Elhunyt Cs. Németh Lajos

2023. április 24. 06:46

Az ismert színművész 83 éves volt.

2023. április 24. 06:46
null

83 éves korában, hosszantartó, súlyos betegség után elhunyt Cs. Németh Lajos, akit a közönség többk között a A tizedes meg a többiek című alkotásban ismerhetett meg. Cs. Németh sorozat- és szinkronszínészként is ismert volt. Halálhírét a szinhaz.online tudatta.

A lap felidézte, hogy Cs. Németh Lajos 1940-ben született Karcagon, 1962-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályafutása során olyan színházak foglalkoztatták, mint a debreceni Csokonai Színház, a Madách Színház, a Budapesti Kamaraszínház és a Turay Ida Színház. 

Már az első alakításával is felhívta magára a figyelmet

Miller Pillantás a hídról című drámájában Rodolfóként, de volt Romeo, az Ahogy tetszik Orlandója, a HamletRosenkrantza, a III.Richárdban Richmond. „Később kevesebb hős- és főszerepet kapott, nagyepizódistává vált” – írta a szinhaz.online.

Grisától a Cigarettázó férfiig

Eegyik legismertebb filmes alakítása Keleti Márton 1965-ös A tizedes meg a többiek című alkotásához fűződik, melyben Grisát, a sebesült orosz katonát játszotta. Szinkronszínészként egy ország ismeri hangját a külföldi sikersorozatokból, mozifilmekből,

több mint 2200 szinkronszerepet tudhatott magáénak.

A Jóbarátokban Jack Gellert (Monica és Ross apja), az X-aktákban a Cigarettázó férfit, a Miért éppen Alaszka? című sorozatban pedig a kocsmatulajdonos Hollingot szinkronizálta. Neve a fiataloknak is ismerős lehet: a Harry Potter-filmek Remus Lupinjának vagy a Dragon Ball rajzfilmek Dermesztőjének is ő kölcsönözte a hangját – sorolta a színházi lap.

Munkáját 2013-ban Aase-díjjal ismerték el, amelyet a magyar színházi előadások epizódszerepeit megformálóinak ítélnek oda.

Nyitókép: MTVA Fotó: Zih Zsolt

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2023. április 24. 14:36
Nyugodjon békében!
OberEnnsinnen
2023. április 24. 07:14
Jobb lenne, ha a szinkront nem dicsérnénk, a feliratozás sokkal előrevivőbb lenne. De: Cs. Németh is ahhoz a nemzedékhez tartozott, amely sokat kapott és adott nekünk, habár az átkosban alkotott, ami azt bizonyítja, hogy az a bizonyos átkos, azért mégis csak képes volt adni is, nemcsak elvenni. Abban ugyanis még volt sok irányítóban hit, hogy a szegényeknek jobb lesz, és ezzel együtt nem gyűlölte a tehetősebbeket, főként, ha ez a tehetősség képességben mutatkozott meg.
buckafej
2023. április 24. 07:11
Isten nyugtassa. Szinkronja ismerős a Jóbarátokból és az Alaszkás filmből.
JMoflicheque
2023. április 24. 07:09
A JóIsten nyugosztalja! De ezután minden statisztáról meg fogunk emlékezni a mandin?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!