Nem semmi: villát, kastélyt, volt iskolaépületeket, lepusztult raktárt, építési telkeket is eladnának Karácsonyék

2023. augusztus 18. 20:40

Van, amiért csaknem egymilliárd forintot kérnek Karácsonyék, de lehajolnak az apróért is, egy raktár, valamint egy tároló már nettó 6,75 millió forintért is elvihető.

2023. augusztus 18. 20:40
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Érdekes hirdetésről írtunk a minap, az ingatlan.comon is árulják a főváros tulajdonában álló kéthelyi Hunyady-kastélyt, az ár egyébként most kissé alacsonyabb, mint másfél évvel ezelőtt, amikor nem kelt el. Ezért megérdeklődtük az önkormányzat ingatlanbizniszeit intéző Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-től (BFVK), hogy ezenkívül milyen nagyobb értékű ingatlanoktól szeretnének megválni, és mindebből mekkora bevételre tehetnek szert, ami nagyon jól jönne a rossz pénzügyi helyzetben lévő fővárosnak. Addig is amíg válaszolnak, a cég honlapján kutakodtunk.

Ezt is ajánljuk a témában

Budakeszi út, Szőlősgyörök

Jelenleg 34 rendkívül eltérő minőségű, értékű épület – villa, lakóház, iroda, raktár, tároló –, beépítetlen, fejlesztési terület és telek van kinn a piacon, több már nagyon hosszú idő óta. Ezek nagy része Budapesten, de több vidéken található. Egy részüknél már folyik a pályázati eljárás, így tudhatóak a részletes vásárlási feltételek, többek között a minimális vételár, másoknál csak később indul meg a pályáztatás, van, ahol még az értékbecslés sem fejeződött be.

A legértékesebb – bár erősen viseltes – egy Budakeszi úti villa, amelyet 995 millió forintos induló áron kínálnak. A műemléki védelem alatt álló 680 négyzetméteres épület 12 és fél ezer négyzetméteres telken áll. 

Ezt sem most hirdették meg először, tavaly, az év elején például 900 milliót kértek érte, de nem akadt rá vevő.

Szintén újra próbálkoznak a Szőlősgyörök központjában található 17 és fél ezer négyzetméternyi, kiemelt botanikai értékekkel bíró telekterületen álló, jelenleg bezárt Jankovich-kastély eladásával, amely általános iskolaként működött. Tavaly az év elején 327 millió forintot (plusz áfa) kértek érte, most lejjebb vitték az árat, 306 millióra. A Balatonboglártól nem egészen 8 kilométerre fekvő ingatlan műemléki kastély 1265 négyzetméteres, emellett tartozik hozzá még 3215 négyzetméternyi egyéb épületegyüttes.

Forrás: Jankovich-kastély, Szőlősgyörök/BFVK

Iskolák az eladási listán

Más volt iskolaépületektől is szeretne megszabadulni a főváros. A XX. kerületi Török Flóris utcában található 1267 négyzetméteres épületen legalább 204 millió, a Soroksári úti 5747 négyzetméteresen 453 millió, a XV. kerületi Kavicsos közi 5414 négyzetméteres ingatlanon pedig 670 millió forintért (plusz áfa mindegyiknél) szeretnének túladni. Ezenkívül a IX. kerületi Osztag utcában is lehet majd két épületet vásárolni – az alapterületük 4304, illetve 3734 négyzetméter –, de ezek kikiáltási ára még nem ismert.

Komolyabb tétel még a XI. kerületi Hunyadi János úton fekvő 1850 négyzetméteres telken fekvő 842 négyzetméteres iroda és raktár, amelyért minimum 200 millió forintot (plusz áfa) kérnek. Vannak ugyanakkor egészen filléres ajánlatok is. A VI. kerületben, 

a Bajnok utcában például egy 36 négyzetméteres alagsori raktár, valamint tároló (36, illetve 31 négyzetméteresek) 

3,8, továbbá 2,95, összesen 6,75 millió forintért (plusz áfa) vihető el.

Forrás: Soroksári úti volt iskola/BFVK

A XXII. kerületi Terv utcában 1439 négyzetméternyi telken álló 62 négyzetméteres bontandó családi háznak alaposan megkérik az árát, 167 millió forintba kerül. Ehhez képest 90,5 millió forint (plusz áfa) az erdőkertesi, csaknem 1300 négyzetméteres volt szociális otthon, amely 5762 négyzetméteres területen található. 

Nem lesz nagy állatkerti lakoma

Beépítetlen területek is kalapács alá kerülnek, a XIV. kerület Öv utcai 625 négyzetméteres 42,7 , a XV. kerületi Anyácska utcai 880 négyzetméteres 58,1 milliót kóstálnak, mindkettőnél áfát is kell még fizetni. Ezeknél jóval nyilván többet fognak majd kérni a XI. kerületi Rimaszombati úti 27 és fél ezer négyzetméternyi fejlesztési területért, valamint a rajta található 14 ezer 129 négyzetméternyi egykori oktatási épületekért, de ez még nincs beárazva.

A BFVK adja el az Állatkert tulajdonában lévő XVIII. kerületi Gádoros utcai 72 négyzetméteres családi házat, amely 436 négyzetméteres telken található. Persze túl nagy lakomát nem csaphatnak az oroszlánok, vízilovak, majmok és a többiek a befolyó pénzből, mert csupán 38,9 millió forint a kikiáltási ára a meglehetősen lepattant épületnek.

Nyitókép: Budakeszi út 57., villa/BFVK

 

 

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. augusztus 19. 09:43
Hogy a rossebbe került a főváros tulajdonába a Kavicsos közi iskola??
B_kanya
2023. augusztus 19. 09:15
"Anomander 2023. augusztus 19. 08:31 Azt hittem a hatvanpusztai megalomán Orbán kastély van a képen, de az sokkal nagyobb és sokkal többet fizettünk érte." KIK vagytok, akik a hatvanpusztai kastélyért fizettetek? :)))
Cillei-Ulrich
2023. augusztus 19. 08:47
Mindent ami eladható. Nem kell ezt cifrázni.
Anomander
2023. augusztus 19. 08:31
Azt hittem a hatvanpusztai megalomán Orbán kastély van a képen, de az sokkal nagyobb és sokkal többet fizettünk érte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!