Döntött a kormány: a tojás és az étkezési burgonya is árstopos lesz!

2022. november 09. 09:48

Az árstop egyelőre december 31-ig lesz érvényben. Ez 0,1-0,2 százalékponttal csökkenheti az inflációt.

2022. november 09. 09:48
null

Kis késéssel, 10:25-kor elindult a szerdai kormányinfó: Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely köszöntötte a nézőket, hallgatókat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a legnagyobb probléma amivel a magyar kormány küzd, az a szankciók ügye. Ezt megalapozandó kifejtette, hogy elég volt csak beharangozni az új szankciós csomagot, egyből drágult a gázár. Leszögezte, hogy a kormány célja, hogy a jövő év végére megfelezzék a mostani inflációt.

A kormány két új termékre terjesztette ki az árstopok rendszerét: a tojásra és burgonyára.

A friss tojás és az étkezési burgonya esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember 30-án használt árnál nem lehet magasabb. Az árstop egyelőre december 31-ig lesz érvényben. Ez 0,1-0,2 százalékponttal csökkenheti az inflációt. Közölte azt is, hogy az árstop az összes méretű tojásra érvényes. 

Az energiaárakról és az uniós forrásokról

Gulyás Gergely az új árstopok mellett bejelentette az extraprofitadó kivetését is a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre. Mint mondta, a kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés mellett, ezért 2023. január elsejétől sem emelkedik a rendszerhasználati díj. Az extraprofitadóból 40 milliárd forint bevételre számítanak.

Az új uniós igényekről

Gulyás kifejtette az uniós források kapcsán, hogy sokat tettek azért, hogy hozzájussunk a forrásokhoz, tizenhét vállalásunk volt, ugyanakkor az EU újabb igényeket támasztott, viszont az uniós igények közül csak azokat tudják teljesíteni, amelyek nem ellentétesek az ország érdekeivel, és a korábbi vállalásokkal. Kifejtette, hogy az igazságszolgáltatás tekintetében itthon teljesen függetlenek a bíróságok, így ott maximum a különböző hatásköri kérdéseknek a pontosítása lehetséges.

Azok az aggályok, amelyek a bizottság részéről felmerültek, megalapozatlanok

– szögezte le Gulyás. A szükséges törvénymódosításokat jövő márciusban fogadhatják el. 

A nemzeti konzultációról Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: még nem fejeződött be a kérdőívek kézbesítése, ezért nincsenek még adatok az eredményekről. A magyar kormány évek óta azt a stratégiát követi, hogy a legfontosabb kérdésekben megkérdezi az emberek véleményét és most is ezt teszi, jelen esetben a brüsszeli szankciók számítanak annak – hangsúlyozta. Fontosnak nevezte, hogy a magyar emberek ismét elmondhassák véleményüket és hogy ez a hang Brüsszelig is eljusson.

Gulyás érthetetlennek nevezte a DK által létrehozott rezsialapot, miközben korábban nem támogatták a rezsicsökkentést, Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt pedig az áramár kétszeresére, a gázár háromszorosára emelkedett. 

Nem tudni, mire akarnak gyűjteni, hacsak nem párttámogatásra

– jegyezte meg a miniszter. Kérdésre válaszolva jelezte, hogy a kormány nem fizet be pénzt a DK rezsialapjába.

Gulyás közölte: nem vár drámai változásokat az amerikai külpolitikában a félidei választásoktól.

Az unió által bejelentett kilencedik szankciós csomagról elmondta: a magyar kormány álláspontja nem változott, eddig sem és a jövőben sem támogatunk energetikai szankciókat. 

Ha uniós forrásokat érint, akkor a létrejövő Integritás Hatóság vizsgálhatja a költségvetési csalással gyanúsított Varga Zoltán, a 24.hu tulajdonosának ügyét – mondta a miniszter. 

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 222 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kepe
2022. november 27. 06:58
Üdvözlet a szocializmusba
Kepe
2022. november 27. 06:58
Ez az árstop nem jó semmire, csak szavazatvásárlásra. Folyamatosan mennek tönkre emiatt a kis cégek. A nagyobb cégek meg a több áru árát emelik és sokkal jobban, mivel nem tudják hogy még mire fognak ársapkát bejelenteni. 2022 októberi élelmiszer infláció: 43%
smarton84
2022. november 09. 16:52
Oké, akkor egy hét múlva már krumpli és tojás sem lesz. Sárospatakon reggel 9-ig van cukor. Ilyen még az ötvenes években sem volt. Közben 1500-2000 milliárd eurós hiány van Gulyás úr szerint.
kékFogúHarald
2022. november 09. 15:47
Segítek a Mandinak: tojás 72,3 Ft/db burgi 352 Ft/kg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!