Gulyás Gergely az MTA-ról: Abszurd és igénytelenség, amit Novák Katalintól kértek

2022. december 31. 12:51

Szilveszteri ATV-interjú EU-s forrásokról, rezsiárakról, vétóról, szankciókról, Matolcsyról, Orbánról, pedagógusokról, gyermekvédelmi törvényről, az MTA igénytelenségéről és Ujhelyi hazugságairól.

2022. december 31. 12:51
null

Gulyás Gergely az ATV-nek adott átfogó szilveszteri interjút. A miniszter elmondta, hogy az Európai Tanács a megszokott formában értesítette a kormányt az uniós helyreállítási pénzek kapcsán történt pozitív döntésről.

130 milliárd már érkezett is, ez az uniós hétéves költségvetés előlege, a Magyarországot összesen megillető pénzek 1,5 százaléka. Az igazságszolgáltatás szervezetéről szóló törvény módosításáról részletekbe menően megállapodtunk a Bizottsággal, a törvénymódosításokat az Országgyűlés márciusban elfogadja. Ez az egyetlen olyan – az uniós szóhasználat szerint – »szupermérföldkő«, ami a helyreállítási és a kohéziós uniós forrásoknál is a további kifizetések feltétele” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter szerint Ujhelyi hazudott

Az ATV rákérdezett Ujhelyi István korábbi állítására, miszerint tudomása van arról, hogy a magyar kormány részéről tárgyalásokat folytattak közép-ázsiai országokkal, katariakkal és Kínával is, hogy hitelhez jussunk, ha nem érkeznének az uniós források, cserébe tulajdonrészt kínált olyan nemzetstratégiai fontosságú cégekben, mint például az MVM,.

Ezen államoknak államadósság finanszírozása évtizedek óta változatlan formában, nyilvános aukciókon történik, amin mindenki részt vehet. Senkinek semmilyen tulajdonrészt nem ajánlottunk.

Mi azt szoktuk visszavásárolni, amit ők felelőtlenül eladtak. Viszont a hazugságokkal Ujhelyi István sem menekülhet el saját személyes felelőssége elől, hogy másfél éve azért vesz fel hatmilliós fizetést EP-képviselőként, hogy azután saját frakciója szavazzon Magyarország ellen” – reagált a miniszter.

Pedagógusok

Gulyás egyetértett Novák Katalin azon kijelentésével, hogy a pedagógusok anyagi megbecsülése sem uniós forrásoktól, sem a magyar gazdasági helyzettől nem függhet. Kifejtette:

A kormány egyetért a pedagógusokkal abban, hogy keveset keresnek, ám a béremelés üteme az uniós forrásokon múlik.

A nagyobb mértékű azonnali emeléshez valóban szükség van azokra a Magyarországot megillető forrásokra is, amelyek az Uniótól járnak nekünk” – szögezte le.

Hozzátette: azért nem emelnek most a saját költségvetési forrásból 21 százalékot, mert jövőre több mint 2600 milliárd forintot kell majd fordítani a rezsicsökkentés fenntartására, az energiaszámlák kifizetésére az állami szektorban. „Azt javaslom a magyar baloldal európai képviselőinek, hogy fejezzék be a nekünk járó uniós pénzek, így a tanári béremelés elleni brüsszeli lobbijukat, amiért nem szégyellnek havi 6 millió forintos nettót fizetést felvenni és akkor mindenkinek jobb lesz” – mondta.

– jegyezte meg.

Tölgyessy: Orbán Viktor világpolitikai tényező lett

Csuhaj Ildikó az interjú során szóba hozta Tölgyessy Partizán-interjúját is, melyben azt mondta a magyar miniszterelnökről, hogy világpolitikai tényezővé vált „akár tetszik a baloldalnak, akár nem”.

Amikor egymás mellé teszik Donald Trump, Erdogan vagy Putyin, Bolsonaro vagy Netanjahu nevét a magyar miniszterelnökkel, akkor Izraeltől eltekintve egy-két-háromszáz milliós lélekszámú országok vezetői mellett emlegetik a magyar miniszterelnököt. Ezen nem változtat, hogy ezt a legtöbb esetben rosszindulattal, minimális objektivitásra való törekvés nélkül teszik. Tény, hogy a világpolitikában játszott szerepünk a miniszterelnök fellépésének következtében lényegesen jelentősebb, mint amit a méretünk, népességünk vagy az ország gazdasági súlya indokolna.

– fogalmazott ennek kapcsán Gulyás.

Nem indokolt a gyermekvédelmi törvény módosítása

A miniszter arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e változtatni a gyermekvédelmi törvényen, azt felelte: jelenleg nem látja okát annak, hogy módosítsanak. 

A vörös vonal a szabályozás célja, azaz, hogy nem NGO-k, nem idősödő magyar-amerikai milliárdosok, nem férfiakra jellemző attribútumokkal rendelkező nők, hanem a szülők feladata a kiskorúak szexuális felvilágosítása. Még jobb szabályozást szívesen alkotunk, de a cél megkérdőjelezhetetlen.

EU-s csatlakozási kérelmek és szankciók

A vétó kapcsán Gulyás kijelentette, hogy soha nem örülnek annak, ha egy döntés létrejöttét nekik kell megakadályozni.

– szögezte le.

A finn és a svéd NATO-csatlakozás kapcsán elmondta: a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés megkezdi a ratifikáció tárgyalását, és ennek megfelelően hoz döntést.  

A szankciók megszavazása is téma volt az interjúban. A miniszter szerint, ha megkapjuk mindazokat a mentességeket, amit eddig is megkaptunk, amelyek a magyar érdeknek megfelelnek, „akkor az európai egység fenntartása az érdekünk”. Leszögezte: Azzal együtt járultunk hozzá az egyhangúsághoz a Tanácsban, hogy a legfontosabb kérdésben mentesítést harcoltunk ki Magyarországnak. 

Rezsiárak

Gulyás elmondta, hogy a kormány a kedvezményes árakat a következő félévben is fenntartja. „Ha radikálisan csökkenne a gáz vagy az áram ára az európai tőzsdén, akkor a lakossági piaci árat – tehát a rezsicsökkentett érték fölötti árat – lehetne csökkenteni, és nem az átlagfogyasztás alapján meghatározott határon kellene módosítani. Mert a határt a magyar költségvetés teherbíró-képességét kifeszítve jól lőttük be, a gázszámlák 78, a villanyszámlák 67 százaléka a rezsicsökkentett értékhatár alá esik” – fogalmazott.

Rávilágított: A kormány azért emelte meg 670 milliárdról 2610 milliárd forintra a Rezsivédelmi Alap forrásait, mert ennyibe kerül a rezsicsökkentés fenntartása, a közintézmények fűtésének többletköltsége és célzott támogatásokkal a gazdaság rezsiterheinek mérséklése összesen.

Különösen a közigazgatásban dolgozó kolléganőknél látom, hogy ennek elviselése részükről komoly áldozatot kíván” – tette hozzá.

Megtört-e a bizalom Matolcsy felé?

Matolcsy György jegybankelnök aláírása hiányzik az új költségvetésről. Erős konfliktus keletkezett a jegybankelnök és a kormány között? – tette fel a kérdést az ATV riportere, mire Gulyás elmondta, nem lát erős konfliktust. „Előzetesen jelezte a jegybankelnök, hogy külföldön lesz, a tervezet elemzésében a jegybank alelnöke részt vett, de a törvény szerint ő az aláírásában nem helyettesítheti az MNB elnökét.

Arra a kérdésre, hogy megtört-e e bizalom Matolcsy felé, úgy reagált: „Matolcsy Györgynek nem az én bizalmamat kell élveznie, és miután a jegybank független, ezért a jegybankelnöki tisztsége még csak a miniszterelnök bizalmától sem függ onnantól kezdve, hogy a kinevezése megtörtént.

Igénytelenség, amit az MTA kért a köztársasági elnöktől

Csuhaj Ildikó rákérdezett, a miniszter tudja-e, az MTA elnöksége miért Novák Katalin közbenjárását kérte, hogy helyezzék vissza az állásukba a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokat.

Gulyás Gergely erre a következőképpen reagált:

A Magyar Tudományos Akadémiának természetesen nem feltétlenül kell a kormánnyal egyetérteni, de minimális jogi igényességgel kell hogy rendelkezzen, amikor egy ilyen közleményt megír és nyilvánosságra hoz. Lehet, hogy a jogászprofesszorokat titokban kizárták az Akadémiáról, ezért nem értesültünk e sajnálatos fejleményről. Az elnöki kegyelmet összefüggésbe hozni egy munkáltatói intézkedéssel egy nem túl tájékozott gimnazistának megbocsátható ötlet,

Az elbocsátások kapcsán hozzátette, hogy a tanároknak és a Klebelsberg Intézményfenntartónak is be kell tartani a jogszabályokat. Ha valaki háromszor egymás után nem megy be a munkahelyére dolgozni, nem lesz olyan munkáltató, aki ezt el fogja tűrni.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Imre Debrecen
2023. január 04. 07:48
1.
Namond
2023. január 02. 01:30
G.G. "A kormány azért emelte meg 670 milliárdról 2610 milliárd forintra a Rezsivédelmi Alap forrásait, mert ennyibe kerül a rezsicsökkentés fenntartása, a közintézmények fűtésének többletköltsége és célzott támogatásokkal a gazdaság rezsiterheinek mérséklése összesen." Szeretném ha nyilvános lenne, hogy mely gazdasági szereplők rezsiterheit csökkentette a kormány célzott támogatásokkal és milyen mértékig.
zorroro
2023. január 01. 20:31
1. Annak a kormánynak a minisztere nevezi igénytelennek az Akadémiát, amelynek "értelmiségi holdudvara" Kötsén meg a kormányfő évértékelőjén szokott felvonulni: nagyferó, jeszy, fábryshow, rogyáscili, rákaymegafon meg a teljes propagandista szekció. Ergo: nincs is értelmiségi hátországuk. 2. Ha több száz polgári engedetlenkedő tanárból találomra kirúgnak 1-2 tucatot, hogyan érvényesül a törvény előtti egyenlőség? Ehhez semmiféle jogi diploma nem kell. 3. Amikor a fidesznyákok polgári engedetlenkedtek a kordonbontással, azzal az indokkal nem indítottak eljárást ellenük, hogy "cselekedetük a társadalomra nem veszélyes". A tanárok miféle illibernyák "jogászi logika" mentén veszélyesek a társadalomra? Hol, ki adott ezeknek a személyeknek jogi diplomát? 4. Matolcsy polgári engedetlenkedett, nem ment be dolgozni (semmiféle fontos halaszthatatlan ügye nem volt külföldön), mikor rúgják ki? Ugyanígy a munkahelyükre be nem járó képviselőket? Amikor a tanárok a karzaton megjelentek, a 135 fidesznyák képviselőből 8 db tartózkodott a munkahelyén, az ülésteremben.
syphax
2023. január 01. 19:29
Majd dollárba a többszörösével a korábbi tanári fizujuknak magkapják apanázsukat szaros gyuribától az ilyen törleikatiféle pezsgőnyalók.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!