Fellélegezhetnek a büfések – rájuk nem vonatkozik a kötelező adatközlés

2023. június 27. 22:44

A Magyar Közlöny hétfő este megjelent számában közölték az erre vonatkozó döntést.

2023. június 27. 22:44
null

A hétfő este megjelent Magyar Közlönyből kiderült, hogy a kormány rendeletben, a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve alacsonyabb rendű jogszabállyal módosítja az élő adatközlésre vonatkozó törvényt. Ennek értelmében 2023. július 1-jétől

csak a tavaly 100 millió forintnál nagyobb nettó árbevételt elért vállalkozások számára lépteti életbe a kötelezettséget.

Ahogy arról korábban a Mandiner is beszámolt, a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését javasolta a kormánynak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). 

Az MTÜ felügyelete alatt működő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) olyan digitális platform, amellyel jelenleg valós időben látható az ország összes szálláshelyének anonim, forgalmi statisztikai adata. A regisztrációs kötelezettség 2021. november 1-jétől már kiterjed a vendéglátó üzletekre és a turisztikai érdekeltségekre is, az adatszolgáltatási kötelezettségük pedig – jelen állás szerint csak a „nagyoké” – idén július 1-jétől indul.

***

Nyitókép: Getty Images

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. június 28. 15:33
Csak a kaszinókat nem sikerül bekötni a NAV-hoz..
Okoskodó
2023. június 28. 15:16
Az eredeti indok szerint statisztikai okai vannak az adatszolgáltatásnak. Ez már bukik is mivel, az adatok többsége nem fut be. A burkolt ok a fehérítés, de arra már ott vannak a NAV pénztárgépei és számlázó programjai. A százmillió feletti forgalmú vállalkozásoknál a vendégek 95 százaléka kártyával fizet, így a fehérítés is csak elméleti. Az egész csak bürokrácia! Valakinek nem mernek szólni, hogy mekkora felesleges hülyeséget talált ki és vissza kéne vonni!
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2023. június 28. 14:41
Baromság. Sikerült a sok hasitasis. lerúgott BMWs, röhögcsélő adócsaló kedvére tenni.
21ezerft
2023. június 28. 09:53
Észszerű döntés, miután az MTÜ által biztosított alkalmazás egyelőre nem tud együttműködni a pénztárgépekkel, így mindent duplán kellett volna adminisztrálni (az eladott termékeket az NTAK-ban, majd az eladott termékeket a pénztárgépbe).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!