Gyurcsányék megosztották a munkát, Karácsony bejelentkezett, Orbán Viktor ünnepi beszédet tartott – elemzők a március 15-i rendezvényekről

2023. március 16. 15:53

Boros Bánk Levente a politikai vicc kategóriájába sorolta a Momentum kordonbontó akcióját, Kiszelly Zoltán szerint Karácsony a diákok mögé bújt.

2023. március 16. 15:53
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

„A miniszterelnök folytatta azt a hagyományt, hogy vidéki helyszíneken tart beszédet, ezzel is azt demonstrálva, hogy nem csak Budapestből áll az ország” – mondta a Mandinernek a március 15-i beszédek kapcsán Kiszelly Zoltán, Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

A miniszterelnök a szabadságra koncentrált a beszédében, azt hangsúlyozva, hogy ez egyben a döntés szabadságát is jelenti. Mi dönthessük el, hogyan akarunk élni, ne a háborúpárti aktivisták mondják meg például, hogyan viszonyuljunk az orosz-ukrán konfliktushoz. A kormány a nemzeti konzultációval vagy éppen népszavazással is biztosítja ezt a lehetőséget emberek számára.

„1848-ban az volt a fontos, hogy az Osztrák birodalmon belül vívja ki Magyarország a szabadságát,

– fogalmazott Kiszelly, aki fontosnak tartotta, hogy a kormányfő a szabadság, egyenlőség, testvériség jelszavak mellé odatette a keresztény értékeket is, mint hit, remény, szeretet.

Utánlövés 

Az elemző szerint a Momentum a március 14-i kordonbontó akciójával megpróbálta beelőzni a mezőnyt, de ez már utánlövés volt Orbán Viktorék 2007-es, majd Bajnai Gordonék 2014-es kordonbontására. Csak egyszer volt Budán kutyavásár – jegyezte meg az elemző. Jelentős különbség az is, hogy Orbán Viktorék kordonbontását egy egész ország támogatta, itt viszont szó sincs erről, nincs elégedetlenség az aktuális kormánnyal szemben.

A DK rendezvényén Gyurcsány ugyanarra helyezte a hangsúlyt, mint az évértékelőjében, jelesül, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. Dobrev Klára pedig a jó rendőr szerepét játssza továbbra is.

Már látszik a munkamegosztás kettejük között: „Gyurcsány a raktárban, Klára az üzletben.”

Azzal egyébként, hogy egy időben tartották rendezvényüket Orbán Viktor beszédével, azt akarták jelezni, hogy egy szinten vannak vele.

Kiszelly szerint Karácsony Gergely megint elbújt a diákok mögé. „Azért szólalt fel a civilek tüntetésén, mert ő nem az egy százalékos Párbeszéd jelöltjeként, hanem civil jelöltként akar már fellépni a jövő évi önkormányzati választáson. Ő most ezt az imázsát kezdte építeni. Azt reméli, hogy így tudja megnyerni az esetleges előválasztást” – fejtette ki az elemző. 

„Összességében biztonsági játékot játszottak az ellenzéki pártok, hogy inkább kisebb helyszíneken léptek fel. De továbbra is ugyanazt a tortát próbálják felszeletelni” – összegzett Kiszelly.

Körvonalazódó munkamegosztás

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint Orbán Viktor szakított az elmúlt évek hagyományaival, mert a minapi inkább emlékeztetett egy március 15-i ünnepi beszédre, mint politikaira. Az elmúlt évtizedekben ugyanis az aktuálpolitika nagyon rátelepedett nemzeti ünnepeinkre. „Ehhez képest, bár voltak politikai típusú üzenetek, nem ez volt a domináns a kormányfő beszédében,

– mondta az elemző. Boros Bánk egyetértett Kiszellyvel, hogy Gyurcsányéknál körvonalazódni látszik a munkamegosztás. Míg Gyurcsány ismét megfenyegette a többi ellenzéki pártot, addig Dobrev megpróbál egyesítő, pozitív üzeneteket megfogalmazni. „Egyébként nem tudtak újat mondani, bár az árnyékkormány miniszterelnöke elkezdett nemzeti gondolatról beszélni, ami elég visszás” – mondta Boros Bánk.

Az elemző szerint

Karácsony Gergely március 15-én bejelentkezett a főpolgármester-jelölti posztra

és nem pártpolitikusként, egy nem létező párt vezetőjeként, hanem főpolgármesterként szólalt meg. Megfogalmazta azokat az üzeneteket, amelyek megalapozhatják újraindulását, akár Gyurcsányékkal szemben is. Önmagához képest Karácsony egyébként egész értékelhető produkciót nyújtott – tette hozzá.

Politikai vicc

Boros Bánk szerint a Momentum akciója értékelhetetlen, egy politikai vicc. Szemmel láthatóan zavarban van a párt. A Mi Hazánk is hozta azt, ami várható volt, ők rá akarnak repülni arra a radikális jobboldali közegre, amelyiket a Jobbik cserbenhagyott – mondta az elemzési igazgató.

Boros Bánk rámutatott: a külön szereplések is alátámasztják, hogy

már a látszata sincs meg az ellenzéki együttműködésnek.

Mindenki próbál pozíciót fogni a többikhez képest, de most sem tudtak tömegeket megmozgatni.

Nyitókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc a DK március 15-i rendezvényén az Egyetem téren (Fotó:MTI/ Balogh Zoltán)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2023. március 18. 20:04
Dobrev az 1990 előtti pártfejesek meggazdagodása ellen szólalt fel- https://www.youtube.com/watch?v=jNyTngIs8Js
chief Bromden
2023. március 16. 19:52
Bukik Klárika a sikeres macsókra. :)
Schanzela
2023. március 16. 19:27
Jó vastag a bőr a képükön ,kokárdát csak poénból tűzték fel ,mert minden erővel hazánk pusztulásán ügyködnek. Két hiéna.
chief Bromden
2023. március 16. 19:19
"Karácsony Gergely március 15-én bejelentkezett a főpolgármester-jelölti posztra" Ha egy kicsit is szívén viselné a főváros sorsát, fejlődését megköszönné ezt a ciklust és a háttérbe vonulna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!