A Humán Platform és a Tanítanék Mozgalom is tízmilliókat kapott külföldről politikai akciókra

2023. augusztus 11. 13:24

Tavaly a Humán Platform Egyesület csaknem húszmillió forint értékben rendelt szolgáltatásokat az ellenzék választásában kiemelkedő szerepet kapott és Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat cégcsoporttól.

2023. augusztus 11. 13:24

Tavaly, a választás évében 54,5 millió forint külföldi támogatást kapott – részben Soros-pénzekből – a baloldal kampányát segítő Humán Platform Egyesület (HPF) – írja a Magyar Nemzet a szervezet 2022-es beszámolója alapján. 

Ez meglehetősen nagy összegnek számít annak tükrében, hogy 2021-ben mindössze 7,9, 2020-ban pedig 1,85 millió forint volt a nemzetközi eredetű forrásuk. A lap azt írta, a rekordmagas összeget attól a Democracy and Pluralism (DP) nevű, 2021-ben alapított szervezettől kapta a HPF, amely a Gulyás Márton-féle Partizán alapítványát is tízmilliókkal támogatta. (A DP-t egyébként az a Daniel Sachs alapította, aki a Soros György-féle Open Society Foundations nemzetközi tanácsadói testületében is tisztségviselő.)

A beszámolóból az is megtudható, hogy 

az egyesület ezt a pénzt politikai akciókra költötte el, egy másik baloldali aktivista szervezettel közösen. 

A több mint ötvenmillió forintból a Tanítanék Mozgalom facilitálásának a keretében annak működése során felmerült szervezői munkát, demonstrációk, kommunikációs, szociális médiában és közterületen történő hirdetések költségeit” biztosították. A HPF közhasznúsági tevékenységét bemutató részben annyit írnak a pedagógustüntetések szervezésében élenjáró szervezettel folytatott együttműködésükről, hogy hat fórumot és előadást rendeztek meg az oktatás területén dolgozók részvételével. 

Egyébként a Humán Platform Egyesület működteti a Tanítanék Mozgalom weboldalát, az adatkezelésbe pedig besegít a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat is, amely egyebek mellett szavazói csoportok profilozására és adatgyűjtésre szakosodott. A Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése szerint tavaly az egyesület 18,8 millió forint értékben rendelt szolgáltatásokat az ellenzék választásában kiemelkedő szerepet kapott cégcsoporttól.

Ezt is ajánljuk a témában

Aki azonban alaposabban szeretné megismerni a Humán Platformot, annak nincs könnyű dolga, hiszen kevés információ van fenn a szervezetről a világhálón. 

A honlapjukon alig egy oldalban írnak magukról. Eszerint aHumán Platform az egészségügy, a kultúra, az oktatás és a szociális ágazat terén működő szakmai és civil szervezetek, valamint személyek összefogása. Célunk a szakmai értékek közvetítése és védelme, az emberi életminőség javulása és a társadalmi szolidaritás erősödése”. Továbbá az is olvasható, hogy feladatuk az érdekképviselet, a mindenkori hatalom szakmai és civil kontrollja a humán szférát érintő kérdésekben, nyomon követik az állami szerepvállalást, az erőforrások újraelosztását. A már működő és tervezett programok kritikájával és javaslataikkal az átgondolt, hosszú távon fenntartható, garanciákat tartalmazó szakpolitikák kidolgozásához járulnak hozzá. Érdekes megjegyzés, hogy a 

szempontjaikat a felelősségteljes és hatékony finanszírozás érdekében a mindenkori nemzetgazdasági realitások figyelembevételével alakítják ki.

Kihangsúlyozzák, hogy a közpolitikai színtér teljes jogú szereplőjeként politikai pártoktól független, de a kormányzattal, pártokkal nyilvános és formalizált párbeszédet folytatnak, a hazai és nemzetközi nyilvánosság korrekt, hiteles tájékoztatásával elősegítik az átláthatóságot. A pártoktól való függetlenség hangoztatása nem meglepő, a kijelentést minden bizonnyal az integritásuk alátámasztására tették, de ha nyomon követjük a HPE tevékenységét, egyértelmű, hogy kormánykritikus, sőt kormányellenes az attitűdjük.

Ezt támasztja alá a célkitűzésük is, hogy részt kívánnak venni a civil társadalom mozgósításában és támogatják az alulról szerveződő civil közösségek kiépülését, megerősödését. S olyan közhelyszerű megállapításokat is tesznek, miszerint 

kiállnak az alapvető demokratikus jogok, a kisebbségi vélemények és az értékek sokszínűségének tiszteletben tartása mellett. 

A humán szféra eszközeivel küzdünk a társadalmi mobilitásért, az egyenlőtlenségek csökkentéséért és a méltóságteljes emberi életért – fogalmaznak.

A facilitált szervezetek közé tartozik a Tanítanék Mozgalmon kívül a Magyar Anyák, amely hitvallásuk alapján gyermekeik szebb jövőjéért küzd. Jellemző rájuk a kreatív kommunikáció, videókat készítenek, petíciókat indítanak, és szükség esetén offline eseményeket szerveznek. A Humán Platform kommunikációs segítséggel, háttérirodai szolgáltatásokkal, adománygyűjtéssel támogatja őket. S a támogatotti körbe tartozik a nagyon aktív Oktatói Hálózat, amelynek a honlapján az a legutóbbi bejegyzés, miszerint 

elítélik a kormányzat törekvéseit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem autonómiájának felszámolására. 

S szintén facilitált szervezet az Eleven Emlékmű, amelynek honlapján mindössze különböző könyvcímek, fotók szerepelnek. A Humán Platformról annyi tudható még, hogy egy 14. kerületi címre van bejegyezve és négy emberrel dolgoznak.

S bár most, nyáron a közélet szinte egésze szabadságra ment, azt a különböző szakszervezetek, érdekvédelmi egyesületek jó előre beharangozták, hogy forró őszre, valamint újabb, talán az eddigieknél is nagyobb, erőszakosabb tüntetésekre, demonstrációkra lehet számítani.

(Magyar Nemzet – Mandiner)

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. augusztus 11. 20:21
Ki kell rúgni őket!
gyaloggos
2023. augusztus 11. 17:50
S EZÉRT sem szabad, lehet sem a TANÍTANÉK-ra, sem a PDSZ -re érdekvédelmi szervezetként tekinteni! EZEK politikai aktivisták, az ANARCHIÁT gerjesztik !
gyaloggos
2023. augusztus 11. 17:48
A NAP kérdése: TÖRLEY tanár néni miből élt, él? Hm....?
KBA98
2023. augusztus 11. 17:14
Ilyen szemetek ne tanítsanak semmit! Takarodó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!