Újra Budapesten élünk, egy év elég volt külföldön – Orbán Ráhel a Mandinernek

2022. december 22. 11:00

Hogyan ismerkedett meg Tiborcz Istvánnal? Milyen zenét hallgat? Hogy látja a fővárosi turizmus helyzetét? Mi kerül a karácsonyi asztalra a családban? Milyen apuka és nagypapa a miniszterelnök? Exkluzív interjú Orbán Ráhellel a Mandineren!

2022. december 22. 11:00
null
Sal Endre
Sal Endre

GYEREKKOR

A rendszerváltás évében született, 1989 májusában. Milyen kislány volt?

Mindig nevetünk rajta a testvéreimmel, hogy én vagyok a legidősebb, mégis a legalacsonyabb. Azt mondják, jó kislány voltam, jó tanuló, de a szüleim időnként emlegetik, hogy

az általános iskola felső tagozatában aláírást gyűjtöttünk a menza kapcsán.

Nem ízlett a spenót?

Mondhatni. Változást szerettünk volna.

Három húga és egy öccse van. Jó testvérek?

Közel állunk egymáshoz, de nemcsak mi, hanem a gyerekeink is.

Kislányként mi szeretett volna lenni?

Nem emlékszem.

Mikor jött a turisztika az életébe?

A turizmus és a vendéglátás 16 éves korom óta érdekel. Attól kezdve nagyon tudatosan készültem erre a pályára. Kutattam, kerestem a legnívósabb iskolákat itthon és külföldön is. A gimnázium és az egyetem alatt is több nyarat különböző nyári kurzusokon töltöttem, nyelveket tanultam, dolgoztam.

Hány nyelven beszél?

Jól beszélek angolul és franciául, társalgási szinten beszélek olaszul, és bár felsőfokú nyelvvizsgám van németből, azt kevesebbet használom. Konyhanyelven spanyolul is értek.

Erre fogják mondani, hogy ez csak öt.

Külföldön inkább azt, hogy ez a magyarral együtt hat.

CSALÁD

Az Orbán gyerekek közül ön, Sára, Róza és Flóra a katolikusoknál lettek megkeresztelve, Gáspár viszont a reformátusoknál. Miért döntött így a család?

Anyukám családja katolikus, apukámé református. Ez volt benne a logika.

Azt mondják, hogy vallási megfontolásból választották önöknek a neveket a szüleik. Valóban így van?

Városi legenda.

A hit fontos az életében?

A hit mindig is fontos volt számomra. II. János Pál pápa imájának egyik sora jól jellemzi a hithez való hozzáállásomat: „élni, hinni és szeretni csak közösen lehet”. Az életemet ez határozza meg a családban és a keresztény közösség szintjén is.

Harminchárom évesen háromgyerekes anyuka. A családi életét így tervezte?

Bár az életem legtöbb területén szeretek előre tervezni, a család szintjén erre sosem került sor. Itt teljes mértékben a Jóisten tervezte az utunkat.

Milyen ember otthon Orbán Viktor?

Olyan nagypapa, aki munkából hazafelé gyakran meglátogatja az unokáit. Olyan apa, aki besegít a tanulásban a francia forradalomról szóló témazáró előtt. Olyan ember, aki bármikor képes egy Gyalog galopp-idézetet mondani, és fejből tudja az összes Rejtő Jenő-könyv első sorát. Nem mellékesen nagyon jó vele römizni.

Ha már a forradalmat említette: az 1956-os magyar szabadságharcról is mesélt?

Ő is és a nagyszüleim is. Nemcsak 56-ról meséltek, hanem a rendszerváltásról, az azt megelőző időkről is. Nehéz és bonyolult időszakban születtem. A történelem és a politika napi szinten téma nálunk, de ez nem a pártpolitikát jelenti. A szüleink számára mindig fontos volt a múlt és a jelen tisztelete is.

Horn Gyulát például Horn Gyula bácsinak kellett hívnunk. A tisztelet nálunk nem politikai identitás kérdése.

Azt olvastam valahol, Tiborcz Istvánnal egy húsvéti összejövetelen ismerkedtek meg. Hogyan történt pontosan?

2007 márciusában volt, egy közös barátunk mutatott be egymásnak minket. A feltámadási misén találkoztunk, de egészen véletlenül másnap ismét összefutottunk. Akkor kezdtünk el beszélgetni. 

Az első pillanatban érezte, hogy ez komoly kapcsolat lesz?

Nagy hatással volt rám, biztos voltam benne, hogy vagy nagyon sokáig leszünk együtt, vagy soha többet nem találkozunk.   

A lánykérés részleteit is elmesélné?

A hagyományokhoz hűen, édesapámtól kérte meg a kezemet.

2013-ban volt az esküvője. Akkor azt mondta, csak olyan politikusokat hívott meg, akiket gyerekkora óta ismer. Kik ők?

Ott volt például Deutsch Tamás, Szájer József és természetesen Kövér László is, aki a keresztapám.

Milyen a kapcsolata vele?

Manapság kevesebb időnk van találkozni, de időnként találunk alkalmat arra, hogy beszélgessünk.

Három gyermeke van, és mellette dolgozik is. Jó anyának tartja magát?

Milyen a jó anya? Van erre pontos leírás? Az én családomban mind a nagymamáim, mind édesanyám rendkívül tevékeny asszonyok. Édesanyám következetes szigorral és sok-sok humorral nevelt bennünket. Híresen jó a memóriája, a barátai néha csodálkoznak, hogy annyi mindent tud kapásból. Erre rendre az a válasza, hogy ő hatszor végezte el az általános és a középiskolát. A rendszerváltás első évétől segélyszervezeteknek dolgozik, 1998-tól a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, a mai napig részt vesz az új Magyar Konyha gasztromagazin arculatának kialakításában, munkájában. Családunk és barátaink asztalán a zöldségek az ő biokertészetéből származnak. Most már itt van az öt unoka is, akikkel sokat foglalkozik. Jó minta van előttem! Ezt az egyensúlyt szeretném megtalálni én is.

ÚGYSEM MERED MEGKÉRDEZNI

2014-ben lefotózták, hogy vezetés közben telefonál, amiről aztán hetekig írtak az újságok. Nem lett volna jobb nyilvánosan elnézést kérni?

Hetekig talán nem, minden csoda három napig tart. A kérdésére válaszolva, nekem nem volt miért bocsánatot kérnem.

Talán nem telefonált?

De, telefonáltam. Azonban a kép csupán a kocsi ablakát ábrázolta, az nem látszott, hogy magánterületen, egy parkoló autóban ültem. Tehát szabálysértést nem követtem el, és másokra sem jelentettem veszélyt. Ennek ellenére az újságcikk alapján egy ismeretlen személy feljelentést is tett. Ez akkor nagyon rosszulesett, mert nem szeretem az igazságtalanságot.

A különböző magazinok az ország legbefolyásosabb hölgyei között jegyzik. Mindez már a szakmai karrierjének köszönhető, vagy inkább annak, hogy az édesapja a miniszterelnök?

Nem foglalkozom befolyásos hölgyekről szóló listákkal.

Szakmai elismerésre törekszem.

„Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük.” Mindezt akkor írta ki a Facebookra, amikor híre ment, hogy egy drága svájci vendéglátóipari főiskolára iratkozott be. Erre sokak szerint nem lehetett elég pénze. Bánja, hogy válaszolt a kritikákra?

Nem bánom, ma is reagálnék rá, és ma is ugyanezt gondolom.

Sokat írtak az újságok arról is, amikor egy horvátországi parkolóban a használt pelenkát nem a szemetesbe dobta, hanem a földön hagyta. Azóta tudja, hogy a miniszterelnök lányaként minden mozdulatára figyelnie kell?

Igen, ezt mindig is tudtam. Akkor hibáztam. Meg is büntettek érte.

TURIZMUS

Nagy hullámokat vert az a hír is, miszerint 2013-ban az ön szakdolgozata nyert a Magyar Turizmus Zrt. pályázatán. Utólag nem gondolkozott rajta, hogy jobb lett volna, ha be sem adja a szakdolgozatát?

Nem, eszembe sem jutott.

Miről szólt a szakdolgozata?

A Sziget Fesztivál versenyképességéről írtam. Arról, hogy egy közép-európai kis ország könnyűzenei fesztiválja a magyar leleményesség és kreativitás által hogyan és miként szállhat versenybe a nagyobb és gazdagabb országok sokkal több világsztárt felvonultatni képes fesztiváljaival.

Mire jutott?

Arra, hogy a versenyképesség összetettségéből kifolyólag mindig meg lehet találni a surranópályát, ahol versenyelőnyre tehetünk szert.

Igaz, hogy a férje, Tiborcz István és ön is a Kempinski szállodában dolgoztak fiatalon?

Igen, de nem egy időben. Mindkettőnk első munkahelyei között szerepel a Kempinski. Ő a konyhán volt gyakorlaton, én pedig minden területen megfordultam. Egyébként most is sok olyan kollégánk van, aki korábban dolgozott a Kempinskiben.

Takarított is?

Igen, két hetet töltöttem el a Housekeepingnek nevezett részlegen, ahol a szobák takarításától a mosoda működéséig mindent kipróbáltam. Nagyon gyorsan tudok ágyneműt cserélni. Akkor még nem gondoltam, milyen jól jön majd ez a tudás a kisgyerekek mellett.

Mely területen mozog a legotthonosabban a turizmus terén?

Tíz év turizmusban eltöltött év után talán már kialakult, hogy a márkaépítés és -fejlesztés áll hozzám a legközelebb. Ezen belül is a szállodai és éttermi narratíva megalkotása, de más iparágak marketingjében is kipróbáltam már magam. A desztinációfejlesztés és a desztinációs marketing is vonz. Figyelem a világ és a trendek változását és azt, hogy mindez mit jelent a turizmusra nézve. Gondolok itt a párhuzamos virtuális világ megjelenésére, annak hatására a turizmusra és a szórakoztatóiparra. A turizmus olyan, mint a kultúra. Szerteágazó és sokrétű.

Sok helyen tanult külföldön.  Mit hozott haza ezekről a „tanulmányi utakról”?

A tanulmányaimnak köszönhetően rengeteg külföldi barátra és nemzetközi kapcsolatra tettem szert. Bármikor bárhol a világban felhívhatjuk egymást a csoporttársaimmal, hogy igyunk meg egy kávét, beszélgessünk akár szakmáról, akár magánéletről.

Külföldön nem számít, hogy kinek a lánya vagy, az a lényeg, hogy ki mit tett le az asztalra.

Nagyon jókat vitatkozunk egyébként politikáról is, az ideológiai ellentétek sem zavarnak.

A külföldiek Magyarországról alkotott képét még ma is a gulyás, a paprika és a népi hímzés triója határozza meg leginkább. Hogyan lehetne előrelépni ezen a téren?

Sosem láttam problémának, hogy az alföldi puszták, a kalocsai hímzés vagy a magyar étkezési kultúrában fontos szerepet betöltő paprika a kommunikáció részét képezik. Nem ezzel van baj, hanem a narratívával. Budapest narratíváját illetően nincs egységes konszenzus, a városvezetés egészen mást gondol, mint amire a piac törekszik, párbeszéd pedig nincsen. 

Ön hogyan pozicionálná fővárost?

Magasabb szintre kell emelni a fővárosi turizmust. Budapest a felső kategóriás vendégek számára is vonzó célponttá tudna válni. Mindez a hotelárak tekintetében egyébként a három- és négy csillagos szállodákat is pozitívan érintené. Fontos, hogy egy nagyobb, a korábbinál többet költő, minőségi vendégkör is megforduljon a városban, ez mindenki érdeke.

Megjelent a lapokban, hogy az amerikai énekes, Justin Bieber a Botaniq Turai Kastélyban tartotta a szűk körű buliját. Ez reklámnak sem utolsó. Hozott új vendégeket?

Nem tudjuk számszerűsíteni, de nagy öröm volt, hogy minket választott. Nagyon sok munkánk van benne a kollégákkal, hogy külföldön is pozicionáljuk a kastélyt. Fontos, hogy a külföldiek jó hírünket vigyék. Most jöttem haza Franciaországból egy utazási vásárról, ahol mindenki arról beszélt, hogy az amerikai turisták visszatérnek az európai piacra. Tehát

az, hogy egy milliók által követett amerikai énekes jól érezte magát nálunk, erről pedig fotókat is közölt, biztosan jótékonyan hat majd a marketingünkre is.

Nem titok, most is egy szállodában beszélgetünk. Mit lehet tudni róla?

Ez a közel ötvenszobás dizájnszálloda, az ötcsillagos Verno House, amely a napokban nyitott meg. Ennek a szállodának is a BDPST Koncept alkotta meg a koncepcióját, kutatta fel az épület és a környék történetét. Az inspirálói között volt Széchenyi István felesége, Seilern Crescence grófnő is.

Ő hogyan?

1846-ban az innen néhány lépésre található mai Szabadság téren a park fásításaként egy platánt ültetett. Azzal a jelszóval tette, hogy „virulj!”. Mi ezt a virulást akarjuk megmutatni, ezért lett a szálloda neve Verno, ami a tavaszra, a virágzásra utal, és ezért van annyi zöld növény a szállodában és annak éttermében. Egyfajta urban oasist szerettünk volna létrehozni. Az épületben megtalálható fotókat Tombor Zoltán készítette, a művészeti koncepciót pedig a húgom állította össze.

Melyik húga segített be?

Sári. Ő álmodta meg egyébként a művészeti koncepciót a Botaniq Turai Kastélyban is.

EZ+AZ

Szereti a zenei fesztiválokat?

A fesztiválok az ünneplésből erednek, azért szeretem őket, mert ezt az élményt együtt tudjuk átélni. Nagy büszkeség, hogy mára már Magyarország fesztivál-nagyhatalom lett. Mi, magyarok a kolbásztöltés vagy akár Liszt Ferenc kapcsán is tudunk fesztivált csinálni.

Kiket szeret a magyar előadók közül?

Kedvelem az LGT-t, Horváth Charlie-t, Demjén Rózsit, Rúzsa Magdit és Ákost. De szeretem az Ivan & the Parazolt is, akik egyébként iskolatársaim voltak a Városmajori Gimnáziumban. Bár őszintén szólva kezd kínos lenni, hogy a gyerekeim naprakészebbek a mai magyar zenei kínálatot illetően, mint én. Ők nagyon szeretik a Valmar és Halott Pénz dalait.

És a külföldiek közül?

Biztosan állíthatom, hogy Pink egyik legnagyobb rajongója vagyok.

2014-ben Nagy Kriszta Tereskova számtalan Orbán Viktor-portrét festett, kiállította, és egységesen 56 999 forintért árulta őket. Édesanyja, Lévai Anikó két képet is vásárolt, ön pedig még a kiállítás emlékkönyvébe is írt. Mi lett a képek sorsa?

A két festménnyel nem tudom, mi lett, de én is kaptam egy képet a sorozatból. Egész gyűjteményünk van otthon azokból a festményekből, amelyeken a szüleim vagy én szerepelek. Némelyik egészen vicces. Még drMáriástól is van képem, kellő öniróniával és humorral állok hozzá. 

Tavaly bababoltot nyitott Budán, a Hegyvidék bevásárlóközpontban. Nyilatkozott is az üzlet kapcsán. Miért döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé lép vele?

Akkorra ért meg a projekt, hogy beszélni lehessen róla.     

Szintén tavaly jött a hír, hogy Spanyolországba, Marbellába költözött a családjával. Azóta visszaköltöztek?

Újra Budapesten élünk, egy év elég volt külföldön.

A politikai pálya érdekli?

A politika igen, a pálya nem.

KARÁCSONY

Közeleg a karácsony. Hogyan ünnepelnek: a szülőkkel vagy külön?

Idén először otthon töltjük a gyerekekkel a szentestét. A következő napokban pedig a nagyszülőket és a dédszülőket látogatjuk meg.

Van olyan karácsonyi szokása a családnak, amely elmaradhatatlan az ünnepkor?

Apukám mindig angol karácsonyi pudingot főz, ez persze nem mindig sikerül.

Anyukám feladata a rácponty. Én pedig anya receptje alapján próbálom a kacsát megsütni, de valahogy sosem lesz olyan, mint az övé, pedig a férjem is az eredeti verziót kedveli jobban. December 23-án együtt készítjük a menüt Istvánnal, aki remekül főz. Idén is lesz az asztalon töltött káposzta és a férjem fonott kalácsa. Az én első karácsonyom egyébként Londonban volt, hiszen apukám 1989 végén Oxfordban tanult. Édesanyám annyit kért a nagyapámtól karácsonyra, hogy hadd utazhasson ki velem Londonba, így sikerült együtt töltenünk az ünnepeket.

SPORT

Köztudott, hogy Orbán Viktor rajong a sportért, ezen belül a labdarúgásért. Ön is?

A magyar válogatott meccseit szoktam nézni, mindig meglepődöm, hogy értem, mi történik a pályán. Minden olyan olimpiai sportágat szeretek, ahol lehet magyaroknak szurkolni. Nagyon tisztelem a sportolókat.

A labdarúgó-világbajnokságon melyik csapatnak drukkolt? 

Egy közeli barátnőm marokkói. Ő utasításba adta, hogy Marokkónak kell drukkolnom. Örülök, hogy kiugróan szerepeltek.

Miért szeretik a magyarok ennyire a focit?

A labdarúgás összekovácsoló, nemzetegyesítő ereje felemelő. Ezt az érzést egyébként nemcsak a foci, hanem más sportág is ki tudja váltani. Ezért is fontos, hogy egy ország nagy sportrendezvényeknek legyen házigazdája.

Ha már nagy sportrendezvényeket említ, a Momentum 2017-ben aláírásgyűjtéssel akadályozta meg, hogy Budapesten legyen a 2024-es nyári olimpia. Mit szólt ehhez?

Mozgalmat alapítani arra, hogy egy jó kezdeményezés ellen fellépjünk, erősen megkérdőjelezhető. Nem valami ellen, hanem valamiért kell tenni!

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 723 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dryanwolf
2023. december 14. 05:29
Újra Budapesten élünk... "...pénzt keresni a magyar államból." A család az család.
altercat1
2023. december 13. 19:10
Beintett a karmester a bolsi-libsi majmoknak, mindet itt eszi a fene. Annyit ér a véleményetek, mint klári fingja a fittelina pocsétában..
Onlye
2022. december 23. 17:18
Na mivan father haza hívta a hülye picsát? Remélem hosszú nyomorék élete lesz
Sulammit
2022. december 23. 12:47
Kedves Endre! Jó volt az interjú, jók voltak a kérdések. Ráchel minden kérdésedre őszintén és készségesen válaszolt. Eddig is tudtuk, hogy egy összetartó szeretett teljes család, az Orbán család. Mindenkinek kívánok egy ilyen szerető szép nagycsaládot. Ami a trollokat illeti, velük nem kell törődni, nincsenek sokan, de több nicknéven írnak. Irigyek, aljasok, rosszindulatúak, félresikerült az életük, azért tesznek ilyen rágalmazó, rosszindulatú megjegyzéseket az Orbán családra. Nem tévedek, ha azt írom, hogy Gyurcsány ideszalajtott pribékei. Vérszagra gyűl az éji vad: te tetted ezt Gyurcsány!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!