Az ember jogászként, ha nem is beleőrül ebbe, de egészen frusztrálttá válhat

2023. január 02. 12:08

Női célkitűzésem továbbra is, hogy az apróságokat, joghézagokat, régi elégedetlenségeket folyamatosan kiküszöböljük. Interjú.

2023. január 02. 12:08
null
Varga Judit
Varga Judit

„Továbbra is szükség van a veszélyhelyzeti kormányzás fenntartására Magyarországon?
A veszélyhelyzet fennáll a szomszédban dúló háború miatt. A humanitárius és gazdasági következmények kezelése érdekében van erre szükség.

Milyen kihívást nem tudnak kezelni kétharmados parlamenti többséggel?
A gyors reakció érdekében van rá szükség, de a parlamenti kontroll megmaradt. A kormány az Országgyűlés felé beszámol az erre vonatkozó szabályok szerint, alkotmányosan szabályozott a helyzet. A veszélyhelyzeti rendeletek a gazdasági élettel összefüggő döntésekről szólnak, a Covid idején ez nagyon jól működött. Ami hosszú távon hatásos, azokról a parlament a kivezető törvényekben szavaz, így válhatnak teljesen a jogrend részévé.

Milyen feladatok várnak 2023-ban az Igazságügyi Minisztériumra?
Az állománygyűlésen azt mondtam, hogy a nyugalom és a szeretet évét szeretném meghirdetni 2023-ra. A minisztérium legérdekesebb része az uniós terület, de sok téma van, amelyekről nem írnak minden nap, mégis hasznosak az állampolgárok életében. Ilyen a családjogi munkacsoport működése, sok civil szervezettel dolgozunk együtt, olyannal is, amellyel nem feltétlenül egyezik a véleményünk mindenben, de amikor egy válóperben jobb lesz a gyerekeknek, az közös érdek. A tartásdíjak gyorsabb behajtása, vagy a nemzetközi gyermekelhelyezési perekben úgy módosítani a szabályokat, hogy a magyar gyermek érdekeit könnyebben figyelembe lehessen venni, szintén kedves ügyek a szívemnek. Az áldozatsegítésben jól haladunk a központok kiépítésével, tizenegy központ és négy pont működik már. Egyre többen tudnak az országban arról, hogy létezik ilyen segítség.
A fogyasztóvédelem is fontos terület, nyáron kapta meg a tárca, Kupecki Nóra jól teljesíti a feladatot, láthatóvá teszi a fogyasztóvédelmet. Itt a politikai, szakmai irányítás van a kezünkben, a kormányhivatalok mennek ki ellenőrizni. A digitális jogállam védelme is célkitűzésünk. A fogyasztóvédelemben módosult a közérdekű kereset szabályozása, jövő nyáron lép életbe, a lényege, hogy a közérdekű kereset a kártérítési igényt is magával tudja hozni, nem kell minden sértettnek külön perelni kártérítésért. Ovádi Péter szélesíti a palettánkat állatvédelemben. Megkezdődik az állatvédelmi alapítvány működése, Magyarországon nagyon népszerű az állattartás, fontos a felelős állattartás és a cselekvő állatvédelem, a Btk. szigorításának jogalkalmazását is figyelemmel kell kísérni. Az igazságügyi hivatásrendek, az ügyvédek, a közjegyzők, a szakértői kamara törvényességi felügyeletét is ellátjuk, ezek független szakmai testületek, de nagyon jó párbeszéd van köztünk. Női célkitűzésem továbbra is, hogy az apróságokat, joghézagokat, régi elégedetlenségeket folyamatosan kiküszöböljük.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2023. január 03. 08:01
... höhöhö ... december 22-e óta összesen 1412 oldalnyi közlöny jelent meg. (Csak összehasonlításul, a Háború és béke 2022-es kiadása 1496 oldal, és hosszas tájleírások ide vagy oda, azért valamivel könnyebben olvasható.) Ennyi szöveget kellett volna az elmúlt egy hétben, amelyben a karácsony is benne volt, a magyar állampolgároknak, jogi személyeknek, az ő ügyes-bajos dolgaikat intéző ügyvédeknek, banki alkalmazottaknak, hivatalnokoknak és mindenki másnak elolvasni, értelmezni, az új rendelkezések következményeit, a belőlük fakadó kötelezettségeket és lehetőségeket felmérni. Csak a feltételezés kedvéért mondjuk azt, hogy minden, ami ezen az 1412 oldalon megjelent, a létező szabályozások legjobbika. Ahogy Mózesnek a kőtáblákon a tízparancsolatot, maga a Mindenható, de legalábbis a közgazdaságtan, a szociológia, az egészségügy és egyéb szakterületek istenei adták át a kormánytagoknak szép bőrkötésben, két példányban iktatva, aláírásra várva. A kihirdetés módja még ebben a nem túl valószínű esetben is a szembeköpése a magyar társadalomnak. Egyszerűen nem létezik olyan világegyetem, amiben normális lenne, hogy az év utolsó hetén kell megalkotni, átírni és módosítani ennyi szabályt.
Gyzoltan
2023. január 03. 07:12
"Női célkitűzésem továbbra is, hogy az apróságokat, joghézagokat, régi elégedetlenségeket folyamatosan kiküszöböljük." Nálam megértésre talál az enervált céltalanságod, hogy apróságokra, meg joghézagokra kényszerítenek, mert a nagy kérdés, Magyarország csatlakoztatása, integrálása Brüsszel "Őrültek-házába" már megtörtént... A több évszázados magyarságellenesség célba ért, a magyar Magyarország felszámolása megtörtént... -az agónizáció időszakába kerültünk, taszítottak, természetesen Gyurcsányék.., csakis Gyurcsányék...
Secnir
2023. január 02. 18:10
Volt minisztériumi belső vizsgálat a Völner-ügyben? A Központi Nyomozó Főügyészség foglalkozott az üggyel, a minisztériumban nem volt szükség belső vizsgálatra, a nyomozók ide jártak, együttműködtünk, átadtuk az iratokat. Az első perctől kezdve a jogszabályoknak megfelelően, a tisztességes együttműködés jegyében adtuk meg azt a segítséget, amit elvártak tőlünk. b+ bizonyíthatóan, az általa irányított szervezetben felütötte a fejét egy kezdetleges maffia. erre NEM egy belső vizsgálat, hanem egy külső szerv (amelyiknek ez a dolga) jött rá. ez nem volna gond, ha nem az igazságügyről beszélünk. egy sokkal, de sokkal kisebb szervezetnél, egy cégnél, ha kiderül, hogy valaki, valakik összejátszottak, azonnal elindul egy belső vizzgálat. azért, hogy 1- feltárják, milyen rendszerbeli hiányosságok okozhatták? 2- megállapítsák, hogy hogy lehet lezárni ezt a lukat, hogy ne ismétlődjön meg? 3- kiderüljön, hogy van-e, lehet-e további szereplője az ügynek? 4 -megállapítsák, hogy ki ezért a felelős? 5 -az első 4 pont alapján meghozni azt, azokat a döntéseket, hogy ne ismétlődhessen meg. de erre, mint VJ kijelenti, még SZÁNDÉK SINCS. akkor ez alapján le lehet vonni a következtetést, hogy a 4 pontból melyikben érintett...
424ft
2023. január 02. 15:48
Be sem idézték tanúskodni Varga Juditot a helyettesét is érintő Völner–Schadl-ügyben Na ezert haborodj fel, VargaJoska! Ez nem veri pofan a jogasz onerzetetedet, besugo fija?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!