GVH: Újabb, egyre hatékonyabb eszközökkel küzd az árfigyelő rendszer a horrorárak ellen

2023. augusztus 30. 14:23

A versenyhivatal szerint kemény verseny alakult ki az üzletek között, a látogatók saját bevásárlólistát állíthatnak össze, melynek a kosárértékét naponta figyelhetik.

2023. augusztus 30. 14:23

A vásárlókra sokkszerűen ható bolti árak ellen már korábban keresztes hadjáratot indított a kormány. Kezdetben árstopot vezetett be néhány termékre, majd július elsejével meghirdette az árfigyelő rendszert azzal a céllal, hogy árversenyt alakítson ki az üzletek között. Ennek eredményeképp hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 boltjában hasonlíthatják össze a napi fogyasztói árakat a látogatók. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online rendszer sikeresnek bizonyult. A júniusban mért 29,3 százalékról 23,1-re mérséklődött az élelmiszerinfláció júliusban az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A több mint 6 százalékpontos csökkenéshez a kormányzati intézkedések mellett az árfigyelő is hozzájárult. A legfrissebb (múlt pénteki) adatok szerint a 62 termékkategóriából 50-ben, átlagosan 6,9 százalékkal csökkentek az átlagárak a rendszer indulása óta. Az élelmiszerárak csökkenésének 0,6 százalékpontos inflációcsökkentő, valamint mintegy 1,9 százalékpontos élelmiszerinfláció-csökkentő hatása lehetett a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

A múlt heti kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, hogy kibővítik a szolgáltatást. 

Ez meg is történt, többfunkciós, szabadon összeállítható, megosztható bevásárlólistával bővült az online árfigyelő – közölte Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke a GVH Podcast csatornáján. Az új funkció tovább fokozhatja a piaci versenyt, így várhatóan folytatódik az élelmiszerárak csökkenése, ami hozzájárul az infláció letöréséhez. 

Mostantól az árfigyelő már arra is lehetőséget ad, hogy a látogatók saját bevásárlólistát állítsanak össze, melynek a kosárértékét naponta figyelhetik. Így nem kell többé sok időt tölteni a szokásos bevásárlás előtt az árak összehasonlításával, mert a rendszer minden szükséges információt egy helyen biztosít. Fejlesztik a megjelenítés, illetve a szolgálatás térképes funkcióját is, lehetőség lesz például csak a környékbeli boltok termékeire szűrni, illetve 

a tervek között szerepel az árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése is.

Az árfigyelőt létrehozó munkacsoport – a fogyasztói visszajelzéseket is figyelembe véve – folyamatosan dolgozik a további funkcionális fejlesztéseken. Ennek már csupán azért is van értelme, mert a Pulzus Kutató augusztus elején publikált felmérése szerint már az első hónapban több mint hatmillióan értesülhettek az árfigyelőről, és a felmérésben megkérdezett 18 évnél idősebb válaszadók 15 százaléka használja a rendszert. A honlapot eddig mintegy 1,2 millióan látogattak meg, akik egyre több időt, már átlagosan 4 perc 10 másodpercet töltenek el az oldalon.

A funkcionális fejlesztésekkel párhuzamosan hamarosan tovább bővülhet a rendszerben szereplő termékek köre is. 

Ennek meghatározása során a munkacsoport kiemelten fókuszál a speciális diétát követők, illetve különböző ételallergiákkal élők speciális igényeire, valamint a kisgyermekes családok által gyakran vásárolt termékekre. Az új funkció az egyes üzletek árainak a korábbinál is jobb átláthatóságával további napi versenyre ösztönözheti a kereskedelmi láncokat, így jelentősen hozzájárul az infláció fokozatos csökkentéséhez – állítja a GVH.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. szeptember 29. 19:59
Azt is figyelni kellene, hogy külföldön ugyanaz az üzletlánc milyen áron és minőségben adja az ugyanolyan csomagolású árut az ottani EU-s polgároknak. Amennyiben az átlagár 5 %-kal eltérne fölfelé, vagy rosszabb minőséget árulna, akkor először az okozott kár megtérítése, majd az időleges bezárás lehet figyelmeztetés. Amennyiben a magyar EU-s polgárok negatív diszkriminációja nem szűnne meg, akkor kötelező állami kisajátítás legyen a magyarok elleni rasszizmusra, tönkretételre adott válaszreakció. Ezt a fajta inflációgerjesztést letörné. Az árfolyamrontás élelmiszerimportra gyakorolt káros hatása ellen pedig háztáji kerttel, hazai termeléssel, hazai feldolgozással, állami kontroll alatti termékplatformokkal és hazai kereskedelemmel, meg a szükséges külföldi termékeknél barter kereskedelemmel lehet védekezni hatékonyan. A magyar termelők árait pedig sokszor leverik a külföldi dömpinggel. Az 1930-as évekből lehet mintákat tanulni, a mezőgazdasági mutatók példaértékűek voltak.
ujujuj
2023. augusztus 30. 15:21
Jobb később, mint soha. A tavaly megjelenő horrorárakat a kereskedelmi láncok pofátlan harácsolása okozta, a gvh pedig ölbe tett kézzel nézte. A hétvégén jártak rokonaim Szlovéniában, a boltban jelentősen olcsóbb volt a magyar szalámi, mint itthon. Csak hogy egy példát említsek.
Ergit
2023. augusztus 30. 14:58
Még mindig az a régi beidegződés él sok emberben, hogy az állam tehet a piaci árakért, úgy mint 90 előtt a szocializmusban. Ma 100%-ban magánkézben vannak az élelmiszerboltok és a élelemtermelő üzemek!!!! Tehát ők állapítják meg az árakat, az állam CSAK minimálisan szólhat bele, mert ha drasztikusabban szólna bele az árképzésbe, azt a nyugat, a szabad piac nem enegedné!!!!!
Ergit
2023. augusztus 30. 14:55
A kormány helyében egy non-profit élelmiszer áruházláncot hoznék létre, hiszen már minden alapvető élelmiszert termelnek, gyártanak nálunk. Rögtön meg van oldva a kérdés! Valamint a külföldi (és sajnos a magyar multik is, mint pl. a CBA) egyből drasztikusan visszavennének az áraikból!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!