Neue Zürcher Zeitung: Szégyen, hogy milyen lehetőségeket pazaroltak el Magyarországon

2023. május 30. 09:58

„A demokrácia olyan szisztematikusan erodálódik, hogy az alternatívák elképzelhetetlennek tűnnek” – hangoztatja a svájci lap szerzője.

2023. május 30. 09:58
null

A Neue Zürcher Zeitungban megjelent egy véleménycikk David M. Wineroither tollából, amelyben kifejti a szerző, hogy mekkora szégyen Magyarország lehetőségeinek elpazarlása, a pazarló pedig nem más, mint Orbán Viktor és a Fidesz. Mint írta, „a magyarországi sivár politikai állapotokat továbbra is bagatellizálják, de az Orbán Viktor által nevelt autoriter rendszer nem egyszerűen problémás gyerek. A demokrácia olyan szisztematikusan erodálódik, hogy az alternatívák elképzelhetetlennek tűnnek.”

Kifejtette, hogy 

Hozzátette, „bár a kontinens közepén fekszik, az országot még mindig rendszeresen úgy kezelik, mintha egy hátsó udvar lenne [...] ez a hozzáállás soha nem tett jót senkinek sem, így Magyarországnak sem”. A lap vendégszerzője szerint Magyarországon annyira törékeny a demokrácia, hogy „még egy kormányváltás sem valószínű, hogy alapvető korrekciót hozna. Magyarország átfogó hanyatlásról és egy egyedülálló tőke gyors elherdálásáról tanúskodik”„Szégyen, hogy milyen lehetőségeket pazaroltak és pazarolnak el Magyarországon” – tette hozzá.

A szerző szerint minden Orbán Viktor miatt van: „Az új alkotmányt Orbán ebben az értelemben [hogy ne lehessen kormányt váltani – a szerk.] adaptálta: Az alkotmányos státuszú »sarkalatos törvények« például, amelyek többek között aláássák a parlament költségvetési jogait, megfosztják a választókat a rendszerváltás lehetőségétől. Hatalmi ügynökségek és alapítványi konstrukciók fosztják meg a fontos alrendszereket (média, tudomány, gazdaság) minden pluralista kontrolltól, miközben a kormány által maga irányított médiabirodalom túlburjánzik az államhatáron.”

Egy olyan állam, amely egy idős zsidó üzletembert, Soros Györgyöt az állam ellenségének nyilvánította, és nem fárad el, hogy a nyilvánosság előtt becsmérelje őt, elveszti méltóságát. A kormány a koronajárványt a migrációra fogta – hogy elfedje a nemzetközi mércével mérve iszonyatos halálesetekért viselt felelősséget. Az inflációt, amely sehol máshol nem vágtat gyorsabban az EU-ban, teljes egészében az Oroszország elleni »szankciókat« okolják” – írja a szerző.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik