Drónok ellen is küzdenek a Parlament őrei

2023. április 25. 05:58

Az Országgyűlési Őrség tavaly csaknem kétezer veszélyes tárgyat vett el a belépéskor, de szerencsére ezek túlnyomó többsége kézitáskákban felejtett bicska, körömvágó olló vagy körömreszelő volt.

2023. április 25. 05:58
null
Baranya Róbert

Múlt héten tárgyalta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága az Országgyűlési Őrség 2022-es beszámolóját, amely érdekes és meghökkentő adatokat is tartalmaz.

A lapunk által is megismert dokumentum szerint az elmúlt évben

  • a Parlamentbe 370 575, a Szabad György Irodaházba 70 098, a Barankovics lstván Irodaházba 249 546, míg a Tisza Lajos Irodaházba 136 I77 elektronikus beléptetés történt. A Látogatóközponton keresztül továbbá 429 66I fő lépett be idegenforgalmi céllal az Országház épületébe.
  • A biztonságtechnikai átvizsgálások során I 966 jogszerűen birtokban tartott, de veszélyesnek minősülő eszközt kellett elvenni és letétbe helyezni, további 5 esetben pedig a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek a rendőrségen.

Ahogy az Országgyűlés Hivatalától megtudtuk,

a lefoglalt eszközök túlnyomó többsége jogszerűen birtokban tartott 8 cm hosszúságot meg nem haladó szúró-vágó eszköz volt.

Jellemzően a kézitáskákban felejtett bicska, körömvágó olló, körömreszelő, amelyek bevitele nem megengedett.

A Hivatal ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az Őrség évente több százezer belépő személyt ellenőriz, hiszen a hivatali munkatársak, képviselők, vendégek mellett az Országházat meglátogató turisták száma csak a tavalyi évben megközelítette a félmilliót. 

Tűzoltás, életmentés

A dokumentum szerint 2022-ben

  • Az Országházi Levélátvevőben 41l 37l darab küldeményt vizsgáltak át  felbontás nélküli. Az ellenőrzések során I2 darab biztonsági kockázatot jelentő küldeményt emeltek ki, ebből 2 esetben a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának kirendelésére volt szükség.
  • A Tűzbiztonsági Osztály összesen 401 alkalommal intézkedett hibás, vagy beavatkozást nem igénylő jelzés kapcsán. A 25 éles jelzésből 8 esetben éles tűzeseti és 8 esetben éles műszaki mentési beavatkozást hajtottak végre. Az állománynak 9 esetben kellett elsősegélyt nyújtania, de kétszer életmentésre is sor került.

Ahogy azonban a jelentés is hangsúlyozza:

a pilóta nélküli légijárművek, azaz drónok, új biztonsági kockázatot jelentenek és egyre több gondot okoznak.

Az eszközök elterjedésével egyenes arányban nőtt az engedély nélkül használt drónok kezelőivel szembeni intézkedések száma, ami 2022-ben meghaladta a kétszázat, pedig a tilalomra táblák figyelmeztetnek.

A szabályok szerint az őrség által védett objektumoknál 200 méteres távolságon belül tilos az ilyen eszközök használata. Az országgyűlési őrség a jelenség miatt szakmai prioritások közé emelte a jogellenes drónokkal szembeni intézkedési lehetőségek és szabályozási környezet kialakítását.

A legsúlyosabb incidens

A Hivatal lapunknak küldött válaszában azt írta, hogy ennek ellenére

az elmúlt időszakban nem nőtt az Országgyűlés veszélyeztetettsége,

a legsúlyosabb incidens éppen április elején történt, amikor egy vélhetően alkoholos befolyásoltság alatt álló amerikai turista tettleg bántalmazott egy szolgálatot teljesítő objektumőrt.

A dokumentum szerint az Országgyűlési Őrség 2022. decemberi munkajogi létszáma 431 fő, a ténylegesen státuszt betöltők száma 425 fő volt. Tavaly 28 fő lépett be az őrség állományába és l9 fő távozott. A 2022. évben 43 fegyelemsértés történt, amely 7 esetben feddés, 8 esetben megrovás, 1 esetben egy fizetési fokozattal egy évre való visszavetés fenyítés, valamint 27 esetben eljárás nélküli figyelmeztetés büntetést vont maga után.

Nyitókép: Őrségváltás a Parlament előtt (fotó: MTI/Balogh Zoltán)  

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2023. április 25. 08:25
Drónok ellen is küzdenek a Parlament őrei No ha azokkal a kardokkal próbálkoztok, amiket a képen látni, nehéz lesz a győzelem. Egyébként ha nem "díszelegtek" és nem hajkurásszátok a drónokat, mi az ördögöt csináltok munkaidőben és mennyibe kerül ez nekünk?
flesh ripper
2023. április 25. 06:33
Az ilyen incidensek is amcsikhoz köthetők. Mindenhol amcsi diverzánsok?
LQRó
2023. április 25. 06:28
Hol vannak a komcsilibsi trollok? Egyik anyjától most jövök
-Zsolt-
2023. április 25. 06:04
Törvény kell a drónok ellen! Ne repkedjenek a drminiszterelnökúr birtokai felett az ilyen Hadházy félék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!