Ha sehol sem leled az „orbáni diktatúrát”, akkor marad a Kádár-rezsim szépítése – a jelek szerint

2023. augusztus 23. 12:31

Szinetár Miklóst vallatta a HVG. Az eredményre nem lehetnek büszkék.

2023. augusztus 23. 12:31
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Velős portréinterjút készített az idős Szinetár Miklós rendezővel a HVG.hu. A Kossuth-díjas és többszörös Jászai Mari-díjas alkotó a közélet és a kulturális szféra rezdüléseire reflektál, de néhány kérdésben a saját pályáját is érinti.

Szögezzük le, Szinetár korszakos alakja a magyar filmgyártásnak és színházi világnak. Életművének legerősebb darabjai időt állók, szakmai alapműveknek tekinthetők. Függetlenül attól, hogy mely alkotói korszakban keletkeztek. Szinetár ugyanis mind a kádárizmusban, mind a rendszerváltás után (bármilyen színezetű kormányunk is volt) sűrűn foglalkozatott rendezőnek számított.

A beszélgetésből kiérződik a HVG riporterének intenciója, hogy mindenképp a kormányzati kultúrpolitikára vagy legalább Ókovács Szilveszterre vonatkozó kritikát sajtoljon ki alanyából. Szinetár jobbára visszafogott, diplomatikus válaszai azonban 

légmentesen lezárják a harsány ellenzéki bírálat lehetőségét,

ekképp radikálisan csökkentik is a beszélgetés lehetséges botrányfaktorát.

Finom feddésbe sodort elismeréssel szól Ókovács Szilveszter multifunkcionalitásáról, és még a fóliapolémiába sem megy bele. A modellváltásról sem hangzik el ütős kritika, és a közhangulat jellemzése is sovány muníciót jelenthet a balos médiának. Egyetlen karcos megjegyzést mond csak, ami kellően igazságtalan ahhoz, hogy gyúanyagot jelenthessen, és amit a 24.hu szemléje sem mulaszt el hangsúlyozni.

Eszerint a szocializmus kultúrpolitikája: „egyértelműbb és sok tekintetben demokratikusabb. Volt például négy-öt filmstúdió nemzetközi tekintélyű rendezők vezetésével, és a televízióban is három műhely. Ha valakinek nem fogadták el valahol a forgatókönyvét, több helyre elvihette még. Ma egy központban határoznak no name emberek.”

Feltehetően az eltelt idő szépíthette meg az emlékeket, de a kádári rezsimben a televíziós műhelyek technikailag jelentettek különbséget, 

a valóságban a támogatott-tűrt-tiltott kultúrpolitikai címkézés döntött el mindent.

Ha egy filmterv piros lámpát kapott, akkor nem volt hová házalni.  Akkor nem volt hová fellebbezni, folyamodni, esetleg a visszautasítást világgá sírni. Az a forgatókönyv bizony a fiókban ragadt, mert túlbuzgó, „no name” csinovnyikok gáncsolták el a rendszerellenesnek minősített kreatív ötleteket. A cenzúra pedig az alkotási folyamat bármely fázisában lesújthatott: gyakran kész filmek maradtak dobozban. És tegyük hozzá, az alkotó még örülhetett, ha utána a teljes szakmai munkássága nem került indexre.

Szinetár annak ellenére, hogy lehetőségekkel mindig bőségesen elhalmozott szereplője volt a honi filmiparnak, minden bizonnyal nagyon is jól tudja mindezt. Hogy a tendenciózus riporteri kérdésekre adott kényszerválaszról van szó, vagy csak 

kellett egy vörös farok az interjú végére, nem tudjuk.

Mindenesetre Szinetár talán legjobb rendezése, Az erőd című játékfilm arról is szól, hogy az emlékek és a szándékok is hajlíthatók, ha a forgandó szerencse úgy kívánja. A mi feladatunk azonban, hogy felismerjük: mi a fikció és mi is a valóság.

(Nyitókép: MTI/MÉSZÁROS JÁNOS)

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kobi40
2023. október 12. 02:42
Szerencsétlen nyomoronc.
Lajoss
2023. szeptember 15. 08:51
Újra egy hitvány pártállamban élünk.
Reszelő Aladár
2023. augusztus 24. 09:59
No name emberek? MAgyarul intézmények. Ezért küzd a lipsi világ, hogy ne emberek hanem intézmények vezessék a világot. Amikor meg megkapják, akkor nem tetszik? Vagy netán az a gond, hogy nem ők az intézmény?
galancza-2
2023. augusztus 23. 20:36
Milán! lehet hogy sz. miki valamikor jó rendező volt, lehet hogy ma is jó ,de sokkal nyiltabban le kéne írnod róla hogy aljas magyargyűlölő komcsináci patkány volt mindig, és ma is az. róla és a hozzá hasonló komcsi patkányokról ideje lenne közérthetően minden nap tájékoztatni a választópolgárokat. Milán! Nem kéne szépíteni, mentegetni őket. Mert sajnos ezt teszed. Elhiszem hogy nem a kedvenced, de azért azt nem akarok belátni, leírni meg sajnos végképp nem hogy sz.,iki politikailag,emberileg megfogalmazhatatlanul aljas magyargyűlölő komcsináci patkány. Mint az össze balos "művész", firkász,stb.. életkortól függetlenül, Pl: e. viktor, nohár, n. ervin, kón zsuzsa, desinger laca,stb,stb......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!