Heisler András: Nem, vagy alig reagáltunk gyűlöletkeltő újságírók állami kitüntetésekor, mégis rosszabb pozícióba kerültünk

2023. május 08. 21:41

Kritizál és panaszkodik a MAZSIHISZ leköszönő elnöke.

2023. május 08. 21:41
null

Az elmúlt másfél évben nagyon tudatosan úgy alakították a kommunikációjukat, hogy lágyabb reakciókat adtak egyes ügyekre, nyilatkozta a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Heisler András, a MAZSIHISZ leköszönő elnöke.

„Nem vagy alig reagáltunk gyűlöletkeltő újságírók állami kitüntetésekor. Nem vagy alig reagáltunk az összeesküvés-elméleteket gyártó és propagáló történész lovagkeresztjénél, rasszista zenész kitüntetésénél, vagy egészen furcsa mondatoknál, fajkeveredésnél csak szerényen visszakérdeztünk, hogy segítsen értelmezni nekünk a miniszterelnök úr a mondandóját" – sorolta a példákat Heisler, aki szerint ennek ellenére „mégis rosszabb pozícióba kerültek”.

Az elnököt annak apropóján is kérdezte az ellenzéki rádió, hogy a minap az antiszemitizmus elleni „orbáni zéró tolerancia végéről” értekezett, és Budaházy György kegyelme kapcsán bírálta a kormányt.

„Olyan dolgokat enged már ma meg az EMIH, amelyekkel nem lesz erőnk küzdeni” – tért át Heisler egy másik, a zsidó közösségen belüli vitára, melynek lényege, hogy a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) központját, a Kazinczy utcai zsinagógát rendőri támogatással nyittatta ki az a Keszler Gábor, akit februárban egy vallási bírósági végzéssel betiltott közgyűlésen választottak meg elnöknek. A Kazinczy utcai zsinagóga és az azt körülvevő épülettömb bejáratát a hitközség régi vezetése lakatolta le, amikor kiderült, hogy kormányszinten a furcsa körülmények között megválasztott,

és a Köves Slomó által irányított chabad lubavicsi identitású  EMIH-hez kötődő új elnököt nyilvánították a hitközség legitim vezetőjének. 

Ezt követően csütörtökön hosszas vita után jegyzőkönyvbe vették, hogy Deutsch és a MAOIH régi vezetése addig nem hajlandó átadni az ingatlanokat, amíg az elnökség sorsával kapcsolatban független bírósági döntés nem születik. A jegyzőkönyv aláírását követően mindenki elhagyta az épületet, és újra lezárták a főkaput. Deutsch elmondása szerint azonban a rivális csapat az éjszaka folyamán visszament és elfoglalta a teljes épülettömböt, őt és munkatársait pedig péntek reggel már nem engedték be a hitközségi irodákba – legalábbis a MAZSIHISZ közlése szerint.

Az EMIH reakcióját itt olvashatják: 

„Gyűlöletet kelt, csúsztat és hazudik" - Köves Slomó is visszaszólt Heisler Andrásnak

„Heisler FB-posztja tökéletesen illeszkedik 10 éves Mazsihisz-elnökségébe. Az antiszemitákat megszégyenítő gyűlöletkeltéssel igyekszik saját kudarcait leplezni, mindeközben csúsztat és hazudik" - közölte a Mandiner megkeresésére Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, az EMIH vezető rabbija.

Heisler szerint különösen akkor nem lesz esély a MAZSIHISZ érdekérvényesítő munkájára, ha a vasárnapi elnök- és tisztségviselői választáson olyan elnök kerül pozícióba, aki túlzottan szervilis viszonyt alakít ki a hatalommal. 

„Bár van esély az ellenkezőjére is, mivel maga a választás egy demokratikus folyamat, de sok olyan jelzés érkezik a közösség tagjai felé, ami közvetve befolyásolja a Mazsihisz választásait” – zárta az interjút Heisler.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linkeloe
2023. május 09. 09:19
A Zsinagóga jegybevételeit csak igazságosan lopjátok szét!!!
nemecsekerno_007
2023. május 09. 08:22
Miért lettetek ÁVO-sok Bandika?!?! Még tartoztok egy magyarázattal.
Dowi
2023. május 09. 08:20
Ennek a vallása nem zsidó, hanem szarkomcsi.
Sclerotic
2023. május 09. 07:19
Nem az a probléma ezzel a díszpinttyel, hogy zsidó! A probléma az, hogy elsősorban farizeus! A farizeusokat nem kedvelik az egyszerű zsidó emberek sem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!