„Megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata” – reagált az államtitkár az amerikai szankcióra

2023. augusztus 02. 13:52

Az Egyesült Államok kedden biztonsági aggályok miatt élesen korlátozta Magyarország részvételét a vízummentességi programjában.

2023. augusztus 02. 13:52
R…TV¡RI Bence

Ahogy korábban mi is megírtuk, az Egyesült Államok kedden élesen korlátozta Magyarország részvételét a vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiadott új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Rétvári Bence a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára Matthew Miller nyilatkozatára a tárca MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint úgy reagált, hogy: 

„Megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata, hiszen Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt, a büntetőjogi felelősségre vonás megtörtént, a jogszabálysértőket megfosztották magyar állampolgárságuktól. Ennek ellenére az amerikai kormány a külhoni magyarok adatait követeli.” 

Rétvári Bence emlékeztetett: „az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező 900 ezer külhoni magyar adatait követeli Magyarországtól, azonban ezt Magyarország nem adja ki senkinek, mert ezzel veszélyeztetné a külföldön élő magyarok biztonságát”.

Hozzátette: 

nincs garancia arra, hogy ha eleget tennénk ennek a kérésnek, akkor nem adnák ki a kárpátaljai magyarok adatait Ukrajnának, 

ami súlyos következménnyel járna az ottani magyarság számára a kettős állampolgárság ukrajnai tilalma miatt.

Mivel Magyarország nem tesz eleget az Amerikai Egyesült Államok indokolatlan kérésének, így egyértelmű, hogy ezért bosszút állnak a magyarokon– szögezte le a politikus.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falióra tábornok
2023. augusztus 02. 17:13
egyrészt pressman nem konkrét idegenrendészeti eseteket kifogásolt, hanem rendszerszintű kockázatot írt le, másrészt ha csak a magyar kormány állít valamit, ráadásul teszi azt nagyon kitartóan, akkor az kurvára nagy büdös kamu.
Sany Xepi
2023. augusztus 02. 15:08
🔷Nem tudom mit szólna a "demokratikus Amerika", ha Amerikában a kínai nagykövet pont így viselkedne mint ő velünk szembe?
Palmimi85
2023. augusztus 02. 15:00
Mag kell adni Amerikának amit kér. Adják oda neki a magyar-amerikai kettős állampolgárok névsorát, miután a hazai médiába is nyilvánosságra hozták, hiszen Amerikának odaadni vagy a sajtóba lehozni, régi pesties kifejezéssel élve: secko jedno... Aztán kusss...........
Akitlosz
2023. augusztus 02. 14:48
Már miért ne állnának bosszút, ha megtehetik? Nem várható, hogy ez a kormány a viszonosság és kölcsönösség elve alapján válaszintézkedést merne hozni. Csak sivalkodik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!