Bődületes számok: ennyi lottó fogy hetente Magyarországon, mutatjuk a rekordnyereményeket is

2023. május 17. 06:38

Minden idők negyedik legnagyobb lottónyereménye volt a tét néhány hete az ötös lottón, a több mint 4,5 milliárd forinton végül két szerencsés osztozott. Ennek apropóján a Mandiner a magyarok lottózási szokásairól kérdezte a Szerencsejáték Zrt.-t.

2023. május 17. 06:38
null
Helmeczi Zoltán

Fél év halmozódás után két nyertes osztozhatott az ötös lottó negyedik legnagyobb nyereményén az idei 17. héten, április végén. A 7, 13, 28, 47, 58 lottószámokkal játszó lottószelvény-tulajdonosok fejenként 2,3 milliárd forintot nyertek. A statisztikák azt mutatják: a lottó népszerűsége töretlen Magyarországon.

Több mint 3,4 milliárd forint volt a tét az ötös lottón 2019 szeptemberében. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Több mint 3,4 milliárd forint volt a tét az ötös lottón 2019 szeptemberében. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Az ötös lottó forgalma a legmagasabb

„Számsorsjátékaink közül kiemelkedő ismertséggel bír az Ötöslottó, így nem csoda, hogy ezen termékcsoporton belül ennek a lottójátéknak a legmagasabb a forgalma is” – közölte a Mandiner megkeresésére a Szerencsejáték Zrt., amelytől megtudtuk:

játékosaik hetente átlagosan 1,2 millió darab ötöslottó-szelvényt vásárolnak.

Ez a szám mintegy harmadával növekedhet kiemelkedő főnyeremény esetén, így volt ez a legutóbbi, már említett halmozódási időszakban is, amely április végén ért véget, amikor két szerencsés mind az öt számot eltalálta.
A hatos lottónál a hetente megjátszott szelvények átlagos száma 700 ezer darab felett van. A Skandináv lottó esetében pedig egy-egy héten nagyjából félmillió darab szelvénnyel próbálnak szerencsét a játékosok. Minden lottójáték esetében elmondható, hogy nyereményhalmozódás esetében jellemzően nő a játékkedv is.

Az állami szerencsejáték-szervező jelezte emellett, hogy népszerű a Luxor és a Puttó is, az utóbbi „iránti kereslet nagyobb, mert a játék jól illeszkedik napjaink felgyorsult életviteléhez”.

Lottónyeremények

A Szerencsejáték Zrt. honlapján elérhető adatokból kiderül, az ötöslottó-nyeremények rekordere a 2020 13. hetében elvitt több mint 6,4 milliárd forint, de kétszer is volt ötmilliárd forint fölött óriásnyeremény.

Az eddigi legnagyobb lottónyeremény, amelyért nem jelentkeztek, az ötös lottón volt, 2017 46. hetében. Ennek összege meghaladta az 1,4 milliárd forintot, amely a fel nem vett nyereményalapba került, és külön sorsolásokon meghirdetett nyeremények formájában jutott vissza a játékosokhoz. Az akkori nyerőszámok egyébként az alábbiak voltak: 1, 16, 47, 61, 75.

Egyre népszerűbb az online lottó

A Szerencsejáték Zrt. kutatási eredményei és forgalmi adatai egyaránt azt mutatják, hogy az emberek még mindig az értékesítőhelyeken – lottózókban, postákon és más partnereknél – játszanak a legszívesebben, de fokozatosan nő az elektronikus csatornák ismerete és használata is. A cégnél azt tapasztalják, hogy az online és az offline játék nem zárja ki egymást, sőt egyre gyakoribb, hogy egy-egy játékos párhuzamosan mindkét értékesítési csatornát használja.
A társaság lapunk kérdésére arra is kitért, hogy egy tavalyi jogszabályváltozás alapján

2023. január 1-jétől az online sportfogadási piacon megszűnt a Szerencsejáték Zrt. monopolhelyzete.

Az online sportfogadás szabályozott keretek közötti piacnyitása lehetőséget biztosít más szolgáltatók számára, hogy legálisan jelen legyenek a magyar piacon. „A nemzeti lottótársaság nem veszélyt, hanem kihívást lát az online sportfogadás liberalizációjában. A helyzet pedig nem is lesz teljesen új, hiszen a nagy nemzetközi szereplők évek óta engedély nélkül jelen vannak a hazai online sportfogadási piacon” – közölte a cég.

Játékosvédelem

A Szerencsejáték Zrt.-t egyrészt törvény kötelezi a felelős játékszervezésre, másrészt a cég ezen felüli játékosvédelmi előírásokat is alkalmaz. „Olyan tudatos, a törvényi kötelezettségen is túlmutató működés ez, amellyel – annak ellenére, hogy játékaink nem a veszélyes, függőség szempontjából kockázatos kategóriába tartoznak – igyekszünk megóvni játékosainkat a túlzásba vitt szerencsejáték káros következményeitől és a felnövekvő új generációt a függőség kialakulásától” – hangsúlyozzák. A játékosvédelmi zöld szám elérhetősége: +36 80 205 352.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. augusztus 01. 17:38
Régen a 4 találatos nyereményből házat lehetett venni. Ma csak kutyaólat.
Akitlosz
2023. augusztus 01. 17:30
"játékosaik hetente átlagosan 1,2 millió darab ötöslottó-szelvényt vásárolnak." S ez a kiemelkedő? Mennyi szelvényt vásároltak hetente, 10, 20, 30, 40, 50, 60 éve?
Csakislovacska
2023. május 17. 10:09
A lottó a korrupció(rothadás) melegágya! Politikai kifizetőhely a csalás csimborasszója! A hétköznapi életben semmi sincs ingyen,itt meg csak úgy kecsegtetnek a milliárdok! De! Mindenki tökhülye már?! Egy óvodás megírja a programot hogy melyik szám nincs megfogadva. Történelmi nyeremény hétről hétre! Tessék csak tessék! Lélektani határ meg egyebek! Az. Ébresztő Magyarország,bilibe lóg a kezed! A lottó súlyos mentálhigiénés probléma!!!
haruspex
2023. május 17. 09:44
Azért régen egy nagyobb nyereménynél 15-20 millió szelvényt is kitöltöttek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!