A játékszerré tett ország

2023. augusztus 29. 06:23

Ha megkapja Orbán az olimpiát, az milyen szociális áldozatokkal jár majd?

2023. augusztus 29. 06:23
Varga T. Róbert
Varga T. Róbert
Népszava

„Megteszik, mert ez most fontos. Mármint a miniszterelnöknek.

Az országnak egyáltalán nem az. Akármennyire próbálta ezt elhitetni a 100 milliárdos propagandagépezet. Úgy az esemény felénél kezdtem telítődni az önajnározás visszataszító s kíméletlenül folytonos mondataival, amelyek – mint az a vb végére szemérmetlenül kiderült – az olimpiarendezés tervének deklarálásához ágyaztak meg. Ez korábban is világos volt, a kormányzati kommunikációban mégsem volt nagyon nyoma. De mára világos, hogy a Puskás Aréna, az MVM Dome, a Duna Aréna, meg a legújabb, a Nemzeti Atlétikai Központ annak a nagy tervnek az égisze alatt valósult meg, hogy a budapesti népakarat dacára a magyar főváros valamikor a jövőben mégiscsak ötkarikás játékok házigazdája legyen.

Orbán abban bízik, hogy a mostani vb-élmény folytán a budapestiek fogékonyabbá váltak arra, hogy a vágya megvalósuljon. Csakhogy nem hajlandó megérteni vagy elfogadni, hogy az ő vágya és a fővárosiak vágya nem feltétlenül fedi egymást. Merthogy a budapestiek (miként az ország más településén élők) mindenekelőtt biztos megélhetést szeretnének (nem pedig leszakadó EU-s régiókat) a tébéjük fejében értelmezhető orvosi ellátást (nem évekig tartó várólistát, a magánegészségügyben használható hitelt), valós tudást adó iskolarendszert (nem kiszipolyozott tanárokat), és a sort lehetne kb. a végtelenségig sorolni. Továbbá pedig válaszokat szeretnének, mi lesz az üres és kihasználatlan létesítményekkel, ki fogja fenntartani azokat, és összességében: milyen valós veszélyekkel jár az olimpiarendezés?

Mert amit Orbán akar, az mindig úgy van tálalva, hogy az mindenkinek jó, csakhogy ez itt, kérem, Budapest, nem Felcsút, a tét az olimpia, nem pedig egy infantilis kisvasút. Görögország példája elég elrettentő, miként az a világbajnoki szinteket verdeső korrupció és az európai csúcsokat verdeső infláció is; ilyen körülmények közepette – hiába a meglévő létesítmények – a 2036-os pályázat az ország eleve megroggyant gazdasági helyzetét mélységesen veszélyeztetné. Orbán az atlétikai vb előtt azt mondta, azt szeretné, ha ez lenne a valaha volt legjobb vb. Megkapta. Most majd a valaha volt legjobb olimpiát akarja. Ha megkapja, vajon az milyen szociális áldozatokkal jár majd?”

Nyitókép: Rákóczi Szövetség

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. október 18. 16:13
Vajon mi az, ami az egyszeri embert úgy tudja boldogabbá tenni, hogy elfogadja: ő egy társadalom része. Ezt a gondolatot kéne az összes újságírásra vetemedett léleknek többet tanulmányozni.
Kormánypárti2
2023. augusztus 29. 18:07
Népszara. Tehetségtelen lúzerek vegetációs gyűjtőhelye.
Box Hill
2023. augusztus 29. 17:43
Olimpiát nem miniszterelnök kap. Ha nagyobb hülye is tudsz lenni? Lássuk!
jostothu
2023. augusztus 29. 17:23
Te szerencsétlen, ebből a szarból amit irkálsz, kellene megélned???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!