaink csak így értékelnék, milyen jó a határzárunk.
Zsolakomarom
2023. szeptember 17. 09:31
Es 2020 szeptembereben mennyire volt szukseges a hatarok lezarasa 1 napra ? xdd
Ergit
2023. szeptember 17. 09:28
Ha férfinek születtem volna és fele annyi idős lennék, mint most, mennék a határt védeni.
Genusnextgen
2023. szeptember 17. 09:20
Azóta is tízezrek jutnak illegálisan az ország területére. Lassan felmerülhet a kérdés, hogy meddig hagyják, hogy a schengeni övezet tagjai maradjunk. Mert az ország nem szigetelődik el......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!