Itt épülnek meg Magyarország új erőművei

2023. március 13. 13:25

A munkálatok várhatóan három és fél évet vesznek majd igénybe.

2023. március 13. 13:25
null

Elindulnak a közbeszerzések a kelet-magyarországi erőművi blokkok megépítésére – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyén összesen 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitás létesülhet.

A tervek szerint a két új tiszaújvárosi blokk egyenként maximum 500 megawatt (MW), a visontai blokk pedig maximum 650 megawatt (MW) eljesítményűek lesznek. 

Az MVM Csoport nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat indít kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőművi blokkok megépítésére a Borsod és Heves vármegyei helyszíneken. A kivitelezés a közbeszerzési eljárások sikeres és eredményes lezárása után kezdődhet meg,

a munkálatok időigénye várhatóan 3-3,5 év lesz. 

Azért, hogy ésszerűen hasznosítsák a meglévő infrastruktúrát a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, egy működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul majd meg.

A minisztérium szerint a „fejlesztések hozzájárulnak a beruházás-ösztönzést és munkahelyteremtést középpontba helyező iparpolitikai célok eléréséhez,

Mivel az időjárásfüggő megújuló energiaforrások széleskörű hasznosításához megfelelő mennyiségű kiegyenlítő kapacitás is szükséges, így „a most megépülő blokkok több ezer megawatt napelemes kapacitás rendszerbe kapcsolását is megalapozzák”.

A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5200, míg a mátrai 3800 gigawattóra (GWh) villamos energiát termelhet majd.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mamarizsa
2023. március 13. 17:19
És mit égetnek benne amerikai lng-t?
bunko_jobbos
2023. március 13. 16:53
Nem biztos, hogy ezek érdemben növelik a földgázigányt. Ugyanis ha ezek léteznek, akkor be lehet kapcsolni a rendszerbe több napelemet, szélerőművet. De ezek hiányában nem. Tudom, nem a tökéletes megoldás. Az az lenne, ha megépítenénk a nagyamarosi gátat :-)))). Ugyanis a megújulókat csak a földgáz meg a vízierőmű tudja kiegyensúlyozni. Persze vannak mesék az akkus tárolásról, de azok nem a jelen, finoman szólva. Ez a realitás.
B_kanya
2023. március 13. 15:15
"Azért, hogy ésszerűen hasznosítsák a meglévő infrastruktúrát a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, egy működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul majd meg." Itt a lényeg: https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_er%C5%91m%C5%B1vek_list%C3%A1ja Sokezer megawatt (4 GW vagy mennyi) elavult, mára már vagy elkopott vagy hamarosan elkopó hőerőművünk VAN. Ezek némelyikét sajnos továbbra is fosszilissal kell kiváltani. A két helyszín adja magát, eleve "oda van húzva a drót", a mátrai üzemeltetése miatt egyben lehet tartani a szénerőműhöz a szakembergárdát, ha valamikor újra kell indítani (biomasszával lehet időnként pörgetni, hogy ne rozsdáljon be annyira, sok WD40 kellene :) ) bár talán még le sem lehetett állítani a mostani helyzet miatt.
Szabó A. Imre
2023. március 13. 14:52
Technikai komment.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!