Varju és pártja rögtön elkezdi fenyegetni a bíróságokat – de csak ha ellenük ítélnek

2023. január 31. 20:43

Gyurcsányéknak csak addig fontos a bírói függetlenség, amíg azzal a kormányt lehet támadni.

2023. január 31. 20:43
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ahogy a Mandiner hétfőn először számolt be róla, bűnösnek mondta ki a bíróság a DK-s Varju Lászlót garázdaságban és a választás rendje elleni bűntettben, az ellenzék 2018 decemberi MTVA épületében megvalósított botrányokozása kapcsán, valamint egy független képviselő befolyásolása miatt. Varjut a Fővárosi Törvényszék első fokon 900 ezer forint pénzbüntetésre és ítélte, a perköltség megfizetése mellett.

Varju felháborodottan kommentálta közösségi oldalán az első fokú döntést, mint írta, az ellene hozott bírósági ítélet „a putyinizálódó orbáni Magyarország legsúlyosabb kordokumentuma”.

„Nincs még egy olyan európai ország, ahol megtörténhetne az, hogy egy, a törvény adta jogával élő országgyűlési képviselőt bántalmaznak egy középületben, majd a végén még őt ítélik el a bíróságon is, miközben bántalmazóit futni hagyják” – tette hozzá. Írta mindezt azután, hogy az utolsó szó jogán felszólalva jogi képviselőjével Hankó Faragó Miklóssal együtt

éppen az ügyészséget vádolta elfogultsággal és kormánypártisággal.

Gyurcsány is beszáll 

Nem mulasztott el megszólalni az ügyben Varju főnöke sem: Gyurcsány Ferenc ugyanolyan vehemenciával ment neki a bírósági ítéletnek, mint elmarasztalt képviselőtársa. Ahogy a volt miniszterelnök írta: „Nem azt büntetik meg, aki bántalmazott, hanem azt, akit bántalmaztak. Nem afelett mondanak ítéletet, aki hazudik, hanem afelett, aki nem tűri szó nélkül a hazugságokat. Nem az ország ellenőrzi a hatalmat, hanem a hatalom ellenőrzi az országot.”

Majd bejegyzése végén újra fenyegetőzni kezdett, miszerint ennek véget fognak vetni.

Pedig Varju még

amely kimondta: az ellenzéki képviselők jogszerűen tartózkodtak a székház épületében. Mint akkor írta: „Barátaim, ma hatalmas győzelmet aratott az igazság!”

Aztán 2020 februárjában a Fővárosi Ítélőtáblának „tapsolt”, amiért a javukra döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen.

Bírókból vádlottak 

Gyurcsány Ferenc ugyanezt a tempót követi, a Sukoró-perben többször is megfenyegette az eljáró ügyészeket és bírákat, a jogerős ítélet után például azt írta: „Remélem, el fog jönni az igazság pillanata. És az elitéltekből vádlók, a vádlókból és bírókból vádlottak lesznek.”

A DK tehát csak akkor védte a bíróságok függetlenségét, ha ezzel éppen a kormányt lehetett támadni.

Így tett a parlamenti képviselő Oláh Lajos 2021 szeptemberében, amikor sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy „a Fidesz ámokfutása során a legtöbb kormánytól független intézményt bedarálta, azonban a bírák és bírságok döntő többsége Handó Tünde próbálkozása ellenére megőrizte függetlenségét”.

A DK korábbi képviselőjelöltje Szakács László pedig még tavaly januárban dicsérte meg az Országos Bírói Tanácsot a bátor kiállásért, amellyel ellenállt Varga Zs. András kúriai elnök javaslatának.

Nyitókép: Varju László a Fővárosi Törvényszék előtt (Fotó: Varju László/Facebook)

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. február 01. 10:33
VARNYÚÚ-ÉKNAK AZ IGAZSÁG KÉTOLDALÚ. CSAK AKKOR IGAZSÁG AZ IGAZSÁG, HA SZÁMUKRA KEDVEZŐ. EZ JELLEMZŐ A BALLIB GONDOLKODÁSMÓD KÓROS IDIÓTIZMUSÁRA.
fogd a pénzt és kuss
2023. február 01. 08:26
MINDEN dk-s és a szavazója is hülye.
anaconda
2023. február 01. 07:22
Kár, hogy nincs videófelvétel arról, ahogy bántalmazták. Csak arról van, hogy a földre vetette magát, és nem bántalmazta senki. Azt hiszi ez a barom, hogy már elfelejtettük?
RasPutin
2023. február 01. 06:52
Végig olvastam a cikket. Egy valami nem derült ki belőle mégpedig az hogy a bíróság meg lett fenyegetve a DK által. """Hankó Faragó Miklóssal együtt éppen az ügyészséget vádolta elfogultsággal és kormánypártisággal.""" A mandinernél vannak még olyanok akik értik a magyar szavakat? Vagy az Orbán imádat kilúgozta ezt az agyrészt is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!