Ekkora bevételt hozhat Magyarországnak az atlétikai világbajnokság megrendezése

2023. augusztus 26. 10:35

Gyakorlatilag az élet minden területén komoly előnyökkel jár egy ilyen rendezvény.

2023. augusztus 26. 10:35
Budapest, 2023. június 1.
A Nemzeti Atlétikai Központ 2023. június 1-jén. Kimagasló sikert hozott, több mint négyszáz iskola több mint százezer diákja vett részt a budapesti atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó Sulihõs programban - jelentették be a szervezõk. A programban résztvevõ iskoláknak a vb szervezõi intézményenként 23 ingyenes jegyet biztosítanak az augusztus 19-i nyitónapra, továbbá az iskolák 50 százalékos kedvezményt kapnak, amit jegyvásárlás esetén használhatnak föl.
MTI/Mónus Márton

Az olimpia és a labdarúgó világbajnokság után az atlétikai vb számít a legnagyobb sporteseménynek, így a megrendezése is igencsak nagy gazdasági hasznot, figyelmet és elismerést hozhat az adott országnak – írja cikkében a Magyar Nemzet.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmányt készített arról, milyen gazdasági előnyökkel járhat Magyarország és Budapest számára a rendezvény megszervezése.

Az előzetes becslések alapján a budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán a mintegy bruttó hetvenmilliárd forintos összköltség mellett 130 milliárd forint feletti bevételre számítottak.

Ráadásul a kiadások is gazdaságélénkítő hatásúak, hiszen rengeteg mindent a hazai kis- és középvállalkozásoktól szereztek be.

A világbajnokság előtt és alatt több ezer magyar család jutott bevételhez a rendezvénynek és az érkező turistáknak köszönhetően.

Közel 340 ezren foglaltak szállást Budapesten a rendezvény időszakára.

Ráadásul statisztikailag azok, akik egy sportesemény miatt utaznak egy adott városba, sokkal szívesebben ajánlják ismerőseiknek a helyszínt, és szívesebben is térnek vissza. Emellett komoly bevétel folyik még be a televíziós közvetítések reklámjaiból. A világbajnokság legalább 60 milliárd forintos reklámértéket jelent hazánknak. 

Végül pedig nem elhanyagolható, hogy egy ilyen sportesemény hosszútávú befektetés, hiszen a sportlétesítmények és városrészek fejlesztését a helyiek a későbbiekben is élvezhetik. 

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik