„Megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata” – reagált az államtitkár az amerikai szankcióra

2023. augusztus 02. 13:52

Az Egyesült Államok kedden biztonsági aggályok miatt élesen korlátozta Magyarország részvételét a vízummentességi programjában.

2023. augusztus 02. 13:52
R…TV¡RI Bence

Ahogy korábban mi is megírtuk, az Egyesült Államok kedden élesen korlátozta Magyarország részvételét a vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiadott új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az USA korlátozza a magyarok vízummentességét, reagált a Belügyminisztérium

Bosszút állt az amerikai külügy, amiért Magyarország nem volt hajlandó kiszolgáltatni nekik a határon túli magyarok állampolgársági adatait.

Rétvári Bence a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára Matthew Miller nyilatkozatára a tárca MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint úgy reagált, hogy: 

„Megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata, hiszen Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt, a büntetőjogi felelősségre vonás megtörtént, a jogszabálysértőket megfosztották magyar állampolgárságuktól. Ennek ellenére az amerikai kormány a külhoni magyarok adatait követeli.” 

Rétvári Bence emlékeztetett: „az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező 900 ezer külhoni magyar adatait követeli Magyarországtól, azonban ezt Magyarország nem adja ki senkinek, mert ezzel veszélyeztetné a külföldön élő magyarok biztonságát”.

Hozzátette: 

nincs garancia arra, hogy ha eleget tennénk ennek a kérésnek, akkor nem adnák ki a kárpátaljai magyarok adatait Ukrajnának, 

ami súlyos következménnyel járna az ottani magyarság számára a kettős állampolgárság ukrajnai tilalma miatt.

Mivel Magyarország nem tesz eleget az Amerikai Egyesült Államok indokolatlan kérésének, így egyértelmű, hogy ezért bosszút állnak a magyarokon– szögezte le a politikus.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik