Román aktivista: Orbán kiléptetné Magyarországot az Európai Unióból

2023. július 25. 08:54

Smaranda Enache szerint a tusványosi „dialóg monológgá vált”, Orbán szélsőséges, ráadásul elszigetelődött.

2023. július 25. 08:54

A Transtelex arról ír, hogy Smaranda Enache, a Pro Europa Liga emberjogi szervezet társelnökeként a 90-es évek elején bekapcsolódott a tusványosi tábor (teljes nevén Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor) szervezésébe, amikor még a Fidesz mozgalom volt, nem párt. Többek között azzal foglalkozott, hogy a magyar-román párbeszéd színhelyéül szolgáló találkozókra meghívta a román vendégeket, írják. Azonban a „dialóg monológgá válása”, illetve a Tusványoson évről évre erősödő „politikai propaganda” miatt kiszállt a szervezésből, és ma már meghívottként sem vállal szereplést, derül ki.

Az aktivista az idei Tusványosról a Transtelexnek elmondta, hogy szerinte a beszédből még jobban látszik, „mennyire elszigetelődött az Orbán-kormány az európai és a nyugati világtól, az ottani mainstreamtől”. Hozzátette: „a legfőbb szerepe az volt a beszédnek, hogy még lojálisabbá tegye azt a csoportot, azokat a multiplikátorokat, akik értékrendileg, érzelmileg közel állnak hozzá, azonosulnak vele.”

„Igazából ez a bálványosi, tusványosi folyamat, ahogy nevezni szoktuk, és ami a 90-es években dialógusra épült, monológgá vált. Most 

már szinte szektás beszédként jelenik meg, azoknak szól, akiket lojálisnak akarnak megtartani. 

Első pillantásra azoknak, akik nem érdeklődnek különösebben a politika iránt, ez egy logikus beszédnek tűnhetett, végül is jól volt felépítve, de ez abszolút nem igaz. Én személy szerint nagyon kritikusan hallgattam, mennyire megengedő Kínával és Oroszországgal szemben, és milyen kritikus a nyugattal szemben. Egy olyan miniszterelnök, aki egy EU- és NATO-tagország vezetője” – kritizált a román aktivista.

Szerinte Orbán, miután felvázolja az óriási globális geopolitikai változásokat, hatékony advocacy-t próbál elmondani a nyugat ellen. „Azt látom, hogy készül a kilépésre az unióból. Ugyanakkor úgy látom, egyre jobban és jobban közeledik a populizmushoz, az illiberalizmushoz. 

Az emberi jogok tiszteletben tartása ellen foglal állást, a kollektivizmust próbálja behozni, irredenta, revansista szólamai, nosztalgiái vannak.”

Smaranda Enache egészen odáig ragadtatta magát, hogy a szélsőjobbos románokhoz hasonlította a magyar kormányfőt: 

„Egyre jobban és jobban hasonlít azokhoz, akik a tusványosi tábor előtt tüntettek, 

a Calea Neamului, a Noua Dreapta, az AUR (szélsőjobboldali, jelentős támogatottsággal rendelkező román párt – a szerk. megj.) tagjaira, egy olyan politikai csoportra, akik ugyanazokat az értékeket vallják, mint ő: szuverenizmus, nyugat-ellenesség, revizionizmus. Eléggé kellemetlen helyzet ez a Fidesznek, amely totális elszigeteltségbe került Európában. Azok, akik tiltakoznak ellenük, az övékéhez nagyon hasonló diskurzust folytatnak, csak épp más trikolór alatt agitálnak.”

Nyitókép: Smaranda Enache Facebook-oldala

 

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. július 25. 17:49
egy...semmi köze hozzá...kettő...minden Tusványos és főleg minden Orbán nyilatkozat után ez jön le a hibbantaknak....három...a jó büdös kurva román anyádat
Oldalkosár
2023. július 25. 17:20
"...és ma már meghívottként sem vállal szereplést," Az ESZME követőjeként ebben nincs semmi meglepő. "Én személy szerint nagyon kritikusan hallgattam, mennyire megengedő Kínával és Oroszországgal szemben..." Hiába no. Kínát és Orszo. közös utálása európai érték. "Az emberi jogok tiszteletben tartása ellen foglal állást..." Tartsátok tiszteletben az ottani magyarok jogait és adjatok számukra még több jogot, mert megérdemlik, vén büdös kurva. ------- "„Egyre jobban és jobban hasonlít azokhoz, akik a tusványosi tábor előtt tüntettek..." Lófaszt, kisanyám. Az AUR valóbban szélsőjobboldali alakulat, a Fidesz simán - és ma már elmondható - hagyományos értelemben jobboldali. Idehaza maximálisan tiszteletben tartják az elismert nemzetiségek és etnikumok kisebbségi jogait. Ott nem kell a szélsőjobbnak hatalmon lennie, hogy korlátozzák azokat. Ennyi. Remélem, valaki megírja neked faszbúkon, vagy hol az öreganyádban vagy a közösségi térben.
andris-923
2023. július 25. 16:27
Ma milyen nap van? Ja kedd ekkor szoktunk elszigetelődni Egyébként nem kell kilépni az EU-ból ha így mennek tovább a dolgok összeomlik az magától Ov csak rávilágított a mai helyzetre Másfelől ne várjunk csodát a fenséges nyugattól 1000 év alatt mindig is lesz@rtak és ezután is le fognak ! Aki meg szorosabbra akarja fűzni a kapcsolatot a haladó nyugattal annak ajánlom Go West
Kontar
2023. július 25. 15:47
"..... kritikusan hallgattam, mennyire megengedő Kínával és Oroszországgal szemben, és milyen kritikus a nyugattal szemben. Egy olyan miniszterelnök, aki egy EU- és NATO-tagország vezetője". Hol itt a logika, hol itt a demokrácia? Te és sokán mások kritizálhatjátok Orbán Viktort, mint egy EU- és Nato tagország miniszterelnökét, de ő ellenben ne kritizáljon senkit és semmit? Ha ez a libsi logika és demokrácia, akkor nem kérek belöle!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!